- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Θα διεκδικήσει ξανά την προεδρία των ΗΠΑ η Καμάλα Χάρις; - Η επιστροφή στην προεκλογική εκστρατεία
Στηρίζει υποψηφίους των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές και επιχειρεί να επανακτήσει πολιτικό έδαφος
Η Καμάλα Χάρις επιστρέφει στην προεκλογική εκστρατεία με το βλέμμα στο 2028
Δύο χρόνια μετά την ήττα της στις προεδρικές εκλογές του 2024, η Καμάλα Χάρις επέστρεψε στην προεκλογική σκηνή, με το ενδεχόμενο μιας νέας υποψηφιότητας για την προεδρία των ΗΠΑ το 2028 να παραμένει ανοιχτό.
Η πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έγινε δεκτή σαν σταρ του θεάματος από το κοινό του Πανεπιστημίου Κλαρκ Ατλάντα στην Τζόρτζια, όπου μίλησε την Πέμπτη, με τους φοιτητές να την υποδέχονται ως μία από τις δικές τους.
Σε ένα ιστορικά μαύρο πανεπιστήμιο (HBCU), η Χάρις, η πρώτη γυναίκα και η πρώτη μαύρη που ανέλαβε το αξίωμα της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης, με πολλούς νέους να εκφράζουν την επιθυμία τους να τη δουν να διεκδικεί ξανά την προεδρία.
«Μπορώ να δω τον εαυτό μου σε εκείνη», δήλωσε η Σανάια Άρτσερ, φοιτήτρια στο κολέγιο Σπέλμαν της Ατλάντα. «Είναι απίστευτο να βλέπεις μια μαύρη γυναίκα που φοίτησε σε ένα HBCU και την οποία μπορώ να αναγνωρίσω ως μία από εμάς, να βρίσκεται σε προεδρικό επίπεδο».
Το 2024, μετά την αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν από την προεκλογική κούρσα, η Χάρις ξεκίνησε μια εκστρατεία διάρκειας μόλις 107 ημερών, διεκδικώντας την προεδρία απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ. Παρά την προσπάθειά της, ηττήθηκε, αφήνοντας τους Δημοκρατικούς σε αναζήτηση νέας ηγεσίας και στρατηγικής για την επιστροφή τους στην εξουσία.
Η Χάρις δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει ξανά το χρίσμα του κόμματος, ωστόσο παραμένει ανοιχτό το ερώτημα αν ένα πρόσωπο τόσο στενά συνδεδεμένο με την προηγούμενη εκλογική ήττα μπορεί να οδηγήσει τους Δημοκρατικούς σε μια νέα πολιτική πορεία.
Η επιστροφή της Χάρις και η στήριξη στους Δημοκρατικούς
Στο Μισισίπι, νωρίτερα μέσα στον μήνα, εμφανίστηκε σε συγκέντρωση σε σχολείο στο Κολόμπους και συμμετείχε σε συζήτηση για την αγροτική υγειονομική περίθαλψη στο Κλαρκσντέιλ, στηρίζοντας τον Σκοτ Κόλομ, τον Δημοκρατικό υποψήφιο που διεκδικεί την έδρα της Ρεπουμπλικανής γερουσιαστή Σίντι Χάιντ-Σμιθ.
Παράλληλα, στη Νεβάδα, ο Δημοκρατικός γενικός εισαγγελέας Άαρον Φορντ βρίσκεται σε μια αμφίρροπη μάχη για τη θέση του κυβερνήτη απέναντι στον Ρεπουμπλικανό Τζο Λομπάρντο. Η Χάρις συναντήθηκε τον Οκτώβριο με εργαζόμενους στον επισιτιστικό κλάδο στο Λας Βέγκας.
Έχει επίσης στηρίξει τον Δημοκρατικό υποψήφιο για την κυβερνήτη του Ουισκόνσιν, Ντέιβιντ Κρόουλι, καθώς και τον υποψήφιο του κόμματος για τη Γερουσία στο Νιου Χάμσαϊρ, Κρις Πάπας.
Τον Σεπτέμβριο επέστρεψε στο Μίσιγκαν, πολιτεία που ο Τραμπ κέρδισε το 2024, για να στηρίξει τον Δημοκρατικό υποψήφιο για τη Γερουσία, Αμπντούλ Ελ-Σαγιέντ.
«Δεν έχω αποφασίσει ακόμη» για το 2028
Παρά τις συζητήσεις για τις πολιτικές της φιλοδοξίες, η Χάρις αποφεύγει να δώσει σαφή απάντηση σχετικά με το αν θα διεκδικήσει ξανά την προεδρία.
Σε συνέντευξή της στον ηθοποιό Κέκε Πάλμερ, σε podcast νωρίτερα μέσα στον μήνα, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο νέας υποψηφιότητας, απάντησε:
«Ω, κορίτσι μου, έλα τώρα! Δεν έχω αποφασίσει ακόμη. Δεν έχω αποφασίσει ακόμη. Θα το κάνω, σου υπόσχομαι. Αλλά τώρα είναι οι ενδιάμεσες εκλογές. Το 2028 δεν έχει σημασία αν δεν τα πάμε σωστά το 2026».
Η Χάρις υπογράμμισε ότι προτεραιότητα για τους Δημοκρατικούς πρέπει να είναι η εκλογική αναμέτρηση που βρίσκεται μπροστά τους, καθώς η πορεία του κόμματος προς το 2028 εξαρτάται από την έκβαση των ενδιάμεσων εκλογών.
Το μήνυμα προς τους νέους και τις μαύρες γυναίκες
Στην ομιλία της στο Πανεπιστήμιο Κλαρκ Ατλάντα, η Χάρις αναφέρθηκε στα συναισθήματα που προκάλεσε η εκλογική ήττα του 2024, ιδιαίτερα στις νεαρές μαύρες γυναίκες.
«Ξέρω ότι πολλοί από εμάς περάσαμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο βιώνοντας μια σειρά από συναισθήματα. Κλάψατε. Σας άκουσα. Θυμός, κατάθλιψη, θλίψη, απογοήτευση, ένα αίσθημα αδυναμίας και ανημποριάς», είπε.
Στη συνέχεια, προσπάθησε να ενθαρρύνει τους φοιτητές να μην αισθάνονται ότι έχουν χάσει τη δύναμή τους.
«Έχω έρθει εδώ για να σας υπενθυμίσω: μην αφήσετε ποτέ κανέναν να σας πάρει τη δύναμή σας. Μην αφήσετε ποτέ κανέναν να σας πει ποιοι είστε. Εσείς θα του πείτε ποιοι είστε», ανέφερε.
Η ίδια επέστρεψε στην Ατλάντα, όπου είχε πραγματοποιήσει δεκάδες επισκέψεις ως αντιπρόεδρος και είχε περάσει σημαντικό χρόνο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας του 2024.
Στην εκδήλωση, συμμετείχε επίσης ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζον Όσοφ, ο οποίος θεωρείται πιθανός υποψήφιος για την προεδρία το 2028.
«Το Δημοκρατικό Κόμμα πρέπει να είναι έτοιμο να κυβερνήσει»
Σε δείπνο συγκέντρωσης χρημάτων για τους Δημοκρατικούς της κομητείας Φούλτον, την Παρασκευή, η Χάρις επανέλαβε την άποψη ότι η χώρα δεν μπορεί απλώς να επιστρέψει στην κατάσταση που επικρατούσε πριν από την προεδρία Τραμπ, αλλά χρειάζεται ουσιαστικές αλλαγές.
Χαρακτήρισε την κυβέρνηση Τραμπ «παγωμένα διεφθαρμένη» και αναφέρθηκε σε μια σειρά από περιστατικά της δεύτερης θητείας του, επικρίνοντας τη διαχείριση της εξουσίας από τον πρόεδρο.
«Αυτή είναι η πιο αδίστακτη και διεφθαρμένη προεδρική κυβέρνηση στην ιστορία της Αμερικής», είπε.
Η Χάρις υποστήριξε ότι οι Δημοκρατικοί δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν την εξουσία τους, εφόσον επιστρέψουν στην κυβέρνηση.
Και πρόσθεσε ότι αυτό θα απαιτήσει μια διαφορετική στάση, με μεγαλύτερη επιμονή στην εφαρμογή των δεσμεύσεων του κόμματος.
«Πρέπει να είμαστε αδιάλλακτοι στην απονομή πραγματικής ανακούφισης. Πρέπει να είμαστε ανυπόμονοι απέναντι στην αδικία. Πρέπει να είμαστε ανεκτικοί απέναντι στον νεποτισμό και τη διαφθορά. Και πρέπει να είμαστε ανεκτικοί απέναντι στο status quo, γιατί δεν λειτουργεί για πάρα πολλούς ανθρώπους».
Οι νέοι θέλουν να τη δουν ξανά υποψήφια
Στο Πανεπιστήμιο Κλαρκ Ατλάντα, οι φοιτητές που περίμεναν έξω από την αίθουσα για να δουν τη Χάρις εξέφρασαν την επιθυμία τους να τη δουν να διεκδικεί ξανά την προεδρία.
Η Κάρινγκτον Χιλ και η Ναόμι Μπλέικι, πρωτοετείς φοιτήτριες, δήλωσαν ότι ήταν μόλις 18 ετών όταν διεξήχθησαν οι εκλογές του 2024 και δεν είχαν ακόμη δικαίωμα ψήφου.
Η Μπλέικι δήλωσε ότι θα ήθελε η Χάρις να είναι ξανά υποψήφια, καθώς η ίδια και οι φίλες της δεν ήταν έτοιμες να αποδεχτούν την ήττα της.
Η Χιλ, από την πλευρά της, εξέφρασε την ανησυχία ότι η αμερικανική κοινωνία δεν είναι ακόμη αρκετά προοδευτική ώστε να εκλέξει μια μαύρη γυναίκα στην προεδρία.
«Δεν είμαστε αρκετά προοδευτικοί», είπε. «Νιώθω ότι όλες οι προκαταλήψεις θα επέστρεφαν και θα ψηφίζαμε ξανά τον κακό άνθρωπο».
Η ίδια διευκρίνισε ότι δεν αναφερόταν στον εαυτό της και τη φίλη της, αλλά σε άλλους ψηφοφόρους.
Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει: αν η Καμάλα Χάρις θα επιλέξει να επιστρέψει στην προεδρική κούρσα του 2028 ή αν θα παραμείνει στο πλευρό των Δημοκρατικών, συμβάλλοντας στην προσπάθεια του κόμματος να ανακτήσει την πολιτική του ισχύ.
Πηγή: Guardian
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το αποτύπωμα εντοπίστηκε πάνω σε ένα τούβλο, το οποίο είχε κατασκευαστεί από λάσπη και άχυρο
Το προηγούμενο της 6ης Ιανουαρίου και οι χάρες του Μπάιντεν
Ξεκίνησε το 1998 από το νοτιότερο άκρο της Νότιας Αμερικής - Οι δύο κανόνες που έθεσε
Η προειδοποίηση για έναν «σύντομο και οριστικό» Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο
«Υπαρκτός ο αντίκτυπος», δηλώνει ο επίτροπος Κριστόφ Χάνσεν
Οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν σήμερα οριακή πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου
Μια ανάρτηση πιλότου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε σύγχυση
Από τα έξυπνα ψυγεία και τις κάμερες ασφαλείας μέχρι τα αυτοκίνητα και τα συστήματα θέρμανσης,
Απογειώθηκε μαχητικό Gripen
Στηρίζει υποψηφίους των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές και επιχειρεί να επανακτήσει πολιτικό έδαφος
Νέα εισαγγελική έρευνα για τη δολοφονία του ποιητή, συγγραφέα και σκηνοθέτη που δολοφονήθηκε στην Όστια, την 1η Νοεμβρίου του 1975
Τι αναφέρει νέα δημοσκόπηση των New York Times – Κλειδί οι αναποφάσιστοι
Παραβιάστηκε η εφαρμογή έκτακτης ανάγκης - Συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις στη Χερσώνα
Η ανήλικη γέννησε στο σπίτι της οικογένειας χωρίς να λάβει ιατρική φροντίδα
Έως και 10 δισ. ευρώ ετησίως στα δημόσια ταμεία - Αντιδράσεις από τους χρήστες
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάνει λόγο για στημένες δημοσκοπήσεις που δείχνουν το προβάδισμα των Δημοκρατικών για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Οι Δημοκρατικοί αναζητούν τέσσερις έδρες για την πλειοψηφία - Όλη η εικόνα ανά πολιτεία
Η Δούκισσα του Σάσεξ έχει τερματίσει δια παντός τη σχέση της με τον Τόμας Μαρκλ
Παρόμοια περιστατικά είχαν σημειωθεί και τον περασμένο μήνα στη Γαλλία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.