Ελλαδα

Μετακίνηση εκτός νομού: Πώς βγαίνει η βεβαίωση μόνιμης κατοικίας

Αναλυτικά η διαδικασία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτες επιχειρούν να περάσουν τα διόδια και να μετακινηθούν εκτός νομού για το Πάσχα
Πολίτες επιχειρούν να περάσουν τα διόδια και να μετακινηθούν εκτός νομού για το Πάσχα © Eurokinissi

Τη βεβαίωση κατοικίας Ε1 θα χρειαστούν όσοι ταξιδέψουν αυτές τις μέρες εκτός νομού, προκειμένου να βρεθούν στον τόπο κατοικίας τους.

Στη δημοσιότητα δόθηκε η νέα ΚΥΑ που προβλέπει τις ακριβείς προϋποθέσεις για τις μετακινήσεις εκτός νομού προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα παράνομης μετακίνησης για το Πάσχα.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει πιο σκληρούς τους περιορισμούς, να βάλει χρονικό όριο 48 ωρών για τις κηδείες και να ζητάει νέα έντυπα.

Ειδικά για τη βεβαίωση μόνιμης κατοικίας τονίζεται ότι δεν επιτρέπεται η επιστροφή. Μπορεί κάποιος μόνο να πάει στον προορισμό του όχι να επιστρέψει από τον τόπο αναχώρησης.

Η διαδικασία 

 • Μπαίνετε στο www.aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis
 • Είσοδος στην εφαρμογή με κωδικούς Taxis
 • Επιλέγετε εκτύπωση βεβαίωσης κατοικίας ειδικής χρήσης
 • Τα στοιχεία σας βγαίνουν αυτόματα από το σύστημα.
 • Τη βεβαίωση κατοικίας Ε1 θα χρειαστούν όσοι ταξιδέψουν αυτές τις μέρες εκτός νομού, προκειμένου να βρεθούν στον τόπο κατοικίας τους

Κάποιος που έχει δηλώσει «Κατοικία» στην Δράμα και «Κύρια Κατοικία» στην Αθήνα, δεν μπορεί να ταξιδέψει εκτός νομού Αττικής με το παραπάνω έντυπο, παρά μόνο να επιστρέψει στον τόπο κύριας κατοικίας του.

Αν η «Κύρια Κατοικία» του είναι στην Δράμα και η εργασία του στην Αθήνα θα μπορέσει να μετακινηθεί μιας και προβλέπεται.

Επίσης δεν επιτρέπεται η επιστροφή μετά την αναχώρηση για τον τόπο κατοικίας και έτσι όσοι αποφασίσουν να μετακινηθούν θα πρέπει να έχουν στο νου τους οτι θα μείνουν στον προορισμό τους μέχρι και τις 15 Μαίου που θα ανοίξουν και επίσημα οι μετακινήσεις.

Μέχρι την άρση του συγκεκριμένου μέτρου, η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται για έξι λόγους

 1. Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένουν
 2. Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης
 3. Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
 4. Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς
 5. Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1
 6. Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.