Αυτοκινηση

Ο καλύτερος τρόπος για να χωρέσετε όλες τις αποσκευές στο όχημά σας

Δεν θέλει κόπο, αν διαθέτεις τον τρόπο

woman_guest.jpg
Λυδία Αλικάκου
ΤΕΥΧΟΣ 827
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτογραφία μίας γυναίκας να τοποθετεί τα πράγματά της στο πόρτμπαγκάζ.

Μερικοί τρόποι να χωρέσετε όλα τα πράγματα στο όχημά σας και να κάνετε ξέγνοιαστες διακοπές.

Όλοι γνωρίζουμε πώς είναι πριν ένα ταξίδι με αυτοκίνητο. Έχετε ήδη γεμίσει το πορτμπαγκάζ, κι όμως σας πιάνει μία απογοήτευση όταν κοιτάτε γύρω από το αυτοκίνητό σας και βλέπετε ακόμα ένα σωρό πράγματα να περισσεύουν… Και τα θέλετε όλα! Γιατί πάντα υπάρχουν ακόμα μερικά πράγματα που δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς αυτά.

Όμως, πέρα από τεχνική στον κυβισμό και στην εξάντληση των γεωμετρικών γνώσεών σας –και πιθανόν και της υπομονής σας– υπάρχει και μία αξιολόγηση στη διαδικασία φόρτωσης. Το αντικείμενό μας δηλαδή… Μιας και έχω καταπιεί με το κουτάλι τόνους γκρίνιας και εγκυκλοπαίδειες μίρλας για τα όσα θέλω να κουβαλάω στις καλοκαιρινές μου διακοπές, έχω εντρυφήσει στο θέμα. Με το παραπάνω μάλιστα. Και επειδή συμβαίνει να θεωρώ το αυτοκίνητο στις διακοπές κάτι σαν γκαρνταρόμπα, πιστέψτε με, καταλαβαίνω την οποιαδήποτε «υπερβολή», να πάρετε μαζί σας τον αμάζευτο… Εγώ λοιπόν είμαι εδώ για να μη μείνει τίποτα απέξω, να μην αποχωριστείτε τίποτα, να με δοξάζετε που σας έσωσα!

Εδώ ο καλός ο αχθοφόρος

Αρχικά, τοποθετήστε τις ιδιαίτερα βαριές αποσκευές με τη μεγαλύτερη επιφάνεια στο πάτωμα του πορτμπαγκάζ, ακριβώς πίσω από την πλάτη του πίσω καθίσματος, έτσι ώστε να μην μπορεί να μετακινηθεί ή να πέσει κάτι στον ελεύθερο χώρο. Ένα αντιολισθητικό χαλάκι κατάλληλο για το μοντέλο σας θα σάς βοηθήσει. Στη συνέχεια βάλτε ελαφριές αποσκευές πάνω από τις μεγάλες και καλύψτε τις με μια κουβέρτα ή ένα χαλάκι και στερεώστε τις όλες με ένα λουρί. Είναι καλύτερο να τα δέσετε σταυρωτά, διαφορετικά στις στροφές τα χαλαρά αντικείμενα θα πηγαινοέρχονται, μεταφέροντας έναν εκνευριστικό θόρυβο στο εσωτερικό της καμπίνας. Ακόμα καλύτερα θα ήταν να χρησιμοποιήσετε ένα δίχτυ διαχωρισμού χώρου αποσκευών, ειδικά εάν οι αποσκευές υπερβαίνουν το ύψος του πίσω καθίσματος.

Τελειώσαμε; Όχι βέβαια… Το πορτμπαγκάζ είναι γεμάτο, αλλά απομένουν ακόμα μερικές τσάντες. Πού θα τις πάμε; Το αετίσιο μάτι μου αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει όμως λίγος χώρος στο εσωτερικό. Οι βαριές αποσκευές μπορούν να αποθηκευτούν με ασφάλεια στον επιδαπέδιο χώρο μεταξύ των μπροστινών και των πίσω καθισμάτων. Ωστόσο, αυτό εμποδίζει την οδηγική άνεση των επιβατών. Αποθηκεύστε λοιπόν τα μικρά και ελαφριά αντικείμενα που δεν χρειάζεστε απαραίτητα όταν οδηγείτε πίσω από το μπροστινό κάθισμα ή αρκετά ρούχα σε σακούλες κενού. Αυτές οι τσάντες μειώνουν τον όγκο τους έως και 75% και χωρούν όμορφα στον αποθηκευτικό χώρο κάτω από τα καθίσματα.

Τελειώσαμε; Όχι βέβαια…  Περισσεύουν πράγματα και δεν υπάρχει ακόμα αρκετός χώρος στο αυτοκίνητό σας; Κανένα πρόβλημα. Απλώς τοποθετήστε μία εταζιέρα οροφής από πάνω, αλλά σε κάθε περίπτωση τηρήστε μερικούς βασικούς κανόνες για να μην αλλοιωθεί η οδηγική σας απόλαυση: κατανείμετε ομοιόμορφα τον όγκο και το επιτρεπόμενο φορτίο οροφής του οχήματός σας. Βάλτε τα πιο βαριά αντικείμενα στο κάτω μέρος και στη μεσαία περιοχή και περάστε τα αντικείμενα με λεπτή κουβέρτα. Οι κουβέρτες ως επένδυση στην μπροστινή περιοχή μπορούν να απορροφήσουν την κινητική ενέργεια, όταν φρενάρετε έντονα. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό: οι αποσκευές πρέπει να είναι ασφαλισμένες στην εταζέρα. Όχι χύμα στο κύμα.
 
Και τα ποδήλατα; Στην απέξω;

Όχι βέβαια! Θα αφήσουμε το ακτιβιστικό μας μέσο στην πόλη; Δεν γίνονται αυτά! Πάμε, λοιπόν. Αν θέλετε να είστε εν κινήσει στις διακοπές σας και θέλετε το ποδήλατό σας μαζί σας, έχετε πολλές επιλογές για να το μεταφέρετε με ασφάλεια. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της σχάρας οροφής είναι ότι όχι μόνο έχετε καθαρή θέα κατά την οδήγηση, αλλά η πρόσβαση στο πορτμπαγκάζ παραμένει επίσης ανεπηρέαστη. Σημαντικό κατά την τοποθέτηση της σχάρας οροφής: ευθυγραμμίστε την κεντρικά στο αυτοκίνητό σας, έτσι ώστε το φορτίο να μην μπορεί να επηρεάσει την ευστάθεια του οχήματος, ενώ επίσης βεβαιωθείτε ότι δεν υπερβαίνετε το μέγιστο φορτίο στέγης. Να γνωρίζετε βέβαια ότι η σχάρα οροφής λειτουργεί καλύτερα με ποδήλατα ελαφρύτερου βάρους. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η ομαδική εργασία είναι το κλειδί για ένα ξεκούραστο ξεκίνημα στις διακοπές σας, ειδικά για τα βαριά ποδήλατα. Αφήστε κάποιον να σας βοηθήσει να τοποθετήσετε το ποδήλατό σας με ασφάλεια και σιγουριά – ένα παραπάνω ζευγάρι μάτια και χέρια πάντα είναι χρήσιμα.

av-summer-2.jpg

Υπάρχουν βέβαια και εργοστασιακά εξαρτήματα ασφαλούς φόρτωσης των ποδηλάτων στο αυτοκίνητό σας, που συνήθως απευθύνονται και σε πιο βαρέως τύπου ποδήλατα. Χάρη στην ενσωματωμένη λειτουργία αναδίπλωσης, πολλά συστήματα πίσω μεταφοράς παρέχουν ακόμη και άνετη πρόσβαση στον χώρο αποσκευών. Και εδώ δεν πρέπει να ξεπεραστεί το μέγιστο φορτίο, ενώ τα ποδήλατα δεν πρέπει να προεξέχουν περισσότερο από 40 εκατοστά πέρα από την πόρτα του χώρου αποσκευών. Ωστόσο, το μέγιστο επιτρεπόμενο πλάτος διαφέρει από χώρα σε χώρα.

Προσοχή στη χρήση after market εξαρτημάτων μεταφοράς ποδηλάτων και ιδίως στα «πιρούνια» που εξέχουν και μπορεί να τραυματίσουν ανθρώπους και μάλιστα άσχημα. Τέλος, ό,τι και να φορτώσετε από τα παραπάνω, μην ξεχνάτε να ρυθμίσετε την πίεση των ελαστικών στο αυξημένο βάρος. Οι βέλτιστες τιμές εξασφαλίζουν ελάχιστη καταπόνηση των ελαστικών, ασφαλή οδήγηση και βέβαια μικρότερη κατανάλωση καυσίμου. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ