- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δείτε live την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ευάγγελου Βενιζέλου
«Η Δημοκρατία μεταξύ Συγκυρίας και Ιστορίας: Προσδοκίες και κίνδυνοι από την αναθεώρηση του Συντάγματος»
Το νέο βιβλίο του Ευάγγελου Βενιζέλου «Η Δημοκρατία μεταξύ Συγκυρίας και Ιστορίας: Προσδοκίες και κίνδυνοι από την αναθεώρηση του Συντάγματος» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, παρουσιάζεται το απόγευμα της Πέμπτης 20 Δεκεμβρίου στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31) στις 18.15.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
- Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας
- Αντώνης Μανιτάκης, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, πρώην υπουργός Εσωτερικών κ Διοικητικής Μεταρρύθμισης
- Χρήστος Χωμενίδης, συγγραφέας
- Αντώνης Καραμπατζός, αναπλ. καθηγητής στη Νομική Σχολή ΕΚΠΑ
Την εκδήλωση συντονίζει η δημοσιογράφος Δήμητρα Κρουστάλλη και θα κλείσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Η Δημοκρατία μεταξύ Συγκυρίας και Ιστορίας: Προσδοκίες και κίνδυνοι από την αναθεώρηση του Συντάγματος»
Η Δημοκρατία, η φιλελεύθερη αντιπροσωπευτική δημοκρατία, λειτουργεί εξ ορισμού συγκυριακά, μέσα από τους κύκλους των περιοδικών εκλογών, αλλά κρίνεται εντέλει ιστορικά, εξ αποτελέσματος και εκ των υστέρων. Η Δημοκρατία κινείται με τους ρυθμούς του βραχύ ιστορικού χρόνου, αλλά τα αποτελέσματα των δημοκρατικών επιλογών πολύ συχνά φαίνονται στο βάθος του μακρύ ιστορικού χρόνου.
Η παράλληλη άνοδος του ριζοσπαστικού εθνικολαϊκισμού και της ακροδεξιάς, η επέκταση του ευρωσκεπτικισμού, η ροπή προς την αυταρχική δημοκρατία (illiberal democracy), η βρετανική απόφαση για Brexit είναι επιμέρους φαινόμενα που κινούνται –με διαφορετικό τρόπο και ρυθμό από χώρα σε χώρα– πάνω σε έναν κοινό παρονομαστή που είναι η λειτουργία, οι παθογένειες και οι αντοχές της Δημοκρατίας.
Η νεωτερική εποχή, όμως, που ανέδειξε την ολοκληρωμένη μορφή της φιλελεύθερης δημοκρατίας, έχει αναδείξει και τον θεσμό που προσπαθεί να συμφιλιώσει τη σχέση της Δημοκρατίας με τη συγκυρία και την Iστορία ταυτόχρονα. Αυτός ο θεσμός είναι το Σύνταγμα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Μετά από 75 μάρτυρες, αν δεν προκύπτει κάτι, δεν υπάρχει υπόθεση»
Διευκρινίζει ότι η δικογραφία αφορά μήνυση υπαλλήλου
Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση μέσω ΦΕΚ
Η μόνη διαφορά που υπάρχει με το σήμερα είναι ότι πλέον στο ποτάμι της «τοξικότητας» προστίθενται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
«Παραμένει διασωληνωμένος»
«Πρέπει κάποιοι που δολοφονούν χαρακτήρες να κοιταχτούν στον καθρέφτη - Θα κερδίσει τη μάχη ο Γιώργος Μυλωνάκης»
«Ανάληψη πολιτικής ευθύνης χωρίς παραίτηση, είναι λόγια του αέρα» επισημαίνει η Χαριλάου Τρικούπη
Παραμένει διασωληνωμένος στη ΜΕΘ
«Μπορούμε να διαφωνούμε χωρίς να επιδιώκουμε την πολιτική ή τη φυσική εξόντωση των αντιπάλων μας» σημειώνει
Τι είπε από το βήμα της Βουλής
«Σε αυτή την εκστρατεία λάσπης σε βάρος μου, το ένα ψέμα, διαδέχεται το άλλο» επεσήμανε ο υπουργός
«Ζούμε σε περίοδο τοξικότητας άνευ προηγουμένου» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός
Πρόταση για κοινό όριο ηλικίας και ευρωπαϊκή επαλήθευση και νέο πλαίσιο από το 2027
Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ της ταινίας για την άνοδο του Σουμάχερ
Ο δείκτης νομοθέτησης δείχνει βελτίωση, ωστόσο παραμένουν παθογένειες στις τροπολογίες
«Δείτε το και βγάλτε τα συμπεράσματά σας», γράφει ο υπουργός Υγείας
Η ΝΔ απαντά στον διχασμό - Με έργο, θεσμικότητα και αιχμές για το πολιτικό κλίμα
Συνεδρίαση τέλη Απριλίου εν μέσω πιέσεων – Ο Δ. Μαρκόπουλος αντικαθιστά τον Μ. Λαζαρίδη
Παρέμβαση του ευρωβουλευτή της ΝΔ στην Επιτροπή Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.