- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Υφυπουργός Δικαιοσύνης: «Δικαίωμα και υποχρέωση για τη δίωξη των εγκλημάτων έχει μόνο το κράτος»
Ο I. Μπουγάς στο OPEN για τη σύλληψη των τριών ανδρών στην Αλεξανδρούπολη
Μπουγάς: Πώς σχολίασε τη σύλληψη των τριών «πολιτοφυλάκων» στην Αλεξανδρούπολη - Όσα είπε στο OPEN
Για τη σύλληψη των τριών ανδρών στην Αλεξανδρούπολη με την κατηγορία ότι κρατούσαν παράνομα μετανάστες σε τρέιλερ μίλησε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας σε παρέμβασή του στο OPEN. «Πρέπει να συμφωνήσουμε σε μία γενική παραδοχή ότι προνόμιο, δικαίωμα αλλά και υποχρέωση για την έρευνα, τη δίωξη και τιμωρία των εγκλημάτων έχει μόνο το κράτος» τόνισε.
Διευκρίνισε πάντως ότι «υπάρχει διάταξη στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που δίνει τη δυνατότητα, το δικαίωμα σε κάθε πολίτη, εφόσον διαπιστώνει ότι διαπράττεται γνήσιο αυτόφωρο έγκλημα δηλαδή βρίσκεται εν το πράττεσθαι η παράνομη πράξη, να συλλάβει τον δράστη με σκοπό όχι να τον κρατήσει παράνομα, αλλά να τον ακινητοποιήσει προσωρινά έως ότου σπεύσουν οι αρμόδιες Αρχές και υλοποιήσουν την προσαγωγή ή σύλληψή του».
Κάτι τέτοιο ωστόσο, όπως υπογράμμισε «είναι μία εξαιρετική διάταξη και χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή στην εφαρμογή της, διότι μπορεί εύκολα να αποτελέσει το στήριγμα για καταχρήσεις και υπερβολές που μπορεί να είναι σκόπιμες ή μη».
Μπούγας: «Το έγκλημα του εμπρησμού» θα περιληφθεί σε νέα νομοθεσία
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης τόνισε μάλιστα με έμφαση ότι πρέπει «να είμαστε όλοι ψύχραιμοι και να βλέπουμε με την λογική και τη νηφαλιότητα που απαιτούν οι περιστάσεις όσα συμβαίνουν αυτές τις δύσκολες μέρες για τη χώρα μας».
Κλείνοντας, ο κ. Μπούγας αναφέρθηκε στις νέες ρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης γενικότερα στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας στις οποίες περιλαμβάνεται όπως είπε και «το έγκλημα του εμπρησμού».
Δείτε παρακάτω τις δηλώσεις του κ.Μπουγά στο OPEN:
Οι κατηγορίες που αποδίδονται στους τρεις συλληφθέντες
Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με την πρόταση από τον Εισαγγελέα χθες, Πέμπτη (24.08), το κατηγορητήριο που αποδίδεται στους τρεις συλληφθέντες για την κράτηση και μεταφορά εντός τρέιλερ 13 μεταναστών που είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα αφορά τη διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια με ρατσιστικά κίνητρα σε συνδυασμό με αρπαγή με ρατσιστικά κίνητρα από κοινού και συναυτουργία και έκθεση σε κίνδυνο, ενώ τον αλλοδαπό ιδιοκτήτη του οχήματος που εμφανίζεται σε βίντεο να έλκει το τρέιλερ βαρύνει και η κατηγορία της παράβασης της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.
Σε ό,τι αφορά στους 13 μετανάστες, συριακής και πακιστανικής καταγωγής, αποδίδεται η κατηγορία της απόπειρας εμπρησμού με κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών και παράνομη είσοδο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δικαστικές εξελίξεις, αντιδράσεις και επιπτώσεις στο πολιτικό σκηνικό ενόψει εκλογικού κύκλου
Μια προσέγγιση στις πολλαπλές ερμηνείες του δυτικού πολιτισμού και στις αντιφάσεις που τον συνοδεύουν
Πολιτική αντιπαράθεση και σκάνδαλα στο εσωτερικό, την ώρα που η χώρα ενισχύει τη γεωπολιτική και οικονομική της θέση στο εξωτερικό
Ποια ποσά κερδίζουν οι τυχεροί;
«Μείωση των ωρών, χωρίς μείωση μισθού - Προτεραιότητα η νέα γενιά» - Η ανάρτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ
Ιστορική παρέμβαση για την προστασία των θυμάτων και των επιζώντων
«Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών», τόνισε ο πρωθυπουργός
Ντάισελμπλουμ: «Με κάνει περήφανο ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προεδρεύει του Eurogroup»
Μπορεί να μην το κάνουν ευθέως αλλά στην πραγματικότητα αυτό ακριβώς λένε
Νέες κατηγορίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για μηχανισμούς ελέγχου και παραπληροφόρησης από το Μαξίμου
Στόχος είναι η παροχή εξειδικευμένης φροντίδας για την αποκατάσταση των ωφελούμενων
«Απορρίφθηκε η αγωγή που είχε καταθέσει σε βάρος μου», δήλωσε ο υπουργός Υγείας
Ποιες είναι οι καλύτερες ώρες για να μπείτε στην πλατφόρμα και να αποφύγετε την ταλαιπωρία
Πότε πληρώνονται κύριες και επικουρικές
Τελευταία ευκαιρία για όσους δεν έχουν κάνει τη σχετική αίτηση
Για σημάδια δημοκρατικής οπισθοδρόμησης στην ΕΕ, κάνει λόγο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
«Η χώρα μπορεί να καινοτομήσει περισσότερο, να εξάγει γνώση, τεχνολογία και αγαθά»
Συζητήσεις για Block 2, κάθετο διάδρομο και 3+1, με στρατηγική σύμπλευση Ελλάδας ΗΠΑ
Μήνυμα για σύγχρονο κράτος και οικονομία - Έμφαση στα 36 δισ. του Ταμείου, στα πλεονάσματα και τη μείωση του χρέους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.