- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνάντησε τη μικρή Αρεζού (εικόνες)
Η 12χρονη από το Αφγανιστάν που έζησε στη Μόρια και πήρε υποτροφία για τη Βοστόνη
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχτηκε τη Μικρή Αρεζού, τη 12χρονη μαθήτρια που έζησε στη Μόρια και πήρε υποτροφία για τη Βοστόνη.
Στο Προεδρικό Μέγαρο υποδέχτηκε με μια αγκαλιά τη μικρή Αρεζού η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η 12χρονη πρόσφυγας από το Αφγανιστάν έγινε δεκτή με υποτροφία στο Διεθνές Σχολείο της Βοστόνης στις ΗΠΑ. Τον Ιανουάριο του 2019 η μικρή Αρεζού είχε φθάσει με την οικογένειά της στη Λέσβο.
Έμεινε αρχικά στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια και στη συνέχεια σε διαμέρισμα με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η οικογένειά της την έγραψε σε δημοτικό σχολείο της Μυτιλήνης, όπου διακρίθηκε για τη φιλομάθειά της.
Η 12χρονη Αφγανή πρόσφυγας γνωρίζει ήδη πέντε γλώσσες (φαρσί, νταρί, ελληνικά, τουρκικά και αγγλικά) και το όνειρό της είναι να γίνει γιατρός. Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνονται οι διοικητικές διαδικασίες για να πάρει τη σπουδαστική βίζα για τις ΗΠΑ, ωστόσο για να μη χάσει την επαφή της με το σχολείο, παρακολουθεί τα μαθήματα στη Β' Γυμνασίου σε σχολείο στη Μυτιλήνη.
Το «International School of Boston» είναι ένα δίγλωσσο (αγγλικά-γαλλικά) μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, που φιλοξενεί 530 μαθητές από περισσότερες από 43 χώρες. Στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου η μικρή Αρεζού είχε την ευκαιρία να μιλήσει για την περιπέτειά της, τις δυσκολίες αλλά και την αγάπη της για την Ελλάδα.
Μεταξύ άλλων είπε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το όνειρό της να γίνει γιατρός και να ανοίξει ένα νοσοκομείο που θα βοηθά παιδιά.
Σακελλαροπούλου σε Μικρή Αρεζού: «Η γλώσσα και η παιδεία είναι ο δρόμος για την ένταξη»
Η κα Σακελλαροπούλου, αφού τη συνεχάρη, είπε ότι το χαρισματικό αυτό παιδί αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα τόσο για την Πολιτεία όσο για όλους όσους είναι σε δύσκολη θέση. «Μπορούν να δουν ότι υπάρχει φως. H γλώσσα και η παιδεία είναι ο δρόμος για την ένταξη, για την ενσωμάτωση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ακόμη ότι μεγάλη συμβολή στην εξέλιξη της Arezu είχε και η οικογένειά της, και ιδιαίτερα η μητέρα της, που της εμφύσησε την αγάπη για τη γνώση. Από τη μεριά της η Αρεζού αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε όταν ήρθε στη χώρα μας, αφού δεν γνώριζε ελληνικά. Τις ξεπέρασε όμως πολύ γρήγορα, έχοντας σημαντική βοήθεια από τους δασκάλους της, όπως τόνισε η ίδια.
«Όταν μια πόρτα είναι κλειστή πρέπει να την ανοίξουμε μαζί, όπως το έκαναν οι γονείς μου, στη συνέχεια οι δάσκαλοί μου και μετά οι Έλληνες, έτσι ώστε η πόρτα άνοιξε και για μένα» συμπλήρωσε και δήλωσε έτοιμη να ταξιδέψει στη Βοστόνη και να γνωρίσει καινούργιους ανθρώπους και καινούργιους τόπους.
Την Arezu συνόδευαν οι γονείς της και η μικρή της αδελφή, καθώς και η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη και η Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Μικρή Αρεζού - Από το Αφγανιστάν στην Ελλάδα και σε λίγο στη Βοστόνη των ΗΠΑ
Η Αρεζού ήταν μόλις 6 ετών όταν αναγκάστηκε με την οικογένειά της να εγκαταλείψει την πατρίδα της, το Αφγανιστάν, για να ξεκινήσουν το μεγάλο ταξίδι της μετανάστευσης. Η εκπαίδευσή της διεκόπη, ωστόσο η αρχή των γονιών της ήταν ότι το παιδί δεν πρέπει να διακόψει τα μαθήματά του, με αποτέλεσμα να τη διδάσκουν οι ίδιοι ακόμα και στο σπίτι.
Έπειτα από τρία χρόνια παραμονής στην Τουρκία, η οικογένεια έφτασε στη Λέσβο τον Ιανουάριο του 2019, όπου διέμεινε αρχικά στο κέντρο υποδοχής της Μόριας, και έπειτα σε διαμέρισμα με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
«Ήταν πολύ δύσκολα στη Μόρια» είχε περιγράψει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η μητέρα της, Μαριάμ, προσθέτοντας: «Απογοητεύτηκα όταν συνειδητοποίησα ότι τα ελληνικά σχολεία δεν δέχονται εύκολα πρόσφυγες και αναρωτιόμουν τι θα γίνει με τα παιδιά μου».
Την αγάπη για τη μάθηση εμφύσησε στην Αρεζού η μητέρα της, η οποία δούλευε στο Αφγανιστάν για 15 χρόνια ως σύμβουλος εκπαίδευσης, ενώ σήμερα στην Ελλάδα συνεργάζεται με μη κερδοσκοπικές οργανώσεις ως διερμηνέας και πολιτισμική διαμεσολαβήτρια.
Βλέποντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά πρόσφυγες στη φοίτησή τους στα ελληνικά σχολεία, η Μαριάμ έστειλε μια επιστολή σε ξένες πρεσβείες στην Ελλάδα, ζητώντας πληροφορίες για τις δυνατότητες φοίτησης της κόρης της σε άλλες χώρες.
Λίγο καιρό μετά, έλαβε απάντηση από την αμερικανική πρεσβεία με μία λίστα σχολείων, στα οποία θα μπορούσε να κάνει αίτηση. Έπειτα από γραπτές εξετάσεις και συνέντευξη, η Αρεζού έγινε δεκτή στο Διεθνές Σχολείο της Βοστόνης και έλαβε υποτροφία για πέντε χρόνια, μέχρι την ολοκλήρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσής της.
«Χωρίς εκπαίδευση νιώθω πολύ λυπημένη, σαν ένα πουλάκι σε κλουβί» είχε δηλώσει τον Ιούλιο του 2020 στην ΕΡΤ η μικρή Αρεζού από τη Μόρια της Λέσβου, προσθέτοντας: «Ευχαριστώ όλους μου τους δασκάλους και όλους τους Έλληνες».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To ωράριο των διαδρομών - Πού θα κλείσετε εισιτήριο
Διαβάστε όλη την απόφαση του Αρείου Πάγου για την τραγωδία με τους τρεις νεκρούς
Προκειμένου να διερευνηθούν, εκτός άλλων, τυχόν ποινικές ευθύνες των υπευθύνων της Δομής
Πώς θα είναι ο καιρός των Χριστουγέννων
Υποθέτω ότι μια στο τόσο πρέπει και οι αρμόδιες διωκτικές αρχές να προσποιούνται αποτελεσματικότητα ώστε να μπορούν να συνεχίζουν να είναι αναποτελεσματικές χωρίς άγχος
Θα τους απαγγελθούν κατηγορείς και θα ζητήσουν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Πότε «έρχονται» οι ηλεκτρονικές κλήσεις
Ποιες Κυριακές είναι ανοιχτά τα καταστήματα
Οργή Δούκα - «Αδιανόητη δικαστική απόφαση»
Πού εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου
Από ρήγμα μικρότερο του 1 χλμ. τα 2,8 Ρίχτερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.