Κοσμος

Βρετανικό Μουσείο: Παίρνει αποστάσεις από τον Σούνακ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

«Oι συζητήσεις όχι μόνο συνεχίζονται αλλά είναι και εποικοδομητικές»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βρετανικό Μουσείο: Μπορούμε να μοιραστούμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα με την Ελλάδα
Βρετανικό Μουσείο: Μπορούμε να μοιραστούμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα με την Ελλάδα © NEIL HALL/ EPA

Βρετανικό Μουσείο: Αποστάσεις από τον Σούνακ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα - «Oι συζητήσεις όχι μόνο συνεχίζονται αλλά είναι και εποικοδομητικές»

Στον απόηχο της απρέπειας του Ρίσι Σούνακ, ο οποίος ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε πως συνεχίζονται κανονικά οι συζητήσεις με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Υπενθυμίζεται ότι το unfair του Βρετανού πρωθυπουργού, που έγινε πρώτο θέμα παγκοσμίως στα ΜΜΕ, ήρθε μετά τη συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού στο BBC, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Τι λέει ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου για τα Γλυπτά

«Η θέση του Βρετανικού Μουσείου παραμένει αμετάβλητη. Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια "σύμπραξη για τον Παρθενώνα" συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές», δήλωσε εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ». «Πιστεύουμε ότι μια μακροχρόνια συνεργασία αυτού του είδους θα πετύχει τη σωστή ισορροπία έτσι ώστε αφενός να μοιραζόμαστε τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με κοινά σε όλο τον κόσμο και αφετέρου να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα της μοναδικής συλλογής που διαθέτουμε στο Μουσείου».

Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2021 ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου.

Πηγές του Μουσείου αναφέρουν πως η διπλωματική και επικοινωνιακή κόντρα που ξέσπασε δεν πρόκειται να επηρεάσει την εξέλιξη των συζητήσεων.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxb33oahhp29)

Και οι Times υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Ανήκουν στο φυσικό τους περιβάλλον»

Θέση υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα παίρνουν και οι βρετανικοί «The Times» σε άρθρο γνώμης.

Το βρετανικό μέσο είναι ξεκάθαρο στον τίτλο του, αναφέροντας χωρίς περιστροφές πως «τα Ελγίνεια Μάρμαρα πρέπει να εκτεθούν στο φυσικό τους μέρος», ενώ θυμίζει τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη στο BBC ότι ο διαχωρισμός τους είναι σαν να κόψει κάποιος στη μέση τη Μόνα Λίζα.

Οι Times σημειώνουν ότι πρόκειται για περίπλοκο ζήτημα και γι' αυτό συμβουλεύουν τον Ρίσι Σούνακ να συμβουλευτεί τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας και φιλέλληνα, Μπόρις Τζόνσον. Εξάλλου, ο Τζόνσον προσέφερε το 1968  στη Μελίνα Μερκούρη, την τότε υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας μια πλατφόρμα μέσω της οποίας θα ασκούσε πιέσεις για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Όμως και ο Μπόρις Τζόνσον είχε αλλάξει γνώμη για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Αυτοί οι θεοί και οι ήρωες ήρθαν στη χώρα μας το 1812 σαν πρόσφυγες από τον οθωμανικό κλίβανο. Αν έμεναν εκεί, θα τους έλιωναν και θα τους έκαναν τσιμέντο», είχε δηλώσει πέρσι.

Οι Times σχολιάζουν ειρωνικά για την αλλαγή στάση του Τζόνσον ότι «το επιχείρημά του είναι πως ο Λόρδος Έλγιν, ο Βρετανός πρέσβης στην Οθωμανική αυτοκρατορία, δεν ήταν ένας αυτοκρατορικός πλιατσικολόγος».

Και συνεχίζουν: «Το δεύτερο επιχείρημά του έχει ακόμη υποστηρικτές. Αν παραδοθούν τα Μάρμαρα στην Ελλάδα, τι γίνεται με ανάλογα αιτήματα από την Αίγυπτο, το Ιράκ, τη Συρία και την Αίγυπτο; Θα έχει τίποτα να παρουσιάσει το μεγαλοπρεπές Βρετανικό Μουσείο στο Μπλούμσμπερι;».

Η Λιζ Τρας κράτησε παρόμοια στάση με τον προκάτοχό της, αλλά -κατά τους Times- δεν πρέπει να κάνει το ίδιο και ο Ρίσι Σούνακ.

«Δεν πρέπει να είναι θέμα ιδιοκτησίας, αλλά πού μπορεί κάποιος να θαυμάσει καλύτερα τα Μάρμαρα, αυτά στην Αθήνα και αυτά στο Βρετανικό Μουσείο. Πρέπει να είναι μαζί ως καλλιτεχνικό όλον και ανήκουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Τα υπόλοιπα μνημεία εκτίθενται όμορφα σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, απολύτως σύγχρονο και χτισμένο για αυτό τον σκόπο», υπογραμμίζει το βρετανικό δημοσέιυμα.

Και καταλήγει με εμφατικό τρόπο: «Το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να δανείσει τα Μάρμαρά του. Θα παραμείνουν ιδιοκτησία ολόκληρου του κόσμου».

Τον Ιανουάριο του 2022, για πρώτη φορά στην πολυετή ιστορία τους, οι βρετανικοί Times τάχθηκαν σαφώς υπέρ της επιστροφής μέσω δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ