Πολιτικη & Οικονομια

Καμίνης: «Οι δήμοι αντί να κρύβονται, να γίνουν πρωταγωνιστές στο προσφυγικό»

Τι είπε στην ομιλία του στην ημερίδα της ΚΕΔΕ

Athens Voice News
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
112672-223426.jpg

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο τεράστιο ζήτημα του προσφυγικού πρέπει να σταθεί στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων, έως τώρα όμως στην πλειονότητά της δεν το έχει πράξει, τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, μιλώντας σε ημερίδα της ΚΕΔΕ για την επιμόρφωση δημάρχων και στελεχών της αυτοδιοίκησης.

Οι αριθμοί, οι τραγικές ανθρώπινες ιστορίες, η διαρκής διακύβευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χιλιάδων ανθρώπινων ψυχών στους δρόμους και στις πλατείες των πόλεών μας, η κρατική ανεπάρκεια, η έλλειψη κεντρικού στρατηγικού σχεδιασμού, η ευρωπαϊκή ολιγωρία, τα λάθη και οι παραλείψεις είναι γνωστά σε όλους, υπογράμμισε ο κ. Καμίνης και υπογράμμισε: «Ήδη από τα περασμένα Χριστούγεννα είχα πει ότι είναι ένα θέμα που θα έχει διάρκεια και ένταση, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί στρατηγικά όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από την Ευρώπη. Η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί γρήγορα, γιατί αλλιώς θα πρέπει να σηκώσει μεγαλύτερο βάρος από αυτό που της αναλογεί».

«Ανάμεσά μας, υπάρχουν παραδείγματα τοπικών αρχόντων που επιδεικνύουν τη δέουσα υπευθυνότητα στη διαχείριση του φαινομένου. Δεν είναι όμως αρκετό. Και εδώ δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Υπάρχουν δήμοι –και αρκετοί συνάδελφοί μου δήμαρχοι- οι οποίοι δεν έχουν σταθεί έως τώρα στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων» σημείωσε στην παρέμβασή του, ο δήμαρχος Αθηναίων

«Γινόμαστε μάρτυρες αντιλήψεων εθελοτυφλίας, τοπικισμού και λαϊκισμού. Αντί ορισμένοι αιρετοί να κινητοποιήσουν οι ίδιοι τους δημότες τους, λειτουργώντας καθοδηγητικά και διαπαιδαγωγικά, κρύβονται πίσω από το εφήμερο πολιτικό κόστος» τόνισε ο κ. Καμίνης και πρόσθεσε: «Πετούν το πρόβλημα στην αυλή του γείτονα – όπως συνηθίζω να λέω. Νομίζοντας, αφελώς, ότι το πρόβλημα δεν θα χτυπήσει τη δική τους πόρτα».

Ο δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε ως χαρακτηριστικά και απολύτως ενδεικτικά τα παραδείγματα των σφοδρών αντιδράσεων που άμεσα εγείρονται στο άκουσμα της παραμικρής έστω φήμης ότι ένα κέντρο ανοιχτής φιλοξενίας θα γίνει εδώ ή εκεί. «Η δημοτική αρχή της Αθήνας δίνει το παράδειγμα. Κάνουμε τη δουλειά μας. Το ίδιο τώρα πρέπει να πράξουν όλοι. Όχι μόνον άρνηση. Όχι άλλα «δεν δεχόμαστε». Αλλά εποικοδομητικές προτάσεις. Αυτό χρειαζόμαστε» υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Ο κ. Καμίνης στην ομιλία του τόνισε ότι τα ναυάγια συγκλονίζουν. «Στα άψυχα σώματα μικρών παιδιών και εκατοντάδων άλλων απελπισμένων δεν συντρίβεται μόνον το όνειρο για μια καλύτερη, μια ανθρωπινότερη ζωή. Συντρίβεται κάθε έννοια αλληλεγγύης. Πολιτισμού. Χάνουν κάθε νόημα οι σκοπιμότητες και οι συμβιβασμοί» και σημείωσε: Η Ελλάδα και κυρίως η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσουν να μετατραπεί το Αιγαίο, σε νεκροταφείο. Ούτε σε θάλασσα της απελπισίας και της ματαίωσης. Το οφείλουμε στην ιστορία και τον πολιτισμό μας» επισήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων.

«Δράττομαι λοιπόν της σημερινής ευκαιρίας για να απευθύνω ξανά ένα κάλεσμα ενότητας και αλληλεγγύης. Επαναλαμβάνω, ότι κανείς στο ζήτημα αυτό δεν μπορεί να πάει μόνος του. Γνωρίζουμε άλλωστε ότι όταν ο αυτοδιοικητικός κόσμος προχωρά με συντονισμένη, κοινή δράση αποτελεί μια θετική δύναμη υπέρβασης δύσκολων εμποδίων και επίτευξης σημαντικών αποτελεσμάτων» ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόσθεσε: «στο σοβαρότατο αυτό ζήτημα, οι δήμοι είναι εκ των πραγμάτων πρωταγωνιστές».

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΘ: Η έκθεση που μεγάλωσε μαζί με τη Θεσσαλονίκη
ΔΕΘ: Η έκθεση που μεγάλωσε μαζί με τη Θεσσαλονίκη

Από τα πρώτα περίπτερα του 1926 και τη μεταπολεμική έκρηξη έως τη σημερινή οικονομική και πολιτική σκηνή της χώρας, η ΔΕΘ συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής και ετοιμάζεται για το μέλλον

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια της 90ης ΔΕΘ
Πελάτες, όχι πολίτες: Η ΔΕΘ ως ετήσια τελετουργία συναλλαγής κυβέρνησης και ψηφοφόρων

Ο «πελάτης» αξιολογεί τη σχέση του με την εξουσία με βάση το προσωπικό όφελος. Ο «πολίτης» ενδιαφέρεται και για πράγματα που δεν μεταφράζονται άμεσα σε ευρώ στην τσέπη του

Θεσσαλονίκη
Πώς η Θεσσαλονίκη προσελκύει επισκέπτες 12 μήνες τον χρόνο

Με αιχμή τον συνεδριακό, γαστρονομικό, πολιτιστικό και ιαματικό τουρισμό, η Θεσσαλονίκη αξιοποιεί τη θέση της και εξελίσσεται σε έναν ολοκληρωμένο διεθνή προορισμό

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY