- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Η «παροχή» Τσίπρα στη ΔΕΘ που δεν είναι… παροχή
Τι ισχύει για τη δέσμευση του πρωθυπουργού
Κατά την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ 2018, ακούστηκαν πολλά για πρωτοβουλίες και παροχές υπέρ διάφορων κοινωνικών ομάδων. Μια από αυτές τις «παροχές» όμως, είναι κάθε άλλο παρά… παροχή.
Αναφερόμαστε στη δέσμευση του πρωθυπουργού για την καταβολή αναδρομικών σε στρατιωτικούς, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, ύψους 1 δισ. ευρώ, που πρέπει να καταβληθούν μέχρι τέλος του έτους. Ουσιαστικά, πρόκειται για εκτέλεση αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τέλος Οκτωβρίου, πριν αρχίσουν να «τρέχουν» τόκοι που θα επιβαρύνουν το Ελληνικό Κράτος και τους Έλληνες φορολογούμενους. Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά δημοσιεύματα:
Στον Αθήνα 984, διαβάζουμε άρθρο με τίτλο «Οι Παροχές Τσίπρα Στη ΔΕΘ : Μειώσεις Φόρων, Παροχές Σε Ευπαθείς Ομάδες, Αύξηση Μισθών, Προσλήψεις» που στο θέμα της επιστροφής των αναδρομικών αναφέρει τα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα για το θέμα αυτό «Μέχρι το τέλος του έτους, καταβάλλουμε σε ένστολους των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, αναδρομικά ύψους συνολικά 1 ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ».
Στο CNN Greece, διαβάζουμε άρθρο με τίτλο «ΔΕΘ 2018: Οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα από την Έκθεση» που για το θέμα των αναδρομικών αναφέρει «Καταβολή όλων των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς συνολικού ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ εντός του 2018».
Στο Κουτί της Πανδώρας διαβάζουμε άρθρο με τίτλο «Μείωση ΕΝΦΙΑ 50%, αύξηση κατώτατου μισθού, μείωση ΦΠΑ, φοροελαφρύνσεις και καμία περικοπή στις συντάξεις» που για το θέμα των αναδρομικών αναφέρει «Μέχρι το τέλος του έτους, λοιπόν, καταβάλλουμε σε ένστολους των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, αναδρομικά ύψους συνολικά 1 ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ», ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας».
Στο periodista.gr, είδαμε άρθρο με τίτλο «11 μέτρα για την αποκατάσταση των αδικιών» όπου για το θέμα των αναδρομικών σε στρατιωτικούς, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς αναφέρει «5) Καταβολή όλων των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς συνολικού ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ εντός του 2018.»
Τα παραπάνω, όπως και δεκάδες ακόμη δημοσιεύματα, κάνουν λόγο, ή αφήνουν να εννοηθεί πως τα αναδρομικά που θα καταβληθούν σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, αφορούν εξαγγελία, παροχή, ή δέσμευση της Κυβέρνησης. Μόνο που ο ισχυρισμός είναι παντελώς λανθασμένος.
Σε δημοσίευμα της Καθημερινής με ημερομηνία 5/2/2018, μαθαίνουμε πως «Μέσα σε οκτώ μήνες, οφείλει η κυβέρνηση, σύμφωνα με αποφάσεις που εξέδωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, να αναπροσαρμόσει μισθούς και συντάξεις για όλους τους ενστόλους, με βάση τις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου, που έχει κρίνει, ότι οι περικοπές στο πλαίσιο των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τα προηγούμενα χρόνια, ήταν αντισυνταγματικές».
Σε άρθρο του αμυντικού ιστότοπου Πτήση & Διάστημα με ημερομηνία 9/9/2018, διαβάζουμε σχετικά με τις «εξαγγελίες»:
«Οι στρατιωτικοί πριν αρκετά χρόνια κέρδισαν δικαστικά την ανάκληση των βιαίως επιβληθέντων μισθολογικών μειώσεων. Άνθρωποι που προασπίζουν την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας, που δίνουν την ζωή τους σε καιρό ειρήνης ή πολέμου βρέθηκαν με μεγάλες μισθολογικές περικοπές χωρίς να μπορούν να κάνουν κάτι, πέραν του να στραφούν στην ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν! Υπάρχουν όμως πλέον εδώ και καιρό δικαστικές αποφάσεις που υποχρεώνουν το ελληνικό δημόσιο να τους επιστρέψει τα χρήματα που τους είχαν αδίκως αφαιρεθεί.
Χτες το βράδυ ακούσαμε τον πρωθυπουργό να τους υπόσχεται πως θα τους δώσει αυτά που δικαιωματικά είναι δικά τους και καθώς η ΔΕΘ είναι το ιδανικό βήμα για παροχές, αυτό ακούστηκε σαν μια παροχή προς τους ένστολους. Τα χρήματα αυτά έπρεπε αυτοδικαίως να επιστραφούν και θα επιστραφούν. Γιατί όμως να γίνεται ως «παροχή» και μάλιστα στην ευρύτερη προεκλογική παροχολογία που ήδη ξεκίνησε η κυβέρνηση, αφού είναι δικά τους»;
Πιο αναλυτικά
Σύμφωνα με τον Σύλλογο Αποφοίτων ΣΤΥΑ, η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του Σ.τ.Ε με Πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Νικ. Σακελαρίου και εισηγήτρια την Σύμβουλο Επικρατείας Παν. Καρλή, εξέδωσε το περασμένο Φεβρουάριο τις υπ’ αριθ. 3/2018 και 4/2018 αποφάσεις όπου σύμφωνα με το άρθρο 95 παρ. 5 του Συντάγματος «Η Διοίκηση έχει την υποχρέωση να συμμορφώνεται άμεσα και πλήρως προς τις δικαστικές αποφάσεις. Η παράβαση της υποχρέωσης αυτής γεννά ευθύνη για κάθε αρμόδιο , όπως ορίζει ο νόμος. Ο νόμος ορίζει τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης της Διοίκησης».
Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο υπουργός κάνει επίσης λόγο για «εντυπωσιακό» ψηφιακό μετασχηματισμό στον τομέα της Υγείας
Υποχώρησε 61% σε έξι χρόνια
Η τοποθέτηση του έρχεται σε έντονη αντίθεση με το κλίμα ευρύτερης πολιτικής αποδοχής
Με αφορμή τη σχέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με εμπλεκόμενο στις παράνομες επιδοτήσεις πρόσωπο
Εξελίξεις μετά την εμπλοκή του στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ
Εμφανίζεται ιδιαίτερα αιχμηρός για την πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου του
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ απορρίπτει κάθε εμπλοκή - «Ανήθικο να με λασπώνουν»
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατήγγειλε χθες ότι ο κ. Ξυλούρης απείλησε ότι «θα τη σκοτώσει και θα της στρίψει το λαρύγγι»
Η υπουργός παρουσιάζει τη νέα Κοινωνική Συμφωνία και τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και συνταξιούχων
Ο διεθνής Τύπος σχολιάζει την εκλογή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών
Οι αγρότες παίρνουν επιδοτήσεις για να συνεχίσουν να παράγουν προϊόντα από τα οποία το κέρδος τους είναι μικρό
«Κάθε διαμαρτυρία οφείλει να υπολογίζει και την κοινωνία», ανέφερε ο πρωθυπουργός
Σε εξέλιξη η συνεδρίαση, με τον πρωθυπουργό να αναλύει την πορεία του κυβερνητικού έργου
Η Κυριακή Στεφανάτου δήλωσε ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι κόμμα αλλά εγκληματική οργάνωση
«Απειλητικά μηνύματα κάνουν λόγο για δολοφονίες και ακρωτηριασμούς»
Η απάντηση του βουλευτή της ΝΔ στους ισχυρισμούς της Μιλένας Αποστολάκη
«Βουλευτές της ΝΔ που είναι μέλη της εξεταστικής δέχθηκαν απειλητικά mail»
Aνάμεσα στους προσαχθέντες είναι λογιστές, αγρότες, ένας δικηγόρος και ο πρόεδρος ενός συνεταιρισμού
Επισημαίνεται ωστόσο ότι το κύριο ζήτημα είναι τι πολιτικές θα προωθηθούν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.