Κοσμος

Η Πολωνία έτοιμη να στείλει τανκς στην Ουκρανία χωρίς την Γερμανική έγκριση

Η Βαρσόβια διαθέτει 14 άρματα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πιο κοντά τα γερμανικά τεθωρακισμένα Leopard στην Ουκρανία, καθώς η Δύση επανεξετάζει την αρνητική στάση της απέναντι στα «θέλω» του Ζελένσκι
© EPA/Sascha Steinbach

Ουκρανία: Η Πολωνία έτοιμη να στείλει τανκς χωρίς την γερμανική έγκριση

Η Πολωνία είναι έτοιμη να στείλει τανκς στην Ουκρανία ακόμη και χωρίς την άδεια της Γερμανίας, δήλωσε την Τετάρτη ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, μεταδίδει το Politico.

Η Πολωνία έχει δεσμευτεί να στείλει 14 άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία. Όμως, δεδομένου ότι είναι γερμανικής κατασκευής, χρειάζεται την έγκριση του Βερολίνου, την οποία ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν έχει δώσει ακόμη.

Xθες στο τέλος της ομιλίας του, στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, που ήταν αφιερωμένη στην κλιματική πολιτική της Γερμανίας, ο Σολτς ρωτήθηκε ευθέως εάν θα στείλει άρματα μάχης Leopard 2, όπως ζητά η Ουκρανία. «Δεν στηρίζουμε την Ουκρανία μόνο με οικονομικά μέσα και με ανθρωπιστική βοήθεια αλλά επίσης και με πολλά όπλα», απάντησε.

Εν τω μεταξύ όπως μεταδίδει το Reuters, οι γερμανικές εταιρείες είναι έτοιμες να προμηθεύσουν περισσότερα από 100 άρματα μάχης στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων τανκς Leopard και ανακατασκευασμένα βρετανικά άρματα μάχης Challenger 1, έγραψε η εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη πηγές του κλάδου.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένα ζητήσει από τη Δύση εξελιγμένα στρατιωτικά όπλα για να νικήσει τη Ρωσία, με τη Βρετανία και την Πολωνία να είναι οι δύο χώρες που έχουν ταχθεί εδώ και καιρό υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης. Η Βαρσοβία, μάλιστα, ετοιμαζόταν να στείλει και αεροπλάνα MiG-29 στο Κίεβο στην πρώτη φάση του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, ωστόσο η απόφαση «κόλλησε» σε επίπεδο ΝΑΤΟ, καθώς η Συμμαχία επαναλάμβανε την πάγια θέση της ότι οι αποστολές όπλων στην Ουκρανία αφορούν μόνο τον αμυντικό τομέα.

Η Ουκρανία ελπίζει ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο (μάχη για το Σολεντάρ) θα πείσει τη Δύση να ανοίξει το οπλοστάσιό της, στέλνοντας εξελιγμένα -δυτικού τύπου- όπλα, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στα γερμανικά τανκς Leopard, τα οποία το Κίεβο επιθυμεί διακαώς και πιστεύει ότι θα της δώσουν τεράστιο στρατηγικό πλεονέκτημα. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ