- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Δανειζόμαστε ακριβά για να σας δανείσουμε» τονίζει ο Μαλτέζος ΥΠΟΙΚ
Υπογράμμισε πως η «μικρή» Μάλτα ήδη συνεισφέρει το 3,3% του ΑΕΠ της στο ελληνικό πρόγραμμα
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες στη Βαλέτα, ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Έντουαρντ Σικλούνα επιχειρηματολόγησε σε Ευρωπαίους δημοσιογράφους αναφορικά με το ότι, όσο και αν θέλει να δει την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της, εντούτοις «στα χαρτιά δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει κούρεμα χρέους».
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Προσπαθήστε να εξηγήσετε σε έναν Γερμανό ή σε έναν Μαλτέζο γιατί χρειάζεται “κούρεμα” χρέους η Ελλάδα και γρήγορα θα καταλάβετε γιατί δεν θα γίνει ποτέ».
Ο κ. Σικλούνα υπογράμμισε το γεγονός πως η Μάλτα, μία χώρα με πληθυσμό που δεν ξεπερνά τους 400.000 κατοίκους, έχει ήδη συνεισφέρει στο ελληνικό πρόγραμμα το 3,3% του ΑΕΠ της. Αξίζει να σημειωθεί πως, μπορεί το ποσό που μας έχουν δανείσει οι Μαλτέζοι να είναι μικρό, εντούτοις ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι αναλογικά υψηλότερο ακόμα και από αυτό που έχουν συνεισφέρει οι Γερμανοί.
Μάλιστα, ο Μαλτέζος υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως «αυτά είναι λεφτά των Μαλτέζων και έχουμε δανειστεί σε πολύ υψηλότερο επιτόκιο για να δανείσουμε με τη σειρά μας την Ελλάδα σε πολύ χαμηλότερο».
Σημειώνεται, πάντως, πως παρά τις αντιρρήσεις του κ. Σικλούνα για διαγραφή του ελληνικού χρέους, η μικρή χώρα της Μεσογείου είναι ανοιχτή για οποιαδήποτε άλλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως για παράδειγμα την επέκταση των αποπληρωμών ή την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων που στην ουσία μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα με το «κούρεμα».
Είναι ενδεικτικό, λοιπόν, πως χώρες που δεν ακούγονται ποτέ στην ευρύτερη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα, το χέρι βοηθείας που απλώνουν στην Ελλάδα τους στοιχίζει πολύ περισσότερα, όχι μόνο πολιτικά αλλά και οικονομικά. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που κράτη-μέλη έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα, τονίζοντας ότι η κατάσταση στη χώρα τους είναι πολύ πιο δύσκολη από τη δική μας, ειδικά τη στιγμή που βρίσκονται με το χέρι στην τσέπη για να μας δανείσουν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προς ψήφιση στην αυριανή ολομέλεια της Βουλής οι νέες ρυθμίσεις για τις συντάξεις χηρείας
Γιατί έκλεισαν οκτώ Δημοτικά
«Αυτό που έγινε σε εσάς θα μπορούσε να συμβεί σε οποιονδήποτε» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ
Στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα του ασυμβίβαστου υπουργού και βουλευτή
Στις Κυκλάδες η αμόλυβδη αγγίζει τα 2,22 ευρώ το λίτρο
«Η ΔΕΘ θα είναι ο καθρέφτης της αλήθειας για όλους»
Σε ποιους τομείς επιβάλλεται η διακοπή εργασιών και πώς προστατεύονται οι ομάδες υψηλού κινδύνου
Ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση
Οι 5+1 παρεμβάσεις για την δημόσια παιδεία
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους πολίτες να καταψηφίσουν τη ΝΔ - Πυρά για 13η σύνταξη, ΟΠΕΚΕΠΕ και ακρίβεια
Προς ψήφιση και οι νέες διατάξεις για τα πατίνια
Από τον Ντέιβιντ Κάμερον και την Τερέζα Μέι μέχρι τον Κιρ Στάρμερ και τον Αντι Μπέρναμ
Συστρατεύεται με την Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη του Αλέξη Τσίπρα
Πολύ υψηλή συμμετοχή με 43.500 δικαιούχους
H απόφαση ελήφθη σε συνέχεια των αρχειοθετήσεων υποθέσεων από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία
Πόσοι είναι οι επιδοτούμενοι άνεργοι
Έρχονται αναδρομικά 1.200 ευρώ με την πρώτη πληρωμή
Πότε ξεκινούν τα νέα μέτρα
Η δήλωση του ΠτΔ για την 52η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.