Πολιτικη & Οικονομια

«Βουτιά» κάτω από τα 100 ευρώ η τιμή του φυσικού αερίου

Στο 83% τα αποθέματα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φυσικό αέριο: Πτώση κάτω από τα 100 ευρώ η τιμή του
© Unsplash

Ενέργεια - Φυσικό αέριο: Έπεσε ακόμα και κάτω από τα 100 ευρώ η τιμή του

Καθοδική πορεία ακολουθούν για τέταρτη ημέρα οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου. Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς (TTF) υποχώρησαν έως και 9%, πέφτοντας κάτω από τα 100 ευρώ για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από έναν μήνα.

Οι θερμοκρασίες σε μεγάλο μέρος της ηπείρου παραμένουν ήπιες εν μέσω και της αθρόας εισροής υγροποιημένου φυσικού αερίου, η οποία συμβάλλει στη μείωση των τιμών, σημειώνει το Bloomberg.

Ειδικότερα, η τιμή του «γαλάζιου χρυσού» υποχώρησε έως και 6,5% στα 98,75 ευρώ/Mwh, γεγονός στο οποίο βοηθούν οι αθρόες εισαγωγές LNG και τα υψηλά αποθέματα.

«Βουτιά» κάτω από τα 100 ευρώ η τιμή του φυσικού αερίου

«Με το τσουχτερό κρύο να έχει τελειώσει -και τον ήπιο καιρό που προβλέπεται για το επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς και τη συνήθη χαμηλότερη βιομηχανική ζήτηση κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων- υπάρχουν πολλοί πτωτικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο», δήλωσε ο Tom Marzec-Manser, επικεφαλής αναλυτής αγοράς φυσικού αερίου στην ICIS που εδρεύει στο Λονδίνο.

Φυσικό αέριο: Στο 83% τα αποθέματα 

Οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου είναι περίπου 83% γεμάτες, πάνω από το αναμενόμενο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe. Οι προμήθειες από τη Ρωσία που αποστέλλονται μέσω της Ουκρανίας αναμένεται επίσης να είναι σταθερές και σήμερα, με την Gazprom PJSC να χρησιμοποιεί εναλλακτικές συνδέσεις για τη μεταφορά του καυσίμου μετά την καταστροφή ενός από τους τοπικούς αγωγούς της από πυρκαγιά αυτή την εβδομάδα.

Υπάρχουν ανησυχίες μεταξύ ορισμένων παρατηρητών του κλάδου ότι το ανώτατο όριο τιμών, που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το επόμενο έτος, μπορεί να αποθαρρύνει τους προμηθευτές εάν το φυσικό αέριο γίνει ακριβότερο αλλού, ιδίως στην Ασία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίπτωση στις παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αλλά θα «παρακολουθείται στενά εάν συνεχιστεί η πτωτική τάση των ευρωπαϊκών τιμών φυσικού αερίου», σύμφωνα με την EnergyScan, την πλατφόρμα ανάλυσης της Engie SA.

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν δήλωσε ότι ο νέος μηχανισμός ανώτατης τιμής δεν θα ενεργοποιηθεί εάν οι τιμές είναι παρόμοια υψηλές σε άλλες αγορές. «Ο μηχανισμός είναι αρκετά ευέλικτος ώστε να διασφαλίζει ότι η ευρωπαϊκή αγορά θα παραμείνει ελκυστική για τους προμηθευτές», δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας Τζόζεφ Σικέλα, στην τηλεόραση του Bloomberg.

Το ευρωπαϊκό πλαφόν στην τιμή του αερίου είναι απίθανο να ενεργοποιηθεί καθόλου το επόμενο έτος, ανέφεραν οι αναλυτές της Capital Economics σε σημείωμά τους. «Φαίνεται ότι το μόνο πράγμα στο οποίο συμφώνησαν οι χώρες ήταν ότι όντως χρειαζόταν ένα ανώτατο όριο για να δείξουν ενότητα», έγραψαν.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. κατέληξε σε συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στα 180 ευρώ/MWh από τις 15 Φεβρουαρίου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.