Κοσμος

Η ανακοίνωση της εταιρίας για τα ναρκωτικά που βρέθηκαν σε ελληνόκτητο πλοίο

Tι αναφέρει η εταιρεία για το πλοίο που εντοπίστηκε στη Βενετία να μεταφέρει 850 κιλά κοκαΐνης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανακοίνωση εξέδωσε η εταιρεία Laskaridis Shipping για το πλοίο που εντοπίστηκε στη Βενετία να μεταφέρει 850 κιλά κοκαΐνης.
Ανακοίνωση για το φορτίο κοκαΐνης αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ που εντόπισαν οι ιταλικές αρχές δίνει η εταιρεία © Guardia di Finanza / screen shot

Ανακοίνωση εξέδωσε η εταιρεία Laskaridis Shipping για το πλοίο που εντοπίστηκε στη Βενετία να μεταφέρει 850 κιλά κοκαΐνης.

Ανακοίνωση για το φορτίο κοκαΐνης αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ που εντόπισαν οι ιταλικές αρχές στο bulker ATLAS της Laskaridis Shipping δίνει η εταιρεία.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το φορτίο κοκαΐνης βρέθηκε στις θυρίδες αναρρόφησης θαλασσινού νερού του πλοίου – περίπου 11 μέτρα κάτω από την ίσαλο γραμμή. «Οι θυρίδες αναρρόφησης θαλασσινού νερού είναι ένα μέρος του πλοίου που δεν είναι προσβάσιμο από το εσωτερικό του και μπορεί να προσεγγιστεί μόνο από δύτες», τονίζει η εταιρεία.

Η Laskaridis Shipping προσθέτει πως το πλήρωμα παρείχε πλήρη συνεργασία στις αρχές, οι οποίες μετά από ενδελεχή έρευνα σε όλο το πλοίο, «διαπίστωσαν ότι ούτε το πλήρωμα, ούτε η εταιρεία, εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο στο σχετικό γεγονός».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η εταιρεία Laskaridis Shipping, εμπορικός διαχειριστής του πλοίου μεταφοράς χύδην φορτίου ATLAS (IMO: 9642368), συνδράμει στις έρευνες των τοπικών αρχών και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου στην Ιταλία μετά την ανακάλυψη ύποπτου λαθρεμπορίου (που πιστεύεται ότι είναι κοκαΐνη) στις θυρίδες αναρρόφησης θαλασσινού νερού του πλοίου – περίπου 11 μέτρα κάτω από την ίσαλο γραμμή. Οι θυρίδες αναρρόφησης θαλασσινού νερού είναι ένα μέρος του πλοίου που δεν είναι προσβάσιμο από το εσωτερικό του και μπορεί να προσεγγιστεί μόνο από δύτες.

Το πλήρωμα παρείχε πλήρη συνεργασία στις αρχές, οι οποίες μετά από ενδελεχή έρευνα σε όλο το πλοίο, διαπίστωσαν ότι ούτε το πλήρωμα, ούτε η εταιρεία, εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο στο σχετικό γεγονός.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι φόρτωσης στο Σάντος της Βραζιλίας στις 23 Μαρτίου και έφτασε, μέσω του Γιβραλτάρ για πετρέλευση, στη Βενετία της Ιταλίας για εκφόρτωση στις 17 Απριλίου 2023.

Το λαθρεμπόριο εντοπίστηκε από τις τοπικές αρχές ενώ το πλοίο βρισκόταν στο αγκυροβόλιο της Βενετίας.

Έκτοτε το πλοίο προχώρησε στον ελλιμενισμό, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, και οι εμπορικές εργασίες για την εκφόρτωση εξελίσσονται ομαλά». 

Βενετία: Περισσότερα από 800 κιλά κοκαΐνης εντοπίστηκαν σε ελληνόκτητο πλοίο

Nωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι περισσότερα από 800 κιλά κοκαΐνης, αξίας περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ, εντοπίστηκαν επιμελώς κρυμμένα σε ελληνόκτητο πλοίο.

To πλοίο βρισκόταν -και παραμένει από την Πέμπτη- αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της Βενετίας, ενώ είχε αποπλεύσει από το Σάντος της Βραζιλίας.

Ο τρόπος με τον οποίο ήταν κρυμμένα τα ναρκωτικά στο πλοίο παραπέμπει σε συνήθη πρακτική των καρτέλ ναρκωτικών, που, με τη βοήθεια δυτών, κρύβουν τα ναρκωτικά στα ύφαλα, χωρίς να το γνωρίζουν τα μέλη του πληρώματος ή οι διαχειριστές.

Κανένας από τους ναυτικούς του πλοίου, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα Tradewinds που έφερε το θέμα στη δημοσιότητα, δεν έχει συλληφθεί.

Στην προκειμένη περίπτωση, τα ναρκωτικά εντοπίστηκαν από δύτες για λογαριασμό των ιταλικών αρχών, επιμελώς συσκευασμένα σε πλαστικό, σε 570 δέματα, μέσα σε αγωγούς εξαερισμού. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ