Πολιτικη & Οικονομια

«Η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία σε αμφισβήτηση» - Η εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών

Δείτε live τη δημόσια συζήτηση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
venizelos.jpg
©EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Δημόσια συζήτηση οργανώνει ο Κύκλος ιδεών στο ξενοδοχείο King George, με αφορμή την επετειακή έκδοση του δεκάτομου συλλογικού έργου «Πολιτική Επιστήμη. Διακλαδική και Συγχρονική Διερεύνηση της Πολιτικής Πράξης»

Δείτε live τη δημόσια συζήτηση

 

 

Η εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία, η σύγκρουση ανάμεσα στην ιταλική κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τα όρια της δημοσιονομικής πειθαρχίας μιας από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, οι αβεβαιότητες  που προκαλεί το Brexit και κυρίως οι επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου 2019, καθιστούν τη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, τις αντοχές και τις αμφισβητήσεις της το κεντρικό ζήτημα της ευρωπαϊκής πολιτικής. Η συζήτηση αυτή διαπερνά, σε εθνικό επίπεδο, όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ, ακόμη και αυτές που δεν δείχνουν ακόμη να πιέζονται από την κατάσταση της οικονομίας, τον λαϊκισμό, την άνοδο της Ακροδεξιάς, τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, το αίσθημα ανασφάλειας ή κάποια εκδοχή ταυτοτικής κρίσης.

Η κρίση της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας είναι κατ' ουσίαν ταυτόσημη με την κρίση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με τη βαθύτερη κρίση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους δικαίου, με την αμφισβήτηση του πυρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου, με την κρίση του ευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος που βασιζόταν στον μεγάλο  συνασπισμό των δυνάμεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ακόμη και όταν σε εθνικό επίπεδο οι δυνάμεις αυτές συγκροτούσαν το δίπολο των βασικών αντιπάλων. Η έναρξη της μετά - Μέρκελ εποχής στη Γερμανία είναι εξαιρετικά πιθανό να επηρεάσει τους κρίσιμους συσχετισμούς που βρίσκονται στην καρδιά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Το βαθύτερο πρόβλημα που θέτει η αμφισβήτηση της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας είναι προφανώς το εύρος των εναλλακτικών πολιτικών, κυρίως στο πεδίο της οικονομίας, που μπορούν να ασκηθούν μέσα στο θεσμικό της πλαίσιο. Η συζήτηση οδηγείται συνεπώς αναγκαστικά όχι μόνο σε ζητήματα θεσμών, δημοκρατίας, πολιτικής νομιμοποίησης και  συμμετοχής, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εθνικής ταυτότητας, αλλά και σε  ζητήματα ανάπτυξης, ανισοτήτων, κοινωνικής συνοχής και μεταβολών στην κοινωνική διαστρωμάτωση, ανταγωνιστικότητας υπό συνθήκες τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, μέσα σε ένα διαφορετικό κόσμο με πολύ περισσότερους παίκτες που αμφισβητούν το ρόλο της Ευρώπης.

Στο μεταξύ τα φαινόμενα απομάκρυνσης ή διολίσθησης από τις αξίες της φιλελεύθερης δημοκρατίας που συγκροτούν τον κίνδυνο της λεγόμενης αυταρχικής ή μη φιλελεύθερης δημοκρατίας είναι ήδη εγκατεστημένα στο εσωτερικό της ΕΕ και θέτουν  σε δοκιμασία της αξίες της. Η απάντηση στα φαινόμενα αυτά δεν μπορεί να είναι μόνο νομική, η κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 7 ΣΕΕ για την Ουγγαρία και την Πολωνία. Το ζήτημα είναι πολύ ευρύτερο και βαθύτερο.  

Η Ελλάδα προσπαθεί να ξανακερδίσει την θέση της μέσα στην ΕΕ και τη Ζώνη του Ευρώ, αλλά ταυτόχρονα η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες καταστάσεις που καθιστούν αβέβαιο το στίγμα της. Περισσότερο από κάθε άλλο κράτος μέλος η Ελλάδα οφείλει να έχει επίγνωση της κατάστασης όχι μόνο σε εθνική αλλά και σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Η επίγνωση δεν είναι μόνο προϋπόθεση της δημόσιας ευθύνης που βρίσκεται στην καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, αλλά προϋπόθεση επιβίωσης σε ένα κόσμο που καθίσταται ολοένα και πιο ανταγωνιστικός.

Αυτό είναι το περίγραμμα της δημόσιας συζήτησης που οργανώνει ο Κύκλος ιδεών στο ξενοδοχείο King George, με αφορμή την επετειακή έκδοση του δεκάτομου συλλογικού έργου «Πολιτική Επιστήμη. Διακλαδική και Συγχρονική Διερεύνηση της Πολιτικής Πράξης», σε σχεδίαση και εισαγωγικά κείμενα του Καθηγητή κ. Α-Ι. Δ. Μεταξά  (εκδόσεις Ι. Σιδέρης),

με θέμα:

ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΘΥΝΗ

Η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία σε αμφισβήτηση 
- Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα 

Ομιλητές:

  • Μαριέττα Γιαννάκου, πρώην Υπουργός, Ευρωβουλευτής, Βουλευτής
  • Ξενοφών Γιαταγάνας, πρώην Νομικός Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • Στέλιος Περράκης, Ομοτ. Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Πρέσβυς - Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης
  • Κατερίνα Σχινά, Κριτικός της λογοτεχνίας
  • Δημήτρης Χαραλάμπης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης (ΕΕΠΕ)
  • Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου

Πρόλογος - Συντονισμός: Α - Ι. Δ. Μεταξά, Τακτικό Μέλος της Ευρωπαϊκής  Διεπιστημονικής Ακαδημίας

Την εκδήλωση θα κλείσει εκ μέρους του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου- Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, ο Ξενοφών Κοντιάδης.

#ΕλλάδαΜετά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ