Νέα κλιμάκωση Τραμπ: Απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με δασμούς 50% από την 1η Ιουνίου
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέει ότι οι εμπορικές συνομιλίες «δεν οδηγούν πουθενά» - Βουτιά στις αγορές
Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει ότι οι εισαγωγές της ΕΕ στις ΗΠΑ θα υπόκεινται σε δασμoύς από την 1η Ιουνίου - Oι αγορές βυθίζονται μετά από «μεγάλη κλιμάκωση»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα επιβάλει δασμό 50% σε όλες τις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις Ηνωμένες Πολιτείες από την 1η Ιουνίου, υποστηρίζοντας ότι οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των δύο οικονομικών μπλοκ «δεν οδηγούν πουθενά».
Σε μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση, ο Ντόναλντ Τραμπ ανάρτησε στην πλατφόρμα του Truth Social ότι η μακρόχρονη προσπάθειά του να εξασφαλίσει παραχωρήσεις από την ΕΕ έχει ναυαγήσει.
Κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ στο εμπόριο, δηλώνοντας: «Οι συζητήσεις μας με αυτούς δεν προχωρούν! Συνεπώς, συνιστώ έναν άμεσο δασμό 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρχής γενομένης από την 1η Ιουνίου 2025».
Δασμολογική επίθεση Τραμπ στην ΕΕ από 1η Ιουνίου
Οι χρηματιστηριακές αγορές αντέδρασαν με πτώση στην ανάρτηση, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 να υποχωρούν κατά 1,5% πριν το άνοιγμα της αγοράς της Νέας Υόρκης. Ο δείκτης Stoxx Europe 600 έπεσε κατά 1,7%.
Οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει δασμό 20% στα περισσότερα ευρωπαϊκά προϊόντα στις 2 Απριλίου, αλλά τον μείωσαν στο μισό μια εβδομάδα αργότερα, μέχρι τις 8 Ιουλίου, για να δοθεί χρόνος στις συνομιλίες. Ωστόσο, έχουν διατηρήσει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου και ανταλλακτικών αυτοκινήτων, ενώ απειλούν με ανάλογα μέτρα σε φαρμακευτικά προϊόντα, ημιαγωγούς και άλλα είδη.
«Αυτή είναι μια σημαντική κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων», δήλωσε την Παρασκευή ο Χόλγκερ Σμιέντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Berenberg. «Με τον Τραμπ ποτέ δεν ξέρεις, αλλά αυτό θα ήταν μεγάλη κλιμάκωση. Η ΕΕ θα πρέπει να αντιδράσει και αυτό θα βλάψει σοβαρά τόσο την οικονομία των ΗΠΑ όσο και της Ευρώπης».
Αγορές σε πτώση - Κίνδυνος εμπορικού πολέμου
Οι διαπραγματευτές της ΕΕ βρίσκονται σε συνεχείς συναντήσεις με εκπροσώπους του Λευκού Οίκου από τότε που ανακοινώθηκαν οι δασμοί της «ημέρας απελευθέρωσης» από τον Τραμπ. Δεκάδες χώρες προσπαθούν να μειώσουν τους δασμούς τους πριν λήξει η περίοδος των 90 ημερών.
Ο Λευκός Οίκος είχε χαλαρώσει αρκετούς από τους αυστηρότερους δασμούς, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των συνολικών δασμών στα κινεζικά προϊόντα από 145% σε 30%, μετά από αυτό που ο Τραμπ χαρακτήρισε ως εποικοδομητικές συνομιλίες με το Πεκίνο. Η Κίνα από την πλευρά της μείωσε τους αντίστοιχους δασμούς από 125% σε 10%.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ φάνηκε να αναγνωρίζει ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί συμφωνίες με δεκάδες χώρες ταυτόχρονα, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν επιστολές σε ορισμένους εμπορικούς εταίρους για να επιβάλουν μονομερώς νέους δασμούς.
Η αντίληψη μιας χαλάρωσης της σκληρής γραμμής έφερε προσωρινή ηρεμία στις αγορές, αλλά η απειλή της Παρασκευής για δασμό 50% στα ευρωπαϊκά προϊόντα, σε συνδυασμό με μια ξεχωριστή απειλή για δασμούς 25% στα iPhone που κατασκευάζονται στο εξωτερικό, έληξε αυτή την ειρήνη.
Η ΕΕ παρουσίασε μια νέα πρόταση εμπορικής συμφωνίας στις ΗΠΑ την Πέμπτη. Η πρόταση περιλάμβανε σταδιακή μείωση δασμών σε μη ευαίσθητα προϊόντα, καθώς και συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της τεχνητής νοημοσύνης και της ψηφιακής υποδομής. Η Ένωση ετοιμαζόταν για δασμούς ύψους περίπου 108 δισ. δολαρίων σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών.
Για να «γλυκάνει» τη συμφωνία, αξιωματούχοι της ΕΕ ήταν επίσης πρόθυμοι να επεκτείνουν τη συμφωνία μηδενικών δασμών του 2020 για τις εισαγωγές αστακού από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους Financial Times. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτό δεν ήταν αρκετό για να πείσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αποδεχθεί μια συμφωνία όπου θα ισχύει μόνο ο καθολικός δασμός 10% που εφαρμόζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο συγγραφέας καταγγέλλει την αντιμεταναστευτική πολιτική του Τραμπ
Συμβαίνει αυτό που περιγράφει η Απλμπάουμ; Έτσι πεθαίνουν οι δημοκρατίες;
Θεωρήθηκε κίνηση στήριξης προς τους Κούρδους
H ανεξιχνίαστη διπλή δολοφονία στη Σικελία πριν από 50 χρόνια
Το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας
Θύελλα αντιδράσεων και οργή
Η λατρεία προς το πρόσωπό του ως μια επικαιροποιημένη εφαρμογή των μηχανισμών της μαζικής ψυχολογίας
Αποκλειστική δημοσκόπηση σε 23 χώρες της ΕΕ δείχνει κρίση εμπιστοσύνης, φόβους για τη δημοκρατία και τον Τραμπ
Κυκλώνας Χάρι, υπερφορτωμένα σκάφη και μαρτυρίες επιζώντων σκιαγραφούν τραγωδία στην κεντρική Μεσόγειο
Το περιστατικό σημειώθηκε σε έλεγχο για ναρκωτικά – ο 28χρονος φέρεται να σημάδεψε αστυνομικούς τους
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο ενισχύει δραματικά την παρουσία των ΗΠΑ, ενώ συνεχίζεται η καταστολή διαδηλώσεων στο Ιράν
Ακόμα μια φορά στο επίκεντρο της δημοσιότητας ο Κύπριος ευρωβουλευτής
Νομοσχέδιο για φυλάκιση ανηλίκων σε φόνους, βιασμούς και επιθέσεις με όπλα – Αντιδράσεις από αρχές
Kρίνοντας ότι πρόκειται για μαρτυρία εξ ακοής
Δίνει μάχη για τη ζωή του μετά από κατάρρευση στο σπίτι
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ κατηγορεί την ΕΕ ότι θυσιάζει την ανεξαρτησία της με τις κυρώσεις
Διακοπή στο Leonardo προκάλεσε αλλαγές ωραρίων και ακυρώσεις – σύσκεψη υπουργείου, εξήγηση της Rostec
Άνοδος στη δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων
Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας ανοίγει ξανά τη συζήτηση για λιγότερα κρατίδια και ανάβει πολιτικές φωτιές
Ο Τόμας Χόμαν αναλαμβάνει δράση μετά τη δολοφονία του Άλεξ Πρέτι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.