Κοσμος

Μακρόν: Αποτέλεσμα της «βάρβαρης ισλαμιστικής τρομοκρατίας» η επίθεση σε γαλλικό σχολείο

Νεκρός ένας εκπαιδευτικός - Ποιος ήταν ο οπλισμένος με μαχαίρι δράστης

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γαλλία - επίθεση με μαχαίρι σε σχολείο: Ο πρόεδρος Μακρόν καλεί τους Γάλλους να μείνουν «ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία» - Γνωστός στις αρχές ο δράστης.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε δηλώσεις από την αυλή του λυκείου όπου έγινε η επίθεση © EPA/Ludovic Marin

Γαλλία - επίθεση με μαχαίρι σε σχολείο: Ο πρόεδρος Μακρόν καλεί τους Γάλλους να μείνουν «ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία» - Γνωστός στις αρχές ο δράστης.

Η επίθεση σε σχολείο στην πόλη Αράς της βόρειας Γαλλίας ήταν το αποτέλεσμα της «βάρβαρης ισλαμιστικής τρομοκρατίας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η αστυνομία βοήθησε να αποτραπεί μια άλλη απόπειρα επίθεσης σε διαφορετική περιοχή της χώρας.

Νωρίτερα σήμερα ένας εκπαιδευτικός σκοτώθηκε όταν ένας άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι επιτέθηκε στο σχολείο. Την έρευνα έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική εισαγγελία.

«Ο καθηγητής που σκοτώθηκε μπήκε μπροστά για να προστατεύσει άλλους και αναμφίβολα έσωσε πολλές ζωές», είπε ο Μακρόν.

O Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες της χώρας να παραμείνουν ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία.

«Έχουμε κάνει την επιλογή να μην υποκύψουμε στον τρόμο, να μην αφήσουμε τίποτα να μας διχάσει», είπε ο Γάλλος πρόεδρος από την αυλή του λυκείου όπου έγινε η επίθεση.

Γαλλία - επίθεση με μαχαίρι σε σχολείο: Ο πρόεδρος Μακρόν καλεί τους Γάλλους να μείνουν «ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία» - Γνωστός στις αρχές ο δράστης.
Ελέγχθηκε από τις αστυνομικές αρχές χωρίς να δοθεί συνέχεια ο δράστης της επίθεσης σε σχολείο © EPA/Ludovic Marin

Γνωστός στις γαλλικές αρχές για τις σχέσεις του με τους ισλαμιστές ο δράστης

Ο οπλισμένος με μαχαίρι άνδρας Μοχαμέντ Μ. που σκότωσε έναν καθηγητή και τραυμάτισε σοβαρά δύο ανθρώπους σε λύκειο του Αράς, στη βόρεια Γαλλία, ήταν γνωστός για τις σχέσεις του με τους ισλαμιστές και ελέγχθηκε από τις αστυνομικές αρχές χθες Πέμπτη χωρίς ωστόσο να δοθεί συνέχεια ή να κατηγορηθεί για κάτι, αναφέρουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι αρχές παρακολουθούσαν τις τελευταίες ημέρες τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του από τις οποίες δεν προέκυψαν στοιχεία σχετικά με τη σημερινή επίθεση.

Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο ένας από τους τέσσερις αδελφούς του είχε συλληφθεί το 2019, σε ηλικία 17 ετών στο Στρασβούργο ως μέλος μίας οργάνωσης ισλαμιστών που προετοίμαζε επιθέσεις κατά αστυνομικών δυνάμεων στο Παρίσι. Ένας άλλος αδελφός του συνελήφθη επίσης σήμερα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cw7bbik76s1d)

Ο Μοχαμέντ Μ. γεννήθηκε το 2003 στη Ρωσία και έφτασε στη Γαλλία το 2008. Το 2021 ζήτησε πολιτικό άσυλο αλλά το αίτημά του δεν έγινε δεκτό. Επειδή όμως είχε εισέλθει στη Γαλλία πριν από την ηλικία των 13 ετών δεν μπορούσε να απελαθεί με βάση το γαλλικό Δίκαιο.

Το λύκειο του Αράς επισκέπτεται ήδη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνοδευόμενος από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας.

Οι αστυνομικές αρχές, διαπιστώνοντας ότι πολλές φωτογραφίες και βίντεο από την επίθεση κυκλοφορούν ήδη στο διαδίκτυο, ζήτησαν από τους πολίτες την άμεση διακοπή της κυκλοφορίας τους «για να διευκολυνθεί το έργο των αρχών αλλά και από σεβασμό στα θύματα».

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Καταδίκασε την «άνανδρη δολοφονία» στη Γαλλία

Την καταδίκη της για την άνανδρη δολοφονία ενός δασκάλου σήμερα στη Γαλλία, εκφράζει με μήνυμά της στο Χ (πρώην twitter), η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογραμμίζοντας την ανάγκη να παραμείνουμε ενωμένοι ενάντια στους τρομοκράτες.

«Καταδικάζω με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την άνανδρη δολοφονία ενός δασκάλου, καθώς και την επίθεση σε δύο συναδέλφους του σήμερα σε σχολείο στο Αράς. Οι σκέψεις μου είναι με τους αγαπημένους των θυμάτων. Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι ενάντια στους τρομοκράτες», αναφέρει στην ανάρτησή της στο Χ η πρόεδρος της Επιτροπής.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ