Ελλαδα

Τα self tests και η άρση του lockdown - Οι ημερομηνίες κλειδιά

Σε συνδυασμό με τη συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πλατεία Μοναστηράκι
Πλατεία Μοναστηράκι © EUROKINISSI

Με "όπλο" τα self tests και το πρόγραμμα των εμβολιασμών που επιταχύνεται, ήδη έχουν τεθεί οι ημερομηνίες-κλειδιά για τη σταδιακή άρση του lockdown.

Μείζονος σημασίας ρόλο στην σταδιακή άρση του lockdown αναμένεται να παίξει η εκτεταμένη χρήση των self tests σε συνδυασμό πάντα με την συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού. Ήδη, γίνεται χρήση του στα Λύκεια, τα οποία επαναλειτουργούν από χθες, Δευτέρα 12 Απριλίου και αναμένεται να συμβάλουν στο «ξεκλείδωμα» κι άλλων κλάδων.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την καθιερωμένη σύσκεψη, τη Δευτέρα 12 Απριλίου, προανήγγειλε την επέκταση χρήσης των self tests και στους κλάδους του λιανεμπορίου, στις μεταφορές και σε εργαζόμενους οι οποίοι μεταφέρουν φαγητό.

Οι εμβολιασμοί των πολιτών

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους παρουσίασε τη Δευτέρα (12/04) το χρονοδιάγραμμα της επιχείρησης «Ελευθερία» όσον αφορά στον εμβολιασμό των πολιτών για τη νόσο COVID-19.

Συγκεκριμένα, κατά την τακτική ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, ο Μάριος Θεμιστοκλέους είπε πως ήδη από το Σάββατο (10/04) άνοιξε η διαδικτυακή πλατφόρμα για τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 60-64 με το εμβόλιο της AstraZeneca, οι οποίοι τώρα θα μπορούν να λάβουν όλα τα διαθέσιμα σκευάσματα.

Παράλληλα, ο ίδιος έκανε γνωστό πως την Τετάρτη (14/04) η Ελλάδα θα λάβει 33.600 δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson, με τους εμβολιασμούς να αρχίζουν από τη Δευτέρα (19/04).

Επίσης, όπως επισημάνθηκε από την Παρασκευή (16/04) μέχρι και τη Δευτέρα (19/04) ανοίγει η διαδικτυακή πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, από 18 έως 59 ετών, που αφορά 800.000 ανθρώπους.

Στη συνέχεια, στις 21 Απριλίου θα ανοίξει η διαδικτυακή πλατφόρμα και για άλλες ομάδες και, πιο συγκεκριμένα, για εκπαιδευτικούς και ηλικίες 55 - 59 ετών.

Ακόμα, στις 24 Απριλίου η διαδικτυακή πλατφόρμα θα γίνει διαθέσιμη για ραντεβού ανθρώπων ηλικίας 50-54 ετών και αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, το επόμενο διάστημα θα μπουν και άλλοι πολίτες στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους.

Οι ημερομηνίες-κλειδιά για την άρση του lockdown

Φυσικά, επόμενος στόχος τόσο της κυβέρνησης όσο και των ειδικών είναι η σταδιακή άρση του lockdown και η επαναλειτουργία διάφορων κοινωνικοοικονομικών δραστηριοτήτων.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το STAR τη Δευτέρα (12/04), o σχεδιασμός για τη χαλάρωση των μέτρων περιλαμβάνει συγκεκριμένες ημερομηνίες-κλειδιά.

Αυτές είναι οι εξής:

  • 19 Μαΐου: Ανοίγουν εμπορικά κέντρα, κέντρα αισθητικής και φροντιστήρια αλλά μόνο για μαθητές Λυκείου.
  • 26 Μαΐου: Ελεύθερη πρόσβαση στα καταστήματα, χωρίς click inside/click in shop και click away.
  • Πιθανό το Πάσχα στο χωριό, αρκεί να υπάρχει ικανός αριθμός self tests για όσους θέλουν να φύγουν για την επαρχία.
  • Μεγάλη Εβδομάδα: Ανοίγουν οργανωμένες παραλίες
  • 10 Μαΐου: Δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια, εστίαση, παιδότοποι και κτήματα για γάμους.
  • 14 Μαΐου: Τουρισμός.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ