Ποτάμι: Ενόψει εκλογών η «δημιουργική» ασάφεια ξανά μπροστά μας
«Δεν έχουμε στα χέρια μας προσχέδιο προϋπολογισμού αλλά εναλλακτικά σενάρια για όλα τα γούστα»
Σκληρή κριτική ασκεί το ΠΟΤΑΜΙ ο Ποτάμι για τα οικονομικά στοιχεία του προϋπολογισμού, το προσχέδιο του οποίου κατατέθηκε στη Βουλή με δύο διαφορετικά σενάρια σχετικά με τις περικοπές στις συντάξεις.
«Δεν έχουμε στα χέρια μας προσχέδιο προϋπολογισμού αλλά εναλλακτικά σενάρια για όλα τα γούστα. Ένα για το εσωτερικό ακροατήριο κι ένα για το εξωτερικό. Στο σενάριο «εξωτερικού» έχουμε περικοπή συντάξεων και αντίμετρα (βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολικά γεύματα, μέτρα ενίσχυσης εργασίας, μείωση συμμετοχής στις φαρμακευτικές δαπάνες, μεγαλύτερο ΠΔΕ, επίδομα στέγασης για όσους έχουν στεγαστικό δάνειο). Στο σενάριο «εσωτερικού» δεν έχουμε περικοπή συντάξεων αλλά ούτε και αντίμετρα παρά μόνο υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών της ΔΕΘ.
Ενόψει εκλογών η “δημιουργική” ασάφεια ξανά μπροστά μας.
1. Τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη για το 2019 δεν προβλέπεται να μεταβληθούν ανάλογα με το σενάριο. Είτε κοπούν οι συντάξεις, είτε όχι, είτε μειωθούν οι εισφορές είτε όχι, είτε μειωθούν οι φόροι είτε όχι, προβλέπεται για το 2019 η Ανάπτυξη στο 2,5%, η ιδιωτική κατανάλωση στο 1,1%.Αυτό από μόνο του δείχνει την αναξιοπιστία των υπολογισμών.
2. Το προσχέδιο προβλέπει ότι μία από τις δύο κύριες πηγές Ανάπτυξης θα είναι η ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης, που θα συμβάλει κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση του ΑΕΠ για το 2019. Το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας τόσα χρόνια ήταν ότι η ανάπτυξη στηριζόταν κατά κύριο λόγο στην κατανάλωση και τώρα η κυβέρνηση επιθυμεί τη συνέχιση του ίδιου στρεβλού μοντέλου.
Η δεύτερη κύρια πηγή Ανάπτυξης θα είναι οι επενδύσεις, που προβλέπεται ότι θα συνεισφέρουν κατά 1,5 μονάδα στην αύξηση του ΑΕΠ. Πώς όμως θα γίνει αυτό, όταν για φέτος οι εκτιμήσεις προέβλεπαν αύξηση επενδύσεων της τάξεως του 11% και τελικά κλείνουν μόλις κοντά στο 0.8%; H πρόβλεψη μοιάζει παράλογα αισιόδοξη με δεδομένο το αντιεπενδυτικό κλίμα που ζει και βασιλεύει.
3. Εμμονή στην υπερφορολόγηση. Το 2018 εκτιμάται ότι θα κλείσει με €1,3 δις παραπάνω έσοδα από φόρους (κυρίως από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος) σε σχέση με τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου. Η κυβέρνηση χαίρεται επειδή θα έχει περισσότερα χρήματα να μοιράσει, αλλά οι φορολογούμενοι έχουν εξαντληθεί από τη διαρκή φορολογική αφαίμαξη.
Η βασική πηγή αβεβαιότητας για την οικονομία είναι η ίδια η κυβέρνηση:
Έλλειψη αξιοπιστίας και διγλωσσία. Το πρώτο προσχέδιο του προϋπολογισμού μετά την λήξη του 3ου μνημονίου έχει σαφή προεκλογική στόχευση και δεν απαντά στο κρίσιμο ερώτημα για το πώς η χώρα θα οδηγηθεί σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι επενδύσεις, η ιδιωτική οικονομία, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, η μεσαία τάξη δεν είναι και δεν θα μπουν ποτέ στο οπτικό πεδίο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας αρνήθηκε να ανακαλέσει
«Για να υπάρξει η εκτόνωση που όλοι θέλουμε, πρέπει η άλλη πλευρά να καθίσει στο τραπέζι»
Θα ανακοινωθεί σύντομα η νέα ημερομηνία
Tέθηκαν και ζητήματα που αφορούν τη δίωξη της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος
Επί της ουσίας το πακέτο «εγκαινιάζει» μία νέα προσέγγιση στις ενεργειακές υποδομές
Πλήρως λειτουργικός σιδηρόδρομος το καλοκαίρι του 2026 στο Αθήνα - Θεσσαλονίκη
Mε ανάρτησή του στο Tiktok
Το «Attiki On» κινείται σε χρόνο ρεκόρ
Η πλαστική έκδοση μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα ΜΜΜ της Αθήνας και στα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης
Τι έδειξε η έρευνα του think tank
Το μήνυμα της Δόμνας Μιχαηλίδου
InSocial και ΠΑΣΟΚ ανοίγουν τον δημόσιο διάλογο για τις θεσμικές τομές της επόμενης αναθεωρητικής διαδικασίας
Η κατάθεση του υπουργού Υγείας στο δικαστήριο
Το πρόβλημα δεν είναι στην ποιότητα της δημοκρατίας και στους θεσμούς, αλλά στην εφαρμογή των νόμων που έχει θεσπίσει η δημοκρατία και στον διάχυτο λαϊκισμό μιας μεγάλης μερίδας του πολιτικού μας συστήματος
Ξεκινά δυναμικά η υλοποίηση του στεγαστικού προγράμματος
Κλιμακώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις
«Ο εισαγγελέας είπε το αυτονόητο για τα μπλόκα» είπε ο πρώην υπουργός
Κινδυνεύει να κάνει ξανά το ΠΑΣΟΚ κομπάρσο στον χώρο της κεντροαριστεράς
Εφόσον η πολιτεία έχει παραχωρήσει αυτό το δικαίωμα, θα ήταν παλαβός κάποιος να μην το ασκήσει προκειμένου να διεκδικήσει το οποιοδήποτε αίτημά του
Έχει ενημερωθεί ήδη η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.