Πολιτικη & Οικονομια

Να πάει το πρωθυπουργικό αεροπλάνο για το «άγιο» φως

Ο συλλογισμός είναι απλός

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
348746-724023.jpg

«Περνάμε οικονομική κρίση.

Αναρωτιέμαι, η κυβέρνηση θα τηρήσει και φέτος το [πρόσφατο] έθιμο να στείλει στρατιωτικό αεροπλάνο στην Ιερουσαλήμ για να παραλάβει το λεγόμενο «άγιο» φως; Μιλάμε για το φως, που μετά θα το υποδεχτούν στην Αθήνα με τιμές αρχηγού κράτος και μετά άλλα αεροπλάνα θα το πάνε στις τοπικές πρωτεύουσες. Μήπως είναι ευκαιρία, για λόγους οικονομίας, να πάψει το έθιμο αυτό; Στο κάτω κάτω, και στις στρατιωτικές παρελάσεις κόπηκαν πολλά.

Επίσης, όλοι ξέρουμε ότι δεν είναι διαφορετικό το φως που ανάβουν διάφοροι παπάδες σε διάφορα χωριά με τον αναπτήρα τους, σε μέρη όπου δε φτάνουν τ’ αεροπλάνα, σε σχέση με το φως που ανάβει ο πατριάρχης της Ιερουσαλήμ με το δικό του αναπτήρα. Όλα φώτα σε κεράκια είναι, όλα με κοινό αναπτήρα ανάβουνε.

Υπάρχει λόγος να τα χρυσοπληρώνουμε ως κράτος με αεροπορικές αποστολές; Αν θέλει η ορθόδοξη εκκλησία, ας ναυλώσει αεροπλάνο κι ας πάει να φέρει το ισραηλινό φως με δικά της έξοδα».

Αυτά έγραφα, στην ίδια αυτή εφημερίδα, την άνοιξη του 2011. Σήμερα, έξι χρόνια μετά, προσθέτω μόνο τα εξής:

Όντας σίγουρος πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν πρόκειται ν’ αλλάξει τίποτα στο πεδίο αυτό, προτείνω να μην πάει το συνηθισμένο στρατιωτικό αεροπλάνο να φέρει το «άγιο» φως, αλλά το πρωθυπουργικό.

Ο συλλογισμός μου είναι απλός:

Α. Το «άγιο» φως το υποδεχόμαστε σαν αρχηγό κράτους

Β. Αλλά αποκλείεται το «άγιο» φως να γίνεται αρχηγός κράτους εν πτήσει, ούτε μόλις βρεθεί στην Ελλάδα

Γ. Πρέπει επομένως να είναι αρχηγός κράτους από την ώρα που ανάβει ή τουλάχιστον που απογειώνεται

Δ. Άρα στο «άγιο» φως αρμόζει να κινείται μόνο με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο

Ε. Επιπλέον, το αεροπλάνο αυτό το χρησιμοποιούν ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμμένος, ο κ. Παππάς και δεν ξέρω ποιοι άλλοι υπουργοί, που κανείς τους δεν είναι αρχηγός κράτους. Ε, να μην το χρησιμοποιήσει και το «άγιο» φως που είναι αρχηγός κράτους;

ΣΤ. Σημαντικό: Αν δεν πάει το πρωθυπουργικό αεροπλάνο να πάρει το «άγιο» φως, τότε δεν του ταιριάζει ούτε υποδοχή αρχηγού κράτους.

Περιμένω απαντήσεις απ’ όλους τους αρμόδιους.

d.fyssas@gmail.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ