Ελλαδα

Σοβαρές κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα στον Παναγιώτη Δημητρά

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Εισαγγελίας Κω

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
dikaiosini.jpg

Παναγιώτης Δημητράς: Παραπέμπεται από την Εισαγγελία της Κω για κακούργημα

Η Εισαγγελία Κω, αξιοποιώντας σχετική δικογραφία του Λιμενικού Σώματος, αποδίδει σοβαρές κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα στον Παναγιώτη Δημητρά, διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), και εις βάρος του Τόμι Όλσεν, ιδρυτή και διευθυντή της οργάνωσης Aegean Boat Report, για «συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό να παραλαμβάνει στοιχεία πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι επιχειρούν παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, προκειμένου να διευκολύνει την παράνομη είσοδο και διαμονή αυτών, αποστέλλοντας στις αρχές τα πλήρη στοιχεία τους και το ακριβές σημείο εντοπισμού τους στη χώρα, προκειμένου οι τελευταίοι να υπαχθούν στις διαδικασίες ασύλου».

Και όλα αυτά με την επιβαρυντική περίπτωση της τέλεσης αυτών των αδικημάτων «κατ’ επάγγελμα, καθώς από την υποδομή που έχει δημιουργήσει (δηλαδή τη λειτουργία της οργάνωσης Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι) προκύπτει πρόθεση επανειλημμένης τέλεσης της πράξης και πορισμός εισοδήματος».

Σημειώνεται ότι πριν λίγες μέρες η εφημερίδα «Το Βήμα» έφερε στο φως αποκαλυπτικά στοιχεία για τον τρόπο δράσης της αναφερόμενης ΜΚΟ Aegean Boat Report στη Λέσβο. Σχετικά με την οργάνωση αυτή η έρευνα αναφέρει ότι ελέγχεται για διακίνηση μεταναστών και κατασκοπεία. Ωστόσο, παρά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η συγκεκριμένη οργάνωση συνεχίζει τη δράση της.

Τον Ιούλιο του 2021 η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης σε συνεργασία με την Αντιτρομοκρατική και την ΕΥΠ είχαν σχηματίσει δικογραφία κατά τεσσάρων αλλοδαπών μελών της ΜΚΟ Aegean Boat Report, στη Λέσβο, για διακίνηση μεταναστών και κατασκοπεία. Οι κατηγορούμενοι φέρονται να διακινούσαν συστηματικά μετανάστες. «Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών, παρείχαν οδηγίες στους αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών κατά την άφιξη σε ελληνικό έδαφος, που αφορούν τη μετάβασή τους είτε σε δύσβατες προς απόκρυψη περιοχές των νησιών είτε σε χώρους και δομές υγειονομικής υποστήριξης, δυσχεραίνοντας συστηματικά το έργο των αρμόδιων ελληνικών Αρχών» ανέφερε η Υποδιεύθυνση Μυτιλήνης.

Οι έρευνες των Αρχών είχαν εστιαστεί ειδικά στον διαχειριστή της ιστοσελίδας Aegean Boat Report, στην οποία δημοσιεύονται πληροφορίες για κινήσεις μεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας με στόχο την προσέγγιση νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Η οργάνωση έκανε τότε λόγο για «αβάσιμη και σκόπιμα παραπλανητική επίθεση». Επίσης, η συγκεκριμένη ΜΚΟ έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για φιλοτουρκική προπαγάνδα και τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι η Τουρκία κάνει εξαιρετική ανθρωπιστική δουλειά ενώ οι 'Ελληνες λιμενικοί πνίγουν τους μετανάστες. Από το υλικό που είχαν κατασχέσει είχε γίνει εμφανές ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μετανάστες επικοινώνησαν με την τουρκική Ακτοφυλακή για να τους διασώσει, και αυτή τους παρέπεμψε στη συγκεκριμένη οργάνωση.

Η οργάνωση δεν είναι καταγεγραμμένη σε κανένα ελληνικό μητρώο, παρ’ όλα αυτά μέλη της δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, ενώ σκοτεινό παραμένει το από πού αντλούν τις πληροφορίες τους. Μάλιστα η οργάνωση, χωρίς αυτό να προβλέπεται από το καταστατικό της, παίρνει θέση και σε εθνικά ζητήματα αναπαράγοντας φωτογραφίες που είχαν υποκλέψει με drones οι τουρκικές υπηρεσίες από τη μεταφορά αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού σε Λέσβο και Χίο. Είχαν σχολιάσει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι κάτι τέτοιο «μπορεί να θεωρηθεί από ορισμένους ως παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης και της Συνθήκης των Παρισίων».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ