Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας: «Τα σκυλιά ουρλιάζουν, αλλά το καραβάνι προχωρά»

Διαβεβαιώσεις στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τη σταθερότητα της κυβέρνησης

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
301214-228746.jpg

Διαβεβαιώσεις για τη σταθερότητα της κυβέρνησης έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, επιτιθέμενος «στα κέντρα διαπλοκής», αλλά και στην αντιπολίτευση.

«Αν υπάρχει κρίση αστάθειας στο πολιτικό σύστημα, βρίσκεται απέναντι, (σ.σ. στην αντιπολίτευση) δεν βρίσκεται εδώ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, απορρίπτοντας παράλληλα τα σενάρια της αριστερής παρένθεσης και της οικουμενικής κυβέρνησης.

Ας ξεχάσουν τα σενάρια της παρένθεσης και της οικουμενικής κυβέρνησης

«Ας ξεχάσουν τα σενάρια της παρένθεσης και της οικουμενικής κυβέρνησης. Όχι μόνο θα αντέξουμε, αλλά και θα πετύχουμε τους στόχους μας και ο λαός θα κρίνει το έργο μας -όπως το Σύνταγμα προβλέπει- στο τέλος της θητείας μας. Διαψεύστηκαν γιατί τις κυβερνήσεις τις ανεβάζει και τις κατεβάζει ο λαός. Κάποτε το έκανε το παλάτι. Αλλά το παλάτι μας τελείωσε. Θα μας κρίνει ο λαός στο τέλος του φθινοπώρου του 2019. Εμείς έως τότε θα αντέξουμε. Μακάρι να αντέξουν κι αυτοί που τώρα μας πολεμάνε» υπογράμμισε.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος γίνεται σε μια στιγμή αποφασιστική για την πορεία της κυβέρνησης και χώρας.

Τα σκυλιά ουρλιάζουν, αλλά το καραβάνι προχωρά

«Τα σκυλιά ουρλιάζουν, αλλά το καραβάνι προχωρά» ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «η κυβέρνηση προχωρά και πετυχαίνει τους στόχους της. Διαψεύδει και ακυρώνει ένα προς ένα τα σενάρια που εδώ και πολύ καιρό, ξαναζεσταμένα φαγητά, της παρένθεσης, της οικουμενικής, σενάρια που έχουν έναν παρανομαστή: να μην είναι ο ΣΥΡΙΖΑ σε θέση ισχύος. Όσο πιο κοντά φτάνουμε στην πηγή, να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, στο στόχο της πρώτης αξιολόγησης και στο μεγάλο στόχο για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τη μείωση του χρέους, τόσο θα κλονίζονται τα κέντρα διαπλοκής που ίσως είναι η πραγματική εξουσία στον τόπο. Καλοδεχούμενες οι αντιδράσεις τους, γιατί δείχνει τον πανικό τους».

«Και όσο πιο κοντά φτάνουμε στον στόχο μας, να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, στον στόχο της πρώτης αξιολόγησης, όσο πιο κοντά φτάνουμε να ξεκινήσει η συζήτηση για απομείωση του χρέους, τόσο θα κλονίζονται τα κέντρα της διαπλοκής, που ήταν η πραγματική πηγή εξουσίας στον τόπο» συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά και στον νέο νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, κάνοντας λόγο για «ένα μιντιακό σύστημα που ξεψυχά και βρυχάται». Ξεψυχά γιατί ψηφίστηκε ο νόμος που βάζει τάξη στα ΜΜΕ, και βρυχάται γιατί η Δικαιοσύνη άρχισε ελέγχους για τα δάνειά τους, είπε και διεμήνυσε: «Αυτά που ήξεραν ας τα ξεχάσουν. Δεν υπάρχει περίπτωση να παρέμβουμε στο έργο της Δικαιοσύνης για να προστατεύσουμε κανένα».

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε για άλλη μία φορά στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο χαρακτήρισε δεκανίκι μιας αποσταθεροποιήμενης Δεξιάς και έκανε λόγο για μια αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων.

Τα τζάμπα δανεικά τελείωσαν

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε: «Τα τζάμπα δανεικά τελείωσαν. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Πρέπει να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Δεν θέλω να δημιουργήσω την αίσθηση πως δεν υπάρχουν δυσκολίες. Πρέπει να υπάρχει εικόνα του πόσο δύσκολες ήταν οι διαπραγματεύσεις που κάναμε και πόσο σημαντικά τα βήματα».

Εξάλλου, υπεραμύνθηκε των χειρισμών της κυβέρνησης κατά τη διαπραγμάτευση στην τελευταία αξιολόγηση λέγοντας ότι επιτεύχθηκαν «σημαντικά πράγματα σε συνθήκες πολύ δύσκολες».

Τόνισε ότι η διαπραγμάτευση έγινε με όρους εκβιαστικούς και ενώ εκκρεμούσε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και υποστήριξε ότι η μάχη που δόθηκε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Σταθάκη είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρξουν απώλειες σε ό,τι αφορά την κοινωνική προστασία.

Με την τροποποίηση του νόμου Κατσέλη προστατεύουμε το 60% όσων είχαν κόκκινα δάνεια

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Με την τροποποίηση του νόμου Κατσέλη προστατεύουμε το 60% όσων είχαν κόκκινα δάνεια. Σε αντίθεση με όσα ισχυρίζονται οι μοιρολόγοι, κινδυνολόγοι που έχουν δημιουργήσει κλίμα αμηχανίας και τρομοκρατίας και εκεί είναι ο ρόλος ο δικός μας, να μιλήσουμε στο λαό, να του πούμε την αλήθεια, προστατεύεται όποιος δεν έχει να πληρώσει και δεν αφήνει τους κακοπληρωτές που κρύβονταν πίσω από τις διατάξεις, να συνεχίζουν να μην πληρώνουν. Τα καταφέραμε ανατρέποντας όσα έκανε η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που είχαν δεσμευτεί για πλήρη άρση των πλειστηριασμών και των αιτημάτων των δανειστών που ήθελαν προστασία στο 16% των οφειλετών».

Σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2016 ανέφερε ότι είναι θετικό σημάδι η αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ύφεση και πρόσθεσε ότι τελικά είναι απολύτως εφικτό να γίνει πραγματικότητα η πρόβλεψη για ανάκαμψη το β’ εξάμηνο του επόμενου έτους.

Όσοι σήμερα κουνάνε το δάχτυλο στην κυβέρνηση θα ήταν προτιμότερο να σταματήσουν την τρομολαγνεία

«Όσοι σήμερα κουνάνε το δάχτυλο στην κυβέρνηση θα ήταν προτιμότερο να μελετήσουν τους αριθμούς και να σταματήσουν την παραπληροφόρηση και την τρομολαγνεία», σημείωσε.

Κατά τον κ. Τσίπρα, θα ήταν προτιμότερο να αναφέρουν ότι για πρώτη φορά μετά από μία πενταετία ο προϋπολογισμός δίνει σημαντικό βάρος στην αύξηση των κοινωνικών δαπανών καθώς, όπως είπε- προβλέπεται, μεταξύ άλλων, αύξηση δαπανών για την παιδεία και την υγεία.

«Ακόμα και συνθήκες επιτροπείας και δημοσιονομικής προσαρμογής καταφέρνουμε να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες ώστε να στηρίξουμε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης», συνέχισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε για άλλη μία φορά σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ με αφορμή το ζήτημα του ασφαλιστικού, κατηγορώντας τους ότι βάζουν το κοντόφθαλμο και μικροπολιτικό τους συμφέρον πάνω και από τα ίδια τα συμφέροντα των συνταξιούχων.

Υποστήριξε μάλιστα ότι τα δύο κόμματα δεν έχουν τίποτα να προτείνουν.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση από την πλευρά της πρέπει να κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει τις συντάξεις χωρίς περαιτέρω επώδυνες περικοπές, αλλά παράλληλα πρέπει να βγάλει και τα κάστανα από τη φωτιά.

Τέλος, στέλνοντας μήνυμα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Οι πιέσεις που ασκούνται εμπροσθοβαρώς δεν θα αδυνατίσουν το επόμενο διάστημα, θα εντείνονται. Είναι δεδομένο ότι αυτό το σύστημα εξουσίας δεν αισθάνεται καθόλου άνετα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, γι' αυτό θα βρεθούμε σε διασταυρούμενα πυρά. Γι' αυτό πρέπει να ανεβάσουμε ρυθμούς. Εδώ, εσείς, εμείς. Οφείλουμε να κινητοποιηθούμε άμεσα για να παλεύουμε και να αλλάζουμε μέρα με τη μέρα τους κοινωνικούς συσχετισμούς. Να υπερβούμε εμπόδια, να σπάσουμε εξωθεσμικούς θύλακες εξουσίας, να αλλάξουμε τον τόπο».

Πρέπει να μη διστάσουμε να εξηγούμε στο λαό την αλήθεια

«Για να την διατηρήσουμε αυτή τη στήριξη πρέπει να μη διστάσουμε να εξηγούμε στο λαό την αλήθεια. Κι αυτό είναι δική σας δουλειά. Όχι των τηλεοπτικών παραθύρων. Συγκρούονται συμφέροντα και εμείς δεν θα υποκύψουμε. Πρέπει να μιλήσουμε με τους ανθρώπους, καθημερινά, να βγάλουμε το κάρο από τη λάσπη. Πρέπει να βρεθούμε μέσα στο λαό. Εκεί είναι η μεγάλη μας δύναμη. Εκεί θα οικοδομήσουμε τη μεγάλη κοινωνική συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε», είπε κλείνοντας ο πρωθυπουργός.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.