- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τσίπρας: «Έχω καλύτερα φετίχ από το ευρώ»
«Δεν είμαι ο Χάρι Πότερ» να αποκαταστήσω σε μια μέρα όσα κατέστρεψαν σε 4 χρόνια
«Δεν ερχόμαστε να υποσχεθούμε σε όλους όλα. Ερχόμαστε να αποκαταστήσουμε τις μεγάλες αδικίες», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha και στην εκπομπή «Αυτοψία». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε άμεση αποκατάσταση των αδικιών, παραγωγική ανασυγκρότηση, σκληρή διαπραγμάτευση και άμεση κατάργηση των 400 εφαρμοστικών, αλλά σε ερώτηση για τον 13ο και 14ο μισθό είπε ότι αυτό δεν είναι κάτι που θα γίνει άμεσα. «Δεν είμαι ο Χάρι Πότερ και αυτά που κατέστρεψαν σε τέσσερα χρόνια να τα αποκαταστήσω σε μια μέρα», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα η Ελλάδα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση και πρώτιστο χρέος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αντιμετώπισή της. «Έχουμε ένα σχέδιο το οποίο δεν πρόκειται να το θέσουμε σε διαπραγμάτευση» είπε και διαβεβαίωσε ότι θα καταργήσει άμεσα τους 400 εφαρμοστικούς νόμους και σταδιακά θα υπάρξει αποκατάσταση των υπόλοιπων αδικιών. Σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει το μισθό στα 751 ευρώ γιατί όπως είπε ο κ. Τσίπρας μόνο έτσι μπορεί να κινηθεί η οικονομία, διαφορετικά είναι στάσιμη.
Δεσμεύτηκε ότι θα αποκατασταθούν οι απολύσεις που έγιναν αντισυνταγματικά, ενώ Επίσης δεσμεύθηκε στην επαναφορά των κατώτατων συντάξεων, διευκρινίζοντας ότι ο όλος ο σχεδιασμός θα πρέπει να βασίζεται και στα δημοσιονομικά, που θα ισχύουν τη συγκεκριμένη στιγμή.
Όσον αφορά στη φορολογία των επιχειρήσεων ο κ. Τσίπρας, μίλησε για μεγάλη φορολογία στα κέρδη άλλα όχι στην παραγωγή. Υποστήριξε ότι ένας Έλληνας επιχειρηματίας δεν μπορεί να ανταγωνιστεί έναν ξένο γιατί η φορολογία στην παραγωγή τον τσακίζει, ενώ σημείωσε ότι οι τράπεζες δεν ευνοούν τον Έλληνα. Για τις ιδιωτικοποιήσεις ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε ότι θα ερευνηθούν όλες οι πράξεις του ΤΑΙΠΕΔ, λέγοντας ότι το ΤΑΙΠΕΔ είναι ένα σκάνδαλο από μόνο του και προανήγγειλε εξεταστικές όπου χρειαστεί.
Για τις τράπεζες και την ανακεφαλοποίησή τους δήλωσε ότι όσοι εμπλέκονται φροντίζουν ταυτόχρονα και για την αμνήστευσή τους και έκανε λόγο για πράξη που είναι ποινικά ελέγξιμη και κολάσιμη, για κακουργηματική απιστία εις βάρος του ελληνικού δημοσίου, ενώ προειδοποίησε ότι «αυτοί οι οποίοι θα υπογράψουν θα έχουν τις συνέπειες του νόμου, έτσι όπως ορίζει το Σύνταγμα». Διευκρίνισε δε ότι όλες οι τράπεζες, στις οποίες έχει βάλει χρήματα το ελληνικό δημόσιο θα περάσουν στον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου.
Για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρώ, ο κ. Τσίπρας αφού διευκρίνισε ότι κάθε στέλεχος του κόμματος έχει το δικαίωμα των διαφορετικών θέσεων, υπογράμμισε ότι «έχουμε μία διακήρυξη. Έχουμε συλλογικές επεξεργασίες και ψηφισμένες από το συνέδριο συλλογικές θέσεις οι οποίες τι λένε… Λένε ότι δική μας προτεραιότητα είναι να σώσουμε τη χώρα μέσα στο ευρώ, όχι να σώσουμε το ευρώ στην Ελλάδα διαλύοντας την κοινωνία καταστρέφοντας τον ελληνικό λαό». Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο αν τελικά το ευρώ είναι φετίχ, απάντησε: «Εγώ έχω καλύτερα φετίχ από το ευρώ».
Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι έχουν συνασπιστεί πολλές δυνάμεις που θέλουν να υπερασπιστούν το παλιό εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ που φέρνει το καινούργιο Επίσης, έκανε λόγο για μόνιμη παραποίηση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντίθετα, οι δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη ότι η ΝΔ είναι μικρό κόμμα δεν έτυχε αντίστοιχης προβολής.
Για το Ποτάμι του κ. Θεοδωράκη, είπε ότι έχει το δικαίωμα να δοκιμάσει την τύχη του ωστόσο παρατήρησε μια μεγάλη, όπως είπε, αγωνία. Εκτίμησε ότι η επιχειρηματολογία του είναι κατά του ΣΥΡΙΖΑ , όμως δεν έχει ακούσει τον αρχηγό του να λέει ότι πρέπει να φύγει η κυβέρνηση, αντίθετα όπως είπε ο κ. Τσίπρας, ο κ. Θεοδωράκης επιμένει ότι πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία της.
Για τις ευρωεκλογές είπε ότι ο στόχος είναι να δοθεί το μήνυμα ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Τέλος για τη μη παρουσία του στο ντιμπέιτ
που οργάνωσε το πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στο πολύ φορτωμένο πρόγραμμα των περιοδειών του στην Ευρώπη, υποστήριξε ότι δεν φυγομάχησε και τόνισε πως όσοι αναφέρονται σε αυτό , καλό θα ήταν να είχαν την ίδια ευαισθησία για το ότι οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της ευρωπαϊκής δεξιάς αρνήθηκαν να έρθουν στο ντιμπέιτ που τους κάλεσε το ελληνικό πανεπιστήμιο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αναφορά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ μετά την καταδικαστική απόφαση του Εφετείου για τη Χρυσή Αυγή
Ισχυρή επίδοση της ελληνικής οικονομίας – Επενδύσεις +9%, μισθοί +6,6% και βελτίωση εμπορικού ισοζυγίου
Kαταβάλλονται 70 εκατ. ευρώ σε 73.000 δικαιούχους – Αναλυτικά όλα τα ποσά
Ανάρτηση του πρωθυπουργού για τη νέα ρύθμιση που θα ισχύσει από τις επόμενες εθνικές εκλογές
Κλιμάκωση ΗΠΑ - Ιράν και φόβοι για κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ ωθούν το Brent σε νέα άνοδο
Συντονισμένη επιχείρηση της ΔΙ.Μ.Ε.Α. και της ΕΛ.ΑΣ. σε Πάτρα, Κάτω Αχαΐα, Κόρινθο και Κατερίνη
Η υπουργός παρουσιάζει την ψηφιακή δράση που στοχεύει στην εκπαίδευση 10.000 ωφελούμενων
Ιστορικό ρεκόρ στην ασφαλιστική αγορά με παραγωγή άνω των 6 δισ. ευρώ και πρόστιμα 55 εκατ. ευρώ για τους παραβάτες
«Ανέδειξε τον πολιτισμό σε κεντρικό στοιχείο για την Ελλάδα της Αλλαγής» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Με αφορμή τη μεταφορά πυραύλων Patriot στην Κάρπαθο
Τι αναφέρει σε ανάρτησή του στο Χ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
«Το μήνυμα των 200 της Καισαριανής ήταν ένα, η ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα» - Η ανάρτηση του πρωθυπουργού
Όσα δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Για την Ελλάδα, ο πόλεμος αποτελεί ταυτόχρονα απειλή και ευκαιρία
Πώς η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, η στάση της κυβέρνησης και η μετατόπιση της κοινής γνώμης επαναφέρουν το δίλημμα της κυβερνησιμότητας στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής
«Δεν είχαμε ενημέρωση των Ισραηλινών και Αμερικανών για το Ιράν», συμπλήρωσε ο ΥΠΕΞ
Ιδιωτική δωρεά καλύπτει μηνιαία ενίσχυση για γιατρούς σε 47 νησιά έως 4.000 κατοίκους
«Δύσκολα θα υπάρξει αντίρρηση», ανέφερε σε συνέδριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Λεμεσού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.