Κοσμος

Επίσημο αίτημα Πολωνίας στη Γερμανία για αποστολή Leopard στην Ουκρανία

Τι δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα γερμανικά τανκς, τύπου Leopard, μπορούν να δώσουν στρατηγικό πλεονέκτημα στην Ουκρανία που πολεμά τη Ρωσία
Τα γερμανικά τανκς, τύπου Leopard, μπορούν να δώσουν στρατηγικό πλεονέκτημα στην Ουκρανία που πολεμά τη Ρωσία © EPA/CSABA KRIZSAN

Ουκρανία: Επίσημο αίτημα Πολωνίας στη Γερμανία για αποστολή Leopard

Η Γερμανία έχει πλέον λάβει το επίσημο αίτημα της Πολωνίας για την επανεξαγωγή αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, καθώς η Βαρσοβία αυξάνει την πίεση προς το Βερολίνο για να δώσει την έγκρισή του.

Η Ουκρανία θέλει τα γερμανικής κατασκευής Leopard 2, ένα από τα πιο διαδεδομένα δυτικά άρματα μάχης, για να τη βοηθήσει να διασπάσει τις ρωσικές γραμμές και να ανακαταλάβει εδάφη φέτος. Η Γερμανία, η έγκριση της οποίας απαιτείται για τις επανεξαγωγές των Leopard, έχει κρατήσει στάση αναμονής, φοβούμενη να ωθήσει τη Μόσχα σε κλιμάκωση της σύγκρουσης.

«Οι Γερμανοί έχουν ήδη λάβει το αίτημά μας για άδεια μεταφοράς αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία», έγραψε ο Υπουργός Άμυνας στο Twitter.

Το Βερολίνο έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμο να δράσει γρήγορα, εάν υπάρχει συναίνεση μεταξύ αυτών των συμμάχων. Η τελική απόφαση για το αν η Γερμανία θα στείλει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία ή θα επιτρέψει σε άλλες χώρες να το πράξουν θα ληφθεί στην καγκελαρία του Βερολίνου, δήλωσε την Τρίτη ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών.

Γενς Στόλτενμπεργκ: Θα βρεθεί σύντομα λύση για τα Leopard

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε νωρίτερα σήμερα τη βέβαιότητά ως προς το ότι η συμμαχία θα βρει σύντομα λύση στο ζήτημα που έχει ανακύψει σχετικά με την παράδοση αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας της Γερμανίας

«Σε αυτή την κομβική στιγμή του πολέμου, πρέπει να παρέχουμε βαρύτερα και πιο προηγμένα συστήματα στην Ουκρανία και πρέπει να το κάνουμε πιο γρήγορα», είπε ο Στόλτενμπεργκ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό υπουργό Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους.

«Ως εκ τούτου, καλωσορίζω τη συζήτησή μας σήμερα. Συζητήσαμε το θέμα των αρμάτων μάχης. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των συμμάχων θα συνεχιστούν και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μια λύση σύντομα», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας περιμένει να ολοκληρωθεί σύντομα η έκθεση για την επιχειρησιακή κατάσταση των Leopard που διαθέτουν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις και η βιομηχανία. Σύμφωνα με την Rheinmetall στην οποία ανήκει η κατασκευάστρια εταιρία KMW, μπορούν να παραδοθούν τα πρώτα Leopard 2 από τον Μάρτιο. Σύμφωνα με την εταιρία, έτοιμα θα είναι 139 άρματα που ανήκουν στη Μπουντεσβέρ και μπορεί να αποφασίσει τί θα πράξει. Στα σενάρια περιλαμβάνεται μία «κυκλική ανταλλαγή» μέσω χωρών όπως η Τσεχία και η Σλοβακία.

Η Γερμανία διαθέτει συνολικά 320 άρματα μάχης Leopard 1και Leopard 2. Το μεγαλύτερο αριθμό των συγκεκριμένων αρμάτων μάχης διαθέτει η Ελλάδα, συνολικά 853 και ακολουθεί η Τουρκία με 713. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές και ζητήματα συμβατότητας ανάμεσα στα Leopard 1 και τα πλέον σύγχρονα Leopard 2, για τα οποία υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί τύποι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ