Αυτοκινηση

Το DS 4 αποτελεί μία νέα πηγή έμπνευσης που αψηφά τις συμβατικές προτάσεις της αυτοκίνησης

Ένα εμπνευσμένο αυτοκίνητο με αναλογίες που δεν έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ds-kentriki.jpg
© Θωμάς Κ. Ευθυμίου

Το DS 4 είναι ένα μοντέλο που συνδυάζει επιβλητική προσωπικότητα με προηγμένη τεχνολογία

Τι είναι

Το DS 4 είναι το τέταρτο μοντέλο της γκάμας (μετά τα DS 7 Crossback, DS 3 Crossback και DS 9) το οποίο ενσαρκώνει το πνεύμα της Avant-Garde για κομψότητα, τεχνολογική υπεροχή και κορυφαίο επίπεδο άνεσης και ευελιξίας κατά την οδήγηση (https://www.dsautomobiles.gr/vehicle/ds-4/presentation/).

Με μια ματιά

Ένα εμπνευσμένο αυτοκίνητο με αναλογίες που δεν έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν.

ds-1.jpg
© Θωμάς Κ. Ευθυμίου

Το DS 4 τοποθετείται στην καρδιά της κατηγορίας Premium C, μιας κατηγορίας που είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη DS Automobiles.

Ξεχωρίζει

Με τη επιβλητική του προσωπικότητα, τα ιδιαίτερα σχεδιαστικά του στοιχεία και την προηγμένη τεχνολογία συνδυασμός που δεν συναντάται στην συγκεκριμένη κατηγορία.

DS & πολυτέλεια

DS & πολυτέλεια είναι έννοιες απόλυτα συνυφασμένες.

ds-2.png
© Θωμάς Κ. Ευθυμίου

Οι Γαλλικές μάρκες κατέχουν το 60% της παγκόσμιας αγοράς πολυτελών ειδών (ένδυση, αξεσουάρ, κοσμήματα, αρωματοποιία, οινολογία, κλπ).

Κατά συνέπεια η DS δημιουργήθηκε σαν απάντηση της γαλλικής οντότητας στα αυτοκινητιστικά πολυτελή στερεότυπα.

Η πολυτέλεια στο εσωτερικό είναι έκδηλη, έχοντας δεχθεί επιρροές από τον Dior, την Luis Vuitton, και άλλους μεγάλους οίκους της Γαλλίας.

ds-3.jpg
© Θωμάς Κ. Ευθυμίου

Τα μοντέλα της DS αγοράζουν πελάτες που «κουράστηκαν» από την συντεταγμένη (συντηρητική) προσέγγιση μέχρι σήμερα από τις αντίστοιχες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Aισθητική – Το μεγάλο ατού του μοντέλου

Σχεδιάστηκε για να επαναπροσδιορίσει το περίγραμμα της κατηγορίας των Premium C.

Απευθύνεται σε πελάτες που προσελκύονται από δύο σχήματα αμαξώματος: το νέο Coupé-SUV και το παραδοσιακό compact hatchback.

Σε κάθε στάδιο του σχεδιασμού του νέου μοντέλου, η ιδέα ήταν να συνδυαστούν  στοιχεία από τα δύο αυτά είδη αμαξώματος: Coupé-SUV και compact hatchback.

ds-4.jpg
© Θωμάς Κ. Ευθυμίου

Το εμπρόσθιο μέρος χαρακτηρίζεται από τη νέα φωτιστική «υπογραφή», ενώ ολόκληρο το φωτιστικό σύστημα περιλαμβάνει 150 LED.

Τα DS Wings συνδέουν τους προβολείς με τη μάσκα, και προσομοιάζουν με διαμαντένια άκρα τονίζοντας την αίσθηση της 3D μάσκας.

Οι πολύ λεπτοί προβολείς διαθέτουν το σύστημα DS Matrix LED Vision που συνδυάζει matrix και κατευθυντικό φωτισμό.

Η σιλουέτα του αυτοκινήτου παρουσιάζεται πιο δυναμική, χάρη στο μακρύ καπό.

Στο πλάι, η ρευστότητα και οι αιχμηρές γραμμές συνδυάζονται ιδανικά. Οι αναδυόμενες λαβές της πόρτας, έρχονται σε πλήρη αρμονία με τις γλυπτές πλευρικές επιφάνειες.

Η φωτεινή υπογραφή του πίσω μέρους με το εφέ του ανάγλυφου με laser, είναι νέας γενιάς και αποτελεί εντυπωσιακή καινοτομία.

ds-5.jpg
© Θωμάς Κ. Ευθυμίου

Το μεγαλύτερο μέρος της γκάμας εξοπλίζεται με τροχούς 19 ιντσών, προαιρετικά 20 ιντσών.

Εξάρουμε την λεπτομέρεια της τοποθέτησης πλαστικών επιφανειών που καλύπτουν το κάτω τμήμα των θυρών και τα μαρσπιέ, με αποτέλεσμα να μην λερώνονται και τα μπατζάκια των επιβατών όταν μπαίνουν ή βγαίνουν από το αυτοκίνητο.

Στην καμπίνα του, το DS 4 διέπεται από καινοτομίες που στοχεύουν στη δημιουργία περιβάλλοντος πλήρους ηρεμίας στο εσωτερικό του DS 4.

Το ταξίδι με το DS 4 ανάγεται σε τέχνη, με τη νέα διάταξη των χειριστηρίων και των διακοπτών, που βρίσκονται ομαδοποιημένοι σε τρεις ζώνες διεπαφής για απλοποίηση της εμπειρίας.

Το Clous de Paris guilloche, το μοτίβο που είναι εμπνευσμένο από την υψηλή ωρολογοποιία, εντοπίζεται στο ταμπλό, στους διακόπτες των ηλεκτρικών παραθύρων και στο σύμπλεγμα του DS Smart Touch, μιας οθόνης αφής 5 ιντσών που συνδέεται με το σύστημα  DS Iris και του DS E-Toggle, ενός συμπαγούς χειριστηρίου για το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, που βρίσκεται στην κεντρική κονσόλα.

Πλήρως επανασχεδιασμένο σύστημα ψυχαγωγίας 10 ιντσών, του DS Iris System με έλεγχο με φωνητικές εντολές και χειρονομίες.

ds-6.jpg
© Θωμάς Κ. Ευθυμίου

Η νέα εκδοχή της πλατφόρμας EMP2 σημείωσε σημαντική εξέλιξη με 70% νέα μέρη τα οποία είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά, δομικά μέρη θερμικής επεξεργασίας και πιο συμπαγή στοιχεία, όπως είναι η μονάδα κλιματισμού, απελευθερώνοντας περισσότερο χώρο για εκμετάλλευση σε άλλα σημεία και μειώνοντας το συνολικό βάρος.

Ο χώρος για τις αποσκευές είναι 430 λίτρα και η πόρτα του είναι ηλεκτρική, με σύστημα ανέπαφου ανοίγματος.

Ένα σύστημα πληροφόρησης και ψυχαγωγίας νέας γενιάς, συστήματα υποβοήθησης οδηγού που δεν έχουν ακόμη παρουσιαστεί στη συγκεκριμένη κατηγορία Premium C και ένα καινοτόμο σύστημα «επαυξημένης» προβολής πληροφοριών, συνθέτουν μερικά ακόμη χαρακτηριστικά του νέου DS 4.

Η DS 4 προσφέρεται σε τρεις εκδόσεις: DS 4, DS 4 Cross και DS 4 Performance Line.

Κινητήρια σύνολα

2 βενζινοκίνητες επιλογές: 1.2 PureTech 130 και 180 ίππων αμφότερες με αυτόματο κιβώτιο ΕΑΤ8.

1 πετρελαιοκινητήρας BlueHDi 130 ίππων με  αυτόματο κιβώτιο ΕΑΤ8.

1 Plug-In  E-Tense συνδυαστικής ισχύος 225 ίππων με  αυτόματο κιβώτιο ΕΑΤ8.

ds-7.jpg
© Θωμάς Κ. Ευθυμίου

Η Plug-in υβριδική έκδοση του DS 4, το DS 4 E-Tense 225 κληρονομεί την τεχνογνωσία από την DS Performance με τους τέσσερις τίτλους στη Formula E (Οδηγών και Ομάδων) το 2019 και το 2020.

Εργοστασιακές τιμές κατανάλωσης από 4,8 λίτρα/100 χλμ. για το πετρελαιοκίνητο, 5,9 λίτρα/100 χλμ. για το βενζινοκίνητο (WLTP) στοιχεία τα οποία είναι πολύ ανταγωνιστικά σε σχέση με τις υπόλοιπες προτάσεις της κατηγορίας.

Οι υψηλές επιδόσεις και η απόδοση της συγκεκριμένης Plug-In Hybrid μονάδας, προκύπτουν από τον 4κύλινδρο κινητήρα PureTech των 180 ίππων και τον ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 110 ίππων με νέα μπαταρία 12,4 kWh.

Ηλεκτροκίνητη αυτονομία έως και 55 χιλιόμετρα σε λειτουργία μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Η ροπή των 360 Nm επιτρέπει την επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα σε 7,7’’ με κατανάλωση καυσίμου μόλις 1,3 λίτρα / 100 χιλιόμετρα και εκπομπές CO2 από 29 g/km στον συνδυασμένο κύκλο WLTP.

ds-8.jpg
© Θωμάς Κ. Ευθυμίου

Μέχρι το 2024, το DS 4 θα είναι διαθέσιμο και σε μια 100% ηλεκτρική εκδοχή που θα βασίζεται στη νέα τεχνολογία των ηλεκτροκινητήρων και των μπαταριών.

Τεχνολογικοί νεωτερισμοί

Ένα από τα δυνατά σημεία του DS 4 είναι η ελεγχόμενη απόσβεση της ανάρτησης DS Active Scan Suspension, μοναδική στην κατηγορία με τη χρήση κάμερας που βρίσκεται στην κορυφή του παρμπρίζ και σκανάρει την επιφάνεια του οδοστρώματος.

Στη συνέχεια μεταδίδει τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο στην κεντρική μονάδα ελέγχου, από την οποία με τη χρήση τεσσάρων αισθητήρων θέσης και τριών επιτάχυνσης, το σύστημα ελέγχει ανεξάρτητα κάθε τροχό. Χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που λαμβάνει, κάνει την ανάρτηση πιο σκληρή ή πιο μαλακή ανάλογα με το τι απαιτείται. Το αποτέλεσμα είναι αυξημένη άνεση ανεξάρτητα από την κατάσταση του δρόμου.

Το σύστημα DS Night Vision  καθιστά τον δρόμο και τους κινδύνους του, πιο ορατούς. Μια κάμερα υπέρυθρης ακτινοβολίας, που βρίσκεται στη μάσκα, εντοπίζει τους πεζούς και τα ζώα έως 200 μέτρα μακριά τη νύχτα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Ο οδηγός βλέπει τους κινδύνους του δρόμου στον ψηφιακό πίνακα των οργάνων (και ως προειδοποιήσεις στην οθόνη DS Extended Head-Up) κάτι που του επιτρέπει να αντιδράσει εγκαίρως.

Τιμές

Η βενζινοκίνητη έκδοση 1.2 PureTech 130 αρχίζει από τις 28.500 ευρώ.

Info

Πληροφορίες για το νέο DS4 στο: https://www.dsautomobiles.gr/vehicle/ds-4/presentation/

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ