Κοσμος

«Mαργαριτάρι της Μαύρης Θάλασσας»: Η Οδησσός μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Η απόφαση της Unesco παρά τις αντιδράσεις των Ρώσων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Mαργαριτάρι της Μαύρης Θάλασσας»: Η Οδησσός μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς
© ΕPA/Sedat Suna

Oδησσός: Σε καθεστώς κινδύνου το ιστορικό της κέντρο σύμφωνα με την UNESCO

Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το οποίο βρίσκεται σε καθεστώς κινδύνου είναι, πλέον, το ιστορικό κέντρο της Οδησσού, σύμφωνα με την UNESCO.

Από την πλευρά του ΟΗΕ εκφράζονται ελπίδες ότι η χορήγηση του καθεστώτος αυτού («World Heritage in Danger»), που δόθηκε στο πλαίσιο συνεδρίασης της επιτροπής της UNESCO στο Παρίσι, πρόκειται να συμβάλει στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Οδησσού που απειλείται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιτρέποντας την πρόσβαση σε οικονομική και τεχνική διεθνή βοήθεια.

Η Οδησσός έχει βομβαρδιστεί πολλές φορές από τη Ρωσία τους περασμένους περίπου έντεκα μήνες του πολέμου.

Τον περσινό Ιούλιο, μέρος της μεγάλης γυάλινης οροφής και των παραθύρων του Μουσείου Καλών Τεχνών της Οδησσού, που εγκαινιάστηκε το 1899, καταστράφηκε.

Toν περασμένο Οκτώβριο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε να ανακηρυχθεί το ιστορικό κέντρο της Οδησσού, που φημίζεται για την αρχιτεκτονική του και έχει γίνει «στόχος ρωσικών βομβαρδισμών», Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. 

Ο Ζελένσκι απευθύνθηκε, με βιντεοσκοπημένο μήνυμα, στα 58 μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Unesco για να επισημοποιήσει την υποψηφιότητα της Οδησσού. Η πόλη αυτή, με τις μνημειώδεις σκάλες και το ιστορικό κέντρο, είναι στρατηγικής σημασίας και έχει βομβαρδιστεί πολλές φορές από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Η Οδησσός, όπως και όλες οι άλλες πόλεις της Ουκρανίας, είναι στόχος των ρωσικών βομβαρδισμών. Σας παρακαλώ, στηρίξτε την Οδησσό. Δείξετε ότι, στο επίπεδο της Unesco, ο ρωσικός τρόμος πρέπει να σταματήσει», είπε, εξηγώντας ότι συνολικά έχουν καταστραφεί σε όλη τη χώρα 540 μνημεία και πολιτιστικά ή θρησκευτικά ιδρύματα από την έναρξη του πολέμου σε όλη τη χώρα.

Στην ανακοίνωσή της η γενική διευθύντρια της Unesco, Οντρέ Αζουλέ, σημείωσε ότι «το κέντρο της πόλης της Οδησσού, ένα χωνευτήρι ανταλλαγών και μεταναστεύσεων, οικοδομήθηκε χάρη σε πολλαπλές επιρροές» και «η ιστορία του συνιστά ένα ισχυρό σύμβολο» για όλον τον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ