Κοσμος

Reuters: Πλαφόν στο φυσικό αέριο στα 180 ευρώ αποφασίζει η ΕΕ

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Reuters:  Πλαφόν στο φυσικό αέριο στα 180 ευρώ αποφασίσει η ΕΕ
© EUROKINISSI/POOL PHOTO/ European Union

ΕΕ - Φυσικό αέριο: Στα 180 ευρώτο πλαφόν, σύμφωνα με το σχέδιο που είναι σε γνώση του Reuters

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες για να λάβουν απόφαση σχετικά με την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι και είναι σε γνώση του πρακτορείου Reuters, το πλαφόν του φυσικού αερίου θα ενεργοποιηθεί αν οι τιμές στον ολλανδικό κόμβο αερίου TTF υπερβαίνουν επί τριήμερο τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πολύ χαμηλότερα από τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είχαν προταθεί αρχικά τον περασμένο μήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία. Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπάρχει ενισχυμένη πλειοψηφία όσον αφορά το πλαφόν και τώρα αναζητείται η κοινή τομή για να συμφωνήσουν η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε λίγες ώρες και έστω και αν το πλαφόν μπορεί να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία, υπάρχει αισιοδοξία ότι το μέτωπο των «27» θα είναι ενιαίο και ότι θα βγει λευκός καπνός με ομοφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι αισιόδοξη για την επίτευξη συμφωνίας στο ζήτημα της επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου εμφανίστηκε νωρίτερα και η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, προσερχόμενη στη σύνοδο των 27 υπουργών Ενέργειας των κρατών μελών.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η συμφωνία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. Φυσικά απαιτεί ένα πολύ ισχυρό πνεύμα συμβιβασμού απ' όλους», δήλωσε η επίτροπος Κάντρι Σίμσον.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ