Ελλαδα

Η ΕΛ.ΑΣ. «αντεπιτίθεται»: Δηλώσεις Θεοδωρικάκου και πίνακες για το έγκλημα

Πώς απαντά το ΥΠΡΟΠΟ στην κριτική για την ασφάλεια

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αστυνομικοί στο σημείο όπου διαπράχθηκε η διπλή εκτέλεση στην πλατεία της Νέας Σμύρνης
© Stringer / SOOC

Τα εγκλήματα στην Ελλάδα το 2022 και οι δηλώσεις του Τάκη Θεοδωρικάκου για την επάρκεια των αστυνομικών και τις περιπολίες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για τις ανθρωποκτονίες που έχουν τελεστεί τα τελευταία 11 χρόνια στην Ελλάδα και τα ποσοστά εξιχνιάσεων έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος Ανάλυσης και Αντιμετώπισης του Εγκλήματος, οι τετελεσμένες ανθρωποκτονίες το πρώτο 11μηνο του 2022 ανέρχονται σε 74 και το ποσοστό εξιχνίασης τους φτάνει το 85,14%, καθώς 63 από αυτές έχουν εξιχνιαστεί από την ΕΛ.ΑΣ. Επιπλέον, το πρώτο 11μηνο του 2022 εξιχνιάστηκαν ακόμη τρεις ανθρωποκτονίες από προηγούμενα έτη, ανεβάζοντας το ποσοστό των εξιχνιάσεων στο 89,19%. 

Φέτος, διαπράχθηκαν 74 ανθρωποκτονίες, ο μικρότερος αριθμός εγκλημάτων με βάθος 11ετίας, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό εξιχνιάσεων τα τελευταία 11 χρόνια. Είναι ενδεικτικό ότι το 2011, διαπράχθηκαν 184 ανθρωποκτονίες, την ώρα που το ποσοστό εξιχνίασής τους ήταν μόλις 40,76% και αντιστοιχούσε στην εξιχνίαση μόλις των 75 εκ των ανθρωποκτονιών. 

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.

exixniaseis_anthropoktonion

Έγκλημα στη Νέα Σμύρνη - Τάκης Θεοδωρικάκος: «Έπρεπε να υπάρχει περιπολία της ΔΙ.ΑΣ. την ώρα της δολοφονίας» 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ απάντησε στην κριτική για την ασφάλεια στην Ελλάδα μετά και την εν ψυχρώ εκτέλεση δύο ατόμων 41 και 44 ετών στην πλατεία της Νέας Σμύρνης και μάλιστα σε καφετέρια σε ώρα αιχμής. 

Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι την ώρα της δολοφονίας θα έπρεπε να περιπολούν στην περιοχή στελέχη της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.. «Το γεγονός στη Νέα Σμύρνη είναι πολύ σοκαριστικό. Είναι μια δολοφονία, Κυριακή βράδυ μέσα στον κόσμο και αυτό καταλαβαίνω ότι σπέρνει την ανησυχία. Το βράδυ της Κυριακής όφειλε να βρίσκεται εκεί η περιπολία της ΔΙΑΣ. Έχω ζητήσει από την αστυνομία να ξεπεράσει κάθε είδους φοβικό σύνδρομο και να ενισχύσει την αποτελεσματική παρουσία της παντού. Υπήρξε φοβικό σύνδρομο ύστερα από το γνωστό περιστατικό της Νέας Σμύρνης».

Ερωτηθείς για το αν εκτιμάται ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε: «Η εκτίμηση της αστυνομίας είναι ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα ανάμεσα σε ανθρώπους της νύχτας που ανήκουν στην αλβανική μαφία, ίσως έχει και άλλου είδους προεκτάσεις, για τις οποίες μπορεί να έχουμε και μια διεθνή συνεργασία, αλλά δεν πρόκειται να σας απαντήσω σε πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cp79iqq6ecdd)

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ρωτήθηκε για τη ληστεία που διαπράχθηκε το πρωί της Τρίτης (20.12) σε κατάστημα με ρολόγια στο κέντρο της Αθήνας. «Υπήρχε περιπολία η οποία έφτασε σε ένα λεπτό. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις η αστυνομία βρίσκει τους δράστες, αυτό δείχνει η προϊστορία. Οι έρευνες συνεχίζονται». Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι «έκανα συγκεκριμένο έλεγχο και έχω ζητήσει από τον Αρχηγό της αστυνομίας να επιστρέψουν στην υπηρεσία της ΔΙΑΣ 150 αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες. Έχει υπάρξει ξεκάθαρη εντολή αύξησης περιπολιών και έχει επιτευχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πιστεύω ότι στη συγκεκριμένη περιοχή για σοβαρό χρονικό διάστημα υπήρξε τέτοιου είδους φοβία και για να την αντιμετωπίσουμε παρενέβην προσωπικά. Έχουμε πρόβλημα επάρκειας αστυνομικών στο λεκανοπέδιο Αττικής, όπου βρίσκεται το 30% της δύναμης της Αστυνομίας. Θέλω να είμαι ευθύς. Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα, το βασικό μου μέλημα είναι η αστυνομία να ενισχύσει την παρουσία της στις γειτονιές. Είναι αλήθεια ότι ενισχύθηκε ή όχι; Οι 74 δολοφονίες που έχουν γίνει φέτος, είναι οι λιγότερες σε ετήσια βάση τα τελευταία 11 χρόνια. Το ποσοστό εξιχνιάσεως των ανθρωποκτονιών είναι φέτος, το υψηλότερο που έχει υπάρξει ποτέ, σχεδόν 90%».

Σύμφωνα με τον ΥΠΡΟΠΟ, τον Ιανουάριο του 2023 θα υπάρξουν κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. και αναμένεται να υπάρξουν ανακατατάξεις: «Είναι προφανές ότι όλοι αξιολογούνται. Σε έναν μήνα υπάρχουν οι κρίσεις της ΕΛΑΣ, προτιμώ ό,τι χρειαστεί να γίνει, να γίνει στις κρίσεις συνολικά».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cp79zcy0ask9)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ