- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ανάλυση Politico: Τελευταία η Ευρώπη στη λίστα προτεραιοτήτων του Τραμπ
Ο Αμερικανός προέδρος αλλάζει το παιχνίδι στο παγκόσμιο εμπόριο και αφήνει την ΕΕ στο περιθώριο
Politico: Η ΕΕ τελευταία στη λίστα προτεραιοτήτων του Τραμπ για συμφωνίες για τους δασμούς
Καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προχωρά σε εμπορικές συμφωνίες με τη Βρετανία και ακόμη και με την Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται καθηλωμένη στο περιθώριο. Η πολυαναμενόμενη άρση των αμερικανικών δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Με την επιβολή βασικού δασμού 10% στις αρχές Απριλίου, και επιπλέον 25% σε αυτοκίνητα και μέταλλα, ο Τραμπ κλιμάκωσε τις πιέσεις. Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Politico, εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως τον Ιούλιο, ο δασμός θα αυξηθεί στο 20%. Πρόκειται για μια στρατηγική που στοχεύει ευθέως στο ευρωπαϊκό εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ, το οποίο ο Τραμπ θεωρεί άδικο.
Η συμφωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, που προβλέπει μείωση δασμών στις εξαγωγές αυτοκινήτων και χάλυβα του Ηνωμένου Βασιλείου, ήταν το πρώτο βήμα «ανοίγματος» μετά την επιβολή των παγκόσμιων δασμών. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ και η Κίνα συμφώνησαν σε αμοιβαία μείωση των δασμών τους σε 30% και 10% αντίστοιχα.
Επίθεση Τραμπ στην ΕΕ
Ο ίδιος ο Τραμπ επιτέθηκε λεκτικά στην Ε.Ε., χαρακτηρίζοντάς την «χειρότερη και από την Κίνα». «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε για να εκμεταλλευτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες», είχε δηλώσει τον Μάρτιο, εγκαινιάζοντας τον νέο γύρο της εμπορικής σύγκρουσης.
Σύμφωνα με τον Τζος Λίπσκι του Atlantic Council, οι ΗΠΑ αυτή την περίοδο δίνουν προτεραιότητα σε χώρες όπως η Ινδία, η Ιαπωνία και το Βιετνάμ, αναζητώντας γρήγορες εμπορικές νίκες, ενώ θεωρούν την Ε.Ε. πολύπλοκο διαπραγματευτικό αντίπαλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Ευρώπη να βρεθεί «τελευταία στη σειρά».
Οι μέχρι τώρα διαβουλεύσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου Μάρος Σέφτσοβιτς με τους Αμερικανούς αξιωματούχους Χάουαρντ Λάτνικ, Τζέιμι Γκριρ και Κέβιν Χάσετ δεν απέφεραν απτά αποτελέσματα. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν απογοήτευση για την έλλειψη σαφών στόχων από την αμερικανική πλευρά, κάνοντας λόγο για «αποπροσανατολιστικές συνομιλίες».
Η Επιτροπή κατέθεσε προσφάτως προτάσεις, προσφέροντας ρυθμιστικές ελαφρύνσεις και συνεργασία για την αντιμετώπιση της κινεζικής υπερπαραγωγής. Παράλληλα, προειδοποίησε με αντίμετρα σε προϊόντα αξίας 95 δισ. ευρώ, παρότι οι δασμοί που έχει ήδη ή απειλεί να επιβάλει ο Τραμπ φθάνουν τα 549 δισ. ευρώ.
Οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να άρουν το βασικό δασμό 10%
Ο εμπορικός σύμβουλος του Τραμπ Πίτερ Ναβάρο χαρακτήρισε τις απειλές της Ε.Ε. «αντιπαραγωγικές και προκλητικές». Ωστόσο, η Ουάσινγκτον διαμηνύει ότι διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επαφών. Εκπρόσωπος της USTR ανέφερε πως «οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις με πολλούς πρόθυμους εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των κρατών-μελών της Ε.Ε., για πιο ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις».
Παρόλα αυτά, είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να άρουν το βασικό δασμό 10% και πως οι τομεακοί δασμοί - όπως οι 25% σε αυτοκίνητα, χάλυβα και αλουμίνιο - εξυπηρετούν τον στόχο της επαναβιομηχάνισης των ΗΠΑ και της ενίσχυσης της εσωτερικής παραγωγής.
H στάση της Ευρώπης
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως θα συναντηθεί με τον Τραμπ μόνο αν υπάρχει «συγκεκριμένο πακέτο» για διαπραγμάτευση. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ακολουθούν τακτική «στρατηγικής υπομονής», ελπίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν σε σοβαρές συνομιλίες όταν κλείσουν άλλες εκκρεμότητες. «Κανένας άλλος εταίρος των ΗΠΑ δεν έχει παρουσιάσει τόσο ξεκάθαρα τις θέσεις του όσο η Ε.Ε.», δήλωσε ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος. «Δεν ξεκινάμε από το μηδέν όταν έρθει η ώρα».
Πηγή: Politico
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η «συμφωνία χωρίς τέλος» προβλέπει δύο νέες βάσεις
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η τάση αυτή πιθανότατα συνδέεται με την ταχύτερη πρόσβαση σε διαγνώσεις
Μέρος των χρημάτων θα κατευθυνθεί στην εκπαίδευση γιατρών
Και ο ΟΗΕ στο στόχαστρο
«Είναι ο πεθερός ενός παίκτη της Γουέστ Χαμ;», απάντησε ο πρώην δήμαρχος Μάντσεστερ
«Επίλυση των ζητημάτων στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο»
Έναν χρόνο μετά τη φονική επίθεση σε συναγωγή
Ακυρώθηκαν οι 3 επόμενες συναυλίες
Ένα σημείο τριβής αφορά την κηδεία της
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για τη περίοδο 2025-2026
Έναν μήνα αφότου εξέπνευσε σε ηλικία 36 ετών
Οι αναφορές στο Στενό του Ορμούζ και το μήνυμα στον Πούτιν
Σύμφωνα με όσα φέρονται να είπαν στην αστυνομία, η πράξη τους έγινε «για πλάκα»
Εν μέσω διαμάχης με μέσα μαζικής ενημέρωσης
Ο 27χρονος γιος της Σίντι Κρόφορντ βρέθηκε νεκρός σε κέντρο αποκατάστασης
Στο μικροσκόπιο οι μπίζνες του Ντον Τζούνιορ
Ο 43χρονος είχε μείνει ανάπηρος έπειτα από επέμβαση για τοποθέτηση πλέγματος για κήλη
Ο πιλότος πιθανότατα διεσώθη, ένας τραυματίας στο έδαφος
Νάρκες, drones και αποκλεισμένοι δρόμοι έχουν μετατρέψει το Ολέσκι σε παγίδα για τους αμάχους
Το «Swan Song: Diana, My Sister» κυκλοφόρησε την Τρίτη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.