- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Aστεροσκοπείο Αθηνών: Πρόσκληση για την εκπαιδευτική δράση
Για τη φετινή χρονιά το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου του 2024
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Πρόσκληση για την εκπαιδευτική δράση που πραγματοποιείται την Δευτέρα 8 Απριλίου στις 11.00
To Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), στο πλαίσιο των προσπαθειών του για διεύρυνση των δράσεων εξωστρέφειας και διάχυσης της επιστήμης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες μαθητών/τριών της χώρας, έχει σχεδιάσει και προγραμματίζει την υλοποίηση παιδαγωγικών δράσεων με αντικείμενο την επιστήμη της αστρονομίας/αστροφυσικής σε σχολεία της περιφέρειας Αττικής, τα οποία φιλοξενούν ένα σημαντικό ποσοστό μαθητών/τριων Ρομά.
Η παρούσα δράση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και λαμβάνει χώρα σε συνεργασία με την «Ομάδα Δράσης για την Υποστήριξη της Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά της Περιφέρειας Αττικής». Απώτερος στόχος της δράσης είναι αφενός η επαφή των Ρομά μαθητών/τριων με το αντικείμενο της αστροφυσικής, η οποία λόγω του ελκυστικού της περιεχομένου μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για τη στρέψη των μαθητών/τριων προς τις θετικές επιστήμες και την άμβλυνση του φαινομένου της σχολικής διαρροής που συναντάται έντονα στην κοινωνική αυτή ομάδα, αφετέρου η συμβολή του ΕΑΑ στην κατεύθυνση της παιδαγωγικής συμπερίληψης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, οι οποίες δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στη γνώση και στην επιστήμη. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται για πρώτη χρονιά πιλοτικά και τα σχολεία στα οποία θα δοθεί προτεραιότητα, είναι τα δημόσια σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Αττικής που συγκεντρώνουν σημαντικό ποσοστό μαθητών Ρομά.
Αντικείμενο της Δράσης – Θεματικές Ενότητες
Η δράση θα πραγματοποιείται μέσω της επίσκεψης των ερευνητών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που μετέχουν στο πρόγραμμα, στη σχολική μονάδα και θα λαμβάνει χώρα εντός του ωρολογίου σχολικού προγράμματος. Η χρονική διάρκεια της δράσης εκτιμάται γύρω στις δύο διδακτικές ώρες. Οι θεματικές που καλύπτονται από το πρόγραμμα, περιλαμβάνουν την ιστορία, τη μεθοδολογία και την εξέλιξη της αστροφυσικής επιστήμης, τη ζωή και το έργο μεγάλων επιστημόνων, τις κύριες ανακαλύψεις και τα ανοικτά ερωτήματα της επιστήμης αυτής. Οι διαλέξεις και το παιδαγωγικό υλικό έχει σχεδιαστεί κατάλληλα, ώστε να εστιάζει και να σέβεται το πολιτισμικό και κοινωνικό πλαίσιο της κοινωνικής αυτής ομάδας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διαδραστική και ομαδοσυνεργατική μέθοδο διδασκαλίας, περιλαμβάνοντας πληθώρα πειραμάτων και πρακτικών δραστηριοτήτων (hands on activities). Συγκεκριμένα, οι θεματικές ενότητες που καλύπτονται από το πρόγραμμα είναι οι ακόλουθες:
• Το ηλιακό μας σύστημα: ο Ήλιος ως άστρο και οι οκτώ πλανήτες
• Παρατηρησιακή αστρονομία: Τηλεσκόπια, μέθοδοι παρατήρησης
• Η γέννηση, η ζωή και ο θάνατος των άστρων
Οι θεματικές είναι προσαρμοσμένες και διαβαθμισμένες για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, επιδιώκοντας παράλληλα τη μέγιστη δυνατή σύζευξη με την ύλη των σχετικών μαθημάτων του αναλυτικού προγράμματος. Οι ομιλίες θα περιλαμβάνουν διαδραστικές παρουσιάσεις με πολλές εικόνες και videos/animations και θα συνοδεύονται με σειρά δραστηριοτήτων και πειραμάτων, όπως η κατασκευή και εκτόξευση χάρτινων πυραύλων και υδροπυραύλων, καλλιτεχνικές κατασκευές με θέμα την αστρονομία και άλλα. Στο μέτρο που αυτό καθίσταται δυνατόν, στις εκδηλώσεις/παρουσιάσεις θα πραγματοποιούνται αστρονομικές παρατηρήσεις από τα ηλιακά τηλεσκόπια του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είτε δια ζώσης είτε μέσω διαδικτυακής live σύνδεσης με το αστεροσκοπείο της Πεντέλης.
Προβλεπόμενη Διάρκεια - Πλαίσιο υλοποίησης της δράσης
Για τη φετινή χρονιά το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου του 2024. Με βάση το ανθρώπινο και υλικοτεχνικό υλικό που διαθέτει το ερευνητικό κέντρο, στην παρούσα σχολική χρονιά μπορούν να πραγματοποιηθούν έως και 15 συνολικά επισκέψεις. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση τη σειρά των αιτήσεων. Οι επισκέψεις θα πραγματοποιούνται στη σχολική μονάδα, είτε σε κλειστούς χώρους (π.χ. σχολικές αίθουσες, αίθουσες εκδηλώσεων) είτε -καιρού επιτρέποντος- σε ανοικτούς χώρους, όπως το σχολικό προαύλιο. Ο χρόνος πραγματοποίησης των εκδηλώσεων θα είναι εντός του ωρολόγιου σχολικού 3 YΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ προγράμματος των μαθητών/τριων και θα πραγματοποιούνται κατόπιν άδειας του/της διευθυντή/ντριας της σχολικής μονάδας. Ο μέγιστος αριθμός των μετεχόντων ανά εκδήλωση είναι οι τριάντα μαθητές/τριες. Τρόπος ένταξης των Εκπαιδευτικών και της Σχολικής Μονάδας στο Πρόγραμμα Οι σχολικές μονάδες που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω των διευθυντών τους ή των αρμόδιων εκπαιδευτικών, με τον υπεύθυνο προγράμματος Δρ. Αλέξανδρο Χιωτέλλη, αστροφυσικό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στο email: a.chiotellis@noa.gr έως και την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024. Κατόπιν, οι μετέχοντες εκπαιδευτικοί θα λάβουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και θα καθοριστεί ο χρόνος και οι μέρες υλοποίησης αυτού.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε ποιους δρόμους εντοπίζονται δυσκολίες
Ένα έργο 2.000 ετών που μετέφερε νερό στην Αθήνα ξαναζωντανεύει λόγω της λειψυδρίας
Ισχυρή καταιγίδα πλήττει αυτή την ώρα την πόλη
«Ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες από τα πρωτόκολλα διαδικασίες»
Πτώση της θερμοκρασίας από το απόγευμα του Σαββάτου
«Δεν υπάρχουν χυδαίες λέξεις» σχολίασε ο καθηγητής
Αύριο θα φωτίσει τον ουρανό
Μετά από σφοδρή σύγκρουση δύο οχημάτων
Ανοιχτά τα εμπορικά αύριο Κυριακή
Όσα συζητήθηκαν στα πάνελ σε video, highlights και εικόνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.