Κοσμος

Το φυσικό αέριο έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου

Πού οφείλεται η πτωτική τάση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φυσικό αέριο: στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η τιμή
© Pixabay / ds_30

Φυσικό αέριο: στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η τιμή

Περί τις πέντε φορές φθηνότερο από τον Αύγουστο: Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έπεσε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, συνεχίζοντας την καθοδική της πορεία χάρις και στον σχετικά θερμό χειμώνα που επιτρέπει την εξοικονόμηση των αποθεμάτων.

Τα συμβόλαια αναφοράς για την Ευρώπη, το TTF στην ολλανδική αγορά, μειώθηκε κατά 4,67% στα 72,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) για τις παραδόσεις Φεβρουαρίου στις 09.35 ώρα Ελλάδος, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 21 Φεβρουαρίου.

Η τιμή του φυσικού αερίου για τις παραδόσεις του Φεβρουαρίου μειώθηκε κατά 50% σε διάστημα ενός μηνός και απέχει σημαντικά από την κορύφωση του καλοκαιριού, όταν τον Αύγουστο είχε φθάσει στα 343 ανά MWh.

Οι τιμές του φυσικού αερίου άρχισαν να αυξάνονται το φθινόπωρο 2021, με την έναρξη της περικοπής των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, και στη συνέχεια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Έκτοτε, οι αγωγοί φυσικού αερίου που συνδέουν τη Ρωσία με την Ευρώπη έχει σχεδόν κλείσει.

Ο όγκος των σημερινών συναλλαγών ήταν περιορισμένος, καθώς η βασική αγορά πρώτων υλών, η αγορά του Λονδίνου, είναι κλειστή.

Η πτωτική τάση των τιμών οφείλεται «στα σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου που έχουν συγκροτηθεί και στην σχετικά χαμηλή ζήτηση, λόγω των ευνοϊκών μετεωρολογικών συνθηκών», εξηγεί ο Σεμπάστιαν Πάρις Χόρβιτς της La Banque Postale Asset Management.

«Είναι καλή είδηση για τις ευρωπαϊκές χώρες και για τις οικονομίες της περιοχής» συμπληρώνει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ