Κοσμος

Πανεπιστήμιο στη Γαλλία κλείνει λόγω διακίνησης ναρκωτικών

Φόβοι για την ασφάλεια φοιτητών και καθηγητών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αμφιθέατρο πανεπιστημίου
© Unsplash / Nathan Dumlao

Γαλλία: Πανεπιστήμιο κλείνει λόγω ναρκωτικών - Η δράση συμμοριών και οι κινήσεις του κοσμήτορα

Η ανησυχία για την ασφάλεια φοιτητών και εργαζομένων οδήγησε τη διοίκηση πανεπιστημίου στο προσωρινό κλείσιμο του πανεπιστημιακού χώρου Κολμπέρ στη Γαλλία, λόγω διακίνησης ναρκωτικών στον περιβάλλοντα χώρο. 

Στο προσωρινό κλείσιμο του πανεπιστημιακού χώρου Κολμπέρ στο κέντρο της Μασσαλίας, όπου στεγάζεται η σχολή «Oικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων», κατέληξε ο κοσμήτορας της σχολής, μη βρίσκοντας άλλη λύση για την ασφάλεια των 1.500 φοιτητών και του προσωπικού. Το πρόβλημα είναι η διαρκής διακίνηση ναρκωτικών στην πλατεία έξω από τις πύλες του πανεπιστημίου. Με επιστολή του προς τους αρμόδιους, ο Ερικ Μπερτόν, επικεφαλής του πανεπιστημίου Aix-Marseille στο οποίο ανήκει η σχολή, εξηγεί ότι, υπήρξαν για πολλούς μήνες επανειλημμένες προειδοποιήσεις χωρίς αποτέλεσμα.

Ο Ερίκ Μπερτόν αναγνωρίζει ότι πρόκειται για «τη χειρότερη απόφαση» που μπορεί να πάρει ένα πανεπιστήμιο και καλεί σε κινητοποίηση την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς. «Πέρα από τις δικές μας προτάσεις για τη βελτίωση της ασφάλειας, ζητώ και τη δική σας κινητοποίηση και συνεργασία, ώστε όλοι οι θεσμικοί παράγοντες στην επικράτειά μας να βρουν κατάλληλες και γρήγορες απαντήσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί αυτή η γειτονιά και το περιβάλλον διαβίωσης των μαθητών μας και του προσωπικού» γράφει ο διευθυντής.

Μάχες συμμοριών

Το προσωρινό κλείσιμο του πανεπιστημίου ξεκινάει αύριο το απόγευμα έως και την ερχόμενη Παρασκευή 13 Οκτωβρίου. Τα μαθήματα θα διδάσκονται εξ αποστάσεως. Να σημειωθεί ότι με την αναγγελία του κλεισίματος, η Εισαγγελία αποφάσισε τελικά να στείλει μόνιμους αστυνομικούς για έλεγχο στις εισόδους.

Το κλείσιμο ενός πανεπιστημιακού χώρου έχει γεννήσει πολλά ερωτήματα στην κοινή γνώμη. Τα νούμερα όμως των θανάτων εξ αιτίας της διακίνησης ναρκωτικών στη Μασσαλία δίνουν κάποιες απαντήσεις. Από την αρχή του έτους 42 άτομα δολοφονήθηκαν για ξεκαθάρισμα λογαριασμών που συνδέονταν με ναρκωτικά ενώ 109 τραυματίστηκαν για τους ίδιους λόγους.

Στη Μασσαλία κάνουν λόγο για πόλεμο δυο πολύ ισχυρών συμμοριών την «DZ Mafia» και την «Yoda» που αντιμάχονται για τα καλύτερα στέκια πωλήσεων, σε ορισμένα σημεία των οποίων, τα κέρδη ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ ημερησίως.

Πηγή: DW

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ