- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ζελένσκι για γερμανικά Leopard 2 - Δεν πιστεύει ότι η Γερμανία θα τα στείλει στην Ουκρανία μέχρι να το ανακοινώσει ο Όλαφ Σολτς
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόεδρος στην Ουκρανία, αντέδρασε επιφυλακτικά χθες βράδυ στα γερμανικά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Γερμανία εντέλει αποφάσισε να εφοδιάσει τον στρατό του με βαριά άρματα μάχης Leopard 2 και να επιτρέψει σε άλλες χώρες που διαθέτουν τέτοια τεθωρακισμένα να πράξουν το ίδιο.
«Πολλή προσπάθεια, πολλές κουβέντες και υποσχέσεις» δήλωσε την Τρίτη (24/1) στο καθημερινό τηλεοπτικό διάγγελμά του. «Αλλά είναι σημαντικό να δούμε την πραγματικότητα. Το ζήτημα δεν είναι πέντε, δέκα, ή δεκαπέντε άρματα μάχης. Οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Κάθε μέρα κάνουμε το παν για να καλύψουμε τις ελλείψεις. Και είμαι ευγνώμων σε όποιον μας υποστηρίζει στην προσπάθεια αυτή» ξεκαθάρισε.
Ο Ζελένσκι πιέζει εδώ και μήνες το Βερολίνο να στείλει βαριά όπλα στο Κίεβο, προκειμένου να απωθηθεί ο στρατός της Ρωσίας, που εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου 2022.
Οι συνομιλίες για τα άρματα οφείλουν να «καταλήξουν σε αποφάσεις. Αποφάσεις για να ενισχύσουμε αληθινά την άμυνά μας εναντίον των τρομοκρατών» συνέχισε ο ουκρανός πρόεδρος.
Και πρόσθεσε ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας στη Δύση έχουν «τον απαραίτητο αριθμό» αρμάτων μάχης και «όταν ληφθούν αποφάσεις με την απαιτούμενη βαρύτητα, θα είμαστε ευτυχείς να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για καθεμιά από αυτές».
Το πήρε απόφαση ο Σολτς να δώσει τα Leopard 2 στην Ουκρανία
Νωρίτερα, το Γερμανικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς αποφάσισε, έπειτα από μήνες πιέσεων από το Κίεβο και τους συμμάχους της, να προμηθεύσει Leopard 2 στο Κίεβο και να δώσει την έγκρισή της σε άλλες χώρες που διαθέτουν τέτοια, ιδίως στην Πολωνία, να στείλουν άμεσα κάποια στον ουκρανικό στρατό.
Τις ίδιες πληροφορίες έχουν επίσης το περιοδικό Der Spiegel και το τηλεοπτικό δίκτυο ntv. Η απόφαση ενδέχεται να επισημοποιηθεί σήμερα, καθώς ο κ. Σολτς αναμένεται να μιλήσει (στις 14:00 ώρα Ελλάδας) στην Μπούντεσταγκ, στη γερμανική κάτω Βουλή.
Παράλληλα, αμερικανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που ως τώρα έμοιαζε απρόθυμη να στείλει βαριά άρματα μάχης M1 Abrams, θα αρχίσει διαδικασία που θα οδηγήσει στην παράδοση περίπου 30 τέτοιων τεθωρακισμένων. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει από μήνες έως χρόνια, επεσήμαναν στο πρακτορείο.
Έτοιμη η Νορβηγία να στείλει Leopard 2 στην Ουκρανία
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Νορβηγίας εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει στην Ουκρανία μερικά από τα -γερμανικής κατασκευής- άρματα μάχης Leopard 2 που διαθέτει, σύμφωνα με νορβηγικά δημοσιεύματα.
Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει ληφθεί απόφαση για την αποστολή αυτών των βαρέων αρμάτων μάχης.
Η Νορβηγία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που συνορεύει με τη Ρωσία, μπορεί να συνεισφέρει είτε 4 είτε 8 από τα 36 άρματα μάχης Leopard 2 που διαθέτει στο οπλοστάσιό της.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τη Σελήνη έως τα εμβόλια: Πώς η παραπληροφόρηση, ο φόβος και η ανάγκη του ανήκειν διαμορφώνουν πεποιθήσεις
Η σατιρική αποδόμηση της εξουσίας, ο λαϊκισμός και οι λόγοι πίσω από τη διαρκή απήχηση του Ντόναλντ Τραμπ στους ψηφοφόρους του
Η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να ανεβαίνει
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.