- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
«Αγαπούσε όλα όσα μισεί ο θρησκευτικός φανατισμός» - Ποιος ήταν ο καθηγητής που σκοτώθηκε στην επίθεση σε γαλλικό σχολείο
Ο 57χρονος δάσκαλος έχασε τη ζωή του προστατεύοντας τους μαθητές του
Γαλλία: Επίθεση σε σχολείο - Ποιος ήταν ο καθηγητής που σκοτώθηκε από το μαχαίρι του Μοχάμεντ Μ. - Μακρόν: «Αποτέλεσμα της βάρβαρης ισλαμιστικής τρομοκρατίας».
Μια ακόμη επίθεση με υπόβαθρο θρησκευτικού εξτρεμισμού συγκλονίζει τη Γαλλία, καθώς ένας εκπαιδευτικός σκοτώθηκε την Παρασκευή, όταν ένας άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι επιτέθηκε σε σχολείο στην πόλη Αράς, στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Σύμφωνα μάλιστα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP, κατά τη διάρκεια της επίθεσης ο δράστης φώναξε «Αλλάχου Άκμπαρ», ενώ φέρεται να είναι πρώην μαθητής του σχολείου.
Η επίθεση σε σχολείο στην πόλη Αράς της βόρειας Γαλλίας ήταν το αποτέλεσμα της «βάρβαρης ισλαμιστικής τρομοκρατίας», δήλωσε την ίδια ημέρα ο Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η αστυνομία βοήθησε να αποτραπεί μια άλλη απόπειρα επίθεσης σε διαφορετική περιοχή της χώρας.
«Ο καθηγητής που σκοτώθηκε μπήκε μπροστά για να προστατεύσει άλλους και αναμφίβολα έσωσε πολλές ζωές», είπε ο Μακρόν.
O Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες της χώρας να παραμείνουν ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία.
«Έχουμε κάνει την επιλογή να μην υποκύψουμε στον τρόμο, να μην αφήσουμε τίποτα να μας διχάσει», είπε ο Γάλλος πρόεδρος από την αυλή του λυκείου όπου έγινε η επίθεση.
Ντομινίκ Μπερνάρ: Ένας σκληρά εργαζόμενος δάσκαλος που αγαπούσε τη δουλειά του
Ο θάνατος του δασκάλου στο σχολείο της Αράς προκάλεσε κύμα θλίψης στις τάξεις των συναδέλφων και των μαθητών του.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Le Monde, «ο κύριος Μπερνάρ», όπως τον αποκαλούσαν οι μαθητές, ήταν «πολύ υπομονετικός δάσκαλος, που μας σεβόταν».
«Και μπορούσε να γίνεται και αστείος», είπε η Άννα. Η συγκεκριμένη μαθήτρια λυκείου είχε οχυρωθεί στην τάξη της την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, όταν «ο δάσκαλος φώναξε ότι έπρεπε να κλείσουμε όλες τις πόρτες», καθώς ο τρομοκράτης μπήκε στο γυμνάσιο της Αράς.
Dominique Bernard, a teacher, cofounder of Université Populaire d'Arras (community university), father of three daughters, a brave man.
— kiciacat (@kicia_cat) October 14, 2023
Remember his name. #dominiquebernard #Arras
1966-2023 pic.twitter.com/Yjy3Fd8TaW
Μπροστά στο σχολείο, οι γονείς θυμήθηκαν ποιος ήταν ο Ντομινίκ Μπερνάρ, ο 57χρονος καθηγητής Γαλλικών που δολοφονήθηκε από τον δράστη. Ο πατέρας τριών κοριτσιών, ο οποίος προερχόταν από οικογένεια δασκάλων και ήταν παντρεμένος με δασκάλα αγγλικών, «αφιέρωνε χρόνο σε συναντήσεις γονέων και δασκάλων και ήταν εξαιρετικός ακροατής».
«Πέθανε γιατί προσπάθησε να προστατεύσει τα παιδιά μας», θρηνούσε η μητέρα ενός μαθητή Λυκείου.
Ο Μπερνάρ σπούδασε λογοτεχνία στη Λιλ και δίδασκε από τη δεκαετία του 1980. Ήταν «λάτρης της λογοτεχνίας που ήξερε πώς να μεταλαμπαδεύει το πάθος του», καθώς και «ένας σκληρά εργαζόμενος δάσκαλος που έπαιρνε τη δουλειά του πολύ στα σοβαρά», είπε ο καθηγητής φιλοσοφίας Νταμιέν Ρουσό.
France school stabbing: Here's what we know about the Arras attack https://t.co/9r68LETJmX pic.twitter.com/Wwvjtvh6tc
— Reuters (@Reuters) October 13, 2023
Ντομινίκ Μπερνάρ: Αγαπούσε όλα όσα μισεί ο θρησκευτικός φανατισμός
Τη δολοφονική επίθεση με θύμα τον εκπαιδευτικό Ντομινίκ Μπερνάρ σε σχολείο της Γαλλίας σχολίασε με ανάρτησή της στο Facebook η συγγραφέας Μαρία Ράπτη.
Όπως αναφέρει στη δημοσίευσή της, «ο Dominique Bernard, καθηγητής Γαλλικών στην πόλη Αράς της Γαλλίας, δολοφονήθηκε όταν προσπάθησε να προστατέψει μαθητές και συναδέλφους του κατά την επίθεση από έναν 20χρονο παλιό μαθητή του σχολείου, τσετσενικής καταγωγής, με ιστορικό θρησκευτικού εξτρεμισμού.
Ο δράστης φώναζε Allah Akbar και ζητούσε επίμονα να βρει έναν καθηγητή ιστορίας. Ο θάνατός του καθηγητή σχεδόν συνέπεσε χρονολογικά με την επέτειο αποκεφαλισμού ενός άλλου δασκάλου, του Samuel Paty, τον Οκτώβριο του 2020.
Ο Dominique είχε τρεις κόρες. Περνούσε τα διαλείμματα κάνοντας αστεία με τους μαθητές του. Ήταν υπέρμαχος της κοσμικισμού (του διαχωρισμού κοινωνικών θεσμών και θρησκείας). Αγαπούσε τη διδασκαλία, τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο. Όλα όσα μισεί, δηλαδή, ο θρησκευτικός φανατισμός».
Ο Dominique Bernard, καθηγητής Γαλλικών στην πόλη Αράς της Γαλλίας, δολοφονήθηκε όταν προσπάθησε να προστατέψει μαθητές...
Posted by Μαρία Ράπτη on Saturday, October 14, 2023
Γνωστός στις γαλλικές αρχές για τις σχέσεις του με τους ισλαμιστές ο δράστης
Ο οπλισμένος με μαχαίρι άνδρας Μοχαμέντ Μ. που σκότωσε έναν καθηγητή και τραυμάτισε σοβαρά δύο ανθρώπους σε λύκειο του Αράς, στη βόρεια Γαλλία, ήταν γνωστός για τις σχέσεις του με τους ισλαμιστές και ελέγχθηκε από τις αστυνομικές αρχές την Πέμπτη, παραμονή της επίθεσης, χωρίς ωστόσο να δοθεί συνέχεια ή να κατηγορηθεί για κάτι, αναφέρουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι αρχές παρακολουθούσαν τις τελευταίες ημέρες τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του από τις οποίες δεν προέκυψαν στοιχεία.
Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο ένας από τους τέσσερις αδελφούς του είχε συλληφθεί το 2019, σε ηλικία 17 ετών στο Στρασβούργο ως μέλος μίας οργάνωσης ισλαμιστών που προετοίμαζε επιθέσεις κατά αστυνομικών δυνάμεων στο Παρίσι. Ένας άλλος αδελφός του συνελήφθη επίσης.
Ο Μοχαμέντ Μ. γεννήθηκε το 2003 στη Ρωσία και έφτασε στη Γαλλία το 2008. Το 2021 ζήτησε πολιτικό άσυλο αλλά το αίτημά του δεν έγινε δεκτό. Επειδή όμως είχε εισέλθει στη Γαλλία πριν από την ηλικία των 13 ετών δεν μπορούσε να απελαθεί με βάση το γαλλικό Δίκαιο.
Το λύκειο του Αράς επισκέφθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνοδευόμενος από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας.
Η αστυνομία, διαπιστώνοντας ότι πολλές φωτογραφίες και βίντεο από την επίθεση κυκλοφορούν ήδη στο διαδίκτυο, ζήτησαν από τους πολίτες την άμεση διακοπή της κυκλοφορίας τους «για να διευκολυνθεί το έργο των αρχών αλλά και από σεβασμό στα θύματα».
(Με πληροφορίες της Le Monde)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η «συμφωνία χωρίς τέλος» προβλέπει δύο νέες βάσεις
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η τάση αυτή πιθανότατα συνδέεται με την ταχύτερη πρόσβαση σε διαγνώσεις
Μέρος των χρημάτων θα κατευθυνθεί στην εκπαίδευση γιατρών
Και ο ΟΗΕ στο στόχαστρο
«Είναι ο πεθερός ενός παίκτη της Γουέστ Χαμ;», απάντησε ο πρώην δήμαρχος Μάντσεστερ
«Επίλυση των ζητημάτων στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο»
Έναν χρόνο μετά τη φονική επίθεση σε συναγωγή
Ακυρώθηκαν οι 3 επόμενες συναυλίες
Ένα σημείο τριβής αφορά την κηδεία της
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για τη περίοδο 2025-2026
Έναν μήνα αφότου εξέπνευσε σε ηλικία 36 ετών
Οι αναφορές στο Στενό του Ορμούζ και το μήνυμα στον Πούτιν
Σύμφωνα με όσα φέρονται να είπαν στην αστυνομία, η πράξη τους έγινε «για πλάκα»
Εν μέσω διαμάχης με μέσα μαζικής ενημέρωσης
Ο 27χρονος γιος της Σίντι Κρόφορντ βρέθηκε νεκρός σε κέντρο αποκατάστασης
Στο μικροσκόπιο οι μπίζνες του Ντον Τζούνιορ
Ο 43χρονος είχε μείνει ανάπηρος έπειτα από επέμβαση για τοποθέτηση πλέγματος για κήλη
Ο πιλότος πιθανότατα διεσώθη, ένας τραυματίας στο έδαφος
Νάρκες, drones και αποκλεισμένοι δρόμοι έχουν μετατρέψει το Ολέσκι σε παγίδα για τους αμάχους
Το «Swan Song: Diana, My Sister» κυκλοφόρησε την Τρίτη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.