Κοσμος

Τεντ Άμον: Η δολοφονία του εκατομμυριούχου τραπεζίτη

Ο ηλεκτρολόγος Ντάνι Πελόζι που μπήκε στην υψηλή κοινωνία ως εραστής της Τζενερόζα και βγήκε ως δολοφόνος

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τεντ Άμον, η γυναίκα του Τζενερόζα και τα δίδυμα παιδιά που είχαν υιοθετήσει.
Η Τζενερόζα, ο Τεντ Άμον και τα δίδυμα παιδιά τους.

Τεντ Άμον: Ο γάμος του με την οξύθυμη Τζενερόζα, η υιοθεσία των δίδυμων, το διαζύγιο και η δολοφονία του στο εξοχικό του στα Χάμπτονς

Τον Οκτώβριο του 2001 διαπράχθηκε ένας φόνος πρωτοφανούς αγριότητας στα Χάμπτονς με θύμα τον 52χρονο γοητευτικό τραπεζίτη επενδύσεων Τεντ Άμον. Ο Άμον είχε χτίσει μια περιουσία 80.000.000 δολαρίων εργαζόμενος σε μεγάλες εταιρείες της Γουόλ Στριτ τη δεκαετία του ΄80 ώσπου έφτιαξε τη δική του –είχε κερδίσει ήδη τα πρώτα 50 εκατομμύρια πριν την ηλικία των 40 ετών. Η ζωή του για πολλά χρόνια φαινόταν ειδυλλιακή - ήταν πολύ αγαπητός στους συναδέλφους του, λάτρευε τα δίδυμα που είχαν υιοθετήσει με τη Τζενερόζα, τη δεύτερη γυναίκα του, απολάμβανε τα πέντε σπίτια και τα πολλά αμάξια πολυτελείας που είχε αποκτήσει. Ώσπου στις 22 Οκτωβρίου 2001 βρέθηκε νεκρός μέσα σε μια λίμνη αίματος στο εξοχικό του στα Χάμπτονς, γυμνός και ξυλοκοπημένος μέχρι θανάτου με ρόπαλο.

Τα Χάμπτονς είναι επίνειο της Νέας Υόρκης, ένας κοντινός παράδεισος για τους πλούσιους και διάσημους, που απολαμβάνουν χορούς και πάρτι σε ιδιωτικά κλαμπ, καλό φαγητό σε ακριβά εστιατόρια, ή την απομόνωση και την περισυλλογή τους σε επαύλεις κρυμμένες πίσω από φράχτες. Πάντως ως τον Οκτώβριο του 2001 -τουλάχιστον για είκοσι χρόνια- δεν είχε υπάρξει τόπος εγκλήματος. 

Το σπίτι του Τεντ Άμον σε στυλ παλιού αγγλικού αγροτόσπιτου απείχε ένα τετράγωνο από τον ωκεανό. Ο Τεντ είχε φτάσει το Σάββατο 20 Οκτωβρίου διανύοντας με την Πόρσε του τα 100 μίλια από τη Νέα Υόρκη για να ξεφύγει από τις σκοτούρες που αντιμετώπιζε με το διαζύγιό του. Η Τζενερόζα είχε μετατρέψει το διαζύγιό τους σε μοχθηρή μάχη, αλλά επιτέλους η συμφωνία για την επιμέλεια των παιδιών είχε υπογραφεί στις 18 Οκτωβρίου 2001 (η ψυχολόγος που εξέτασε τα παιδιά, σε 15σέλιδη έκθεση έγραψε ότι «τα συμπτώματα της Τζενερόζα ήταν στο κλινικό φάσμα της ψυχοπαθολογίας –είχε σημάδια οριακής διαταραχής προσωπικότητας, ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας και παρανοϊκής διαταραχής προσωπικότητας- και η συμπεριφορά της επηρέαζε τα παιδιά καθώς και τον Τεντ»). Η συμφωνία διαζυγίου αναμενόταν να επικυρωθεί σε μια εβδομάδα.

Η γνωριμία του ζευγαριού είχε γίνει όταν ο Τεντ χώρισε φιλικά από την πρώτη του γυναίκα το ’82 κι έψαχνε σπίτι στη Νέα Υόρκη. Η Τζενερόζα εργαζόταν ως μεσίτρια και όταν ο Τεντ δεν εμφανίστηκε στο ραντεβού που είχαν κλείσει για να του δείξει ένα ακίνητο, τον κάλεσε θυμωμένη στο τηλέφωνο και του τα έψαλε. Ο Τεντ βρήκε πολύ ελκυστική την Τζενερόζα, άρχισαν να βγαίνουν και τελικά παντρεύτηκαν το 1986.

Η καταγωγή της Τζενερόζα ήταν πιο ταπεινή και έπρεπε να εργάζεται από πολύ μικρή. Δεν είχε γνωρίσει πατέρα, αφού η μητέρα της είχε μείνει έγκυος σ’ ένα ταξίδι στην Ιταλία από έναν ντόπιο ψαρά, ονόματι Τζενερόζο, και είχε γυρίσει στις ΗΠΑ όταν τη γέννησε - μόνο το όνομα του εφήμερου έρωτά της είχε δώσει στην κόρη της. Όταν πέθανε από καρκίνο, η Τζενερόζα ήταν 10 ετών κι από τότε μεγάλωνε σε σπίτια συγγενών ή ανάδοχων οικογενειών. Είχε μια αδερφή μεγαλύτερη, αλλά πέθανε όταν η Τζενερόζα ήταν 17 ετών. Ίσως αυτή η ευαισθησία για τα ορφανά -και αφού η ίδια δε μπορούσε να κάνει παιδιά και ταλαιπωρήθηκε με πολλές εξωσωματικές- οδήγησε το 1992 τη Τζενερόζα και τον Τεντ να διαλέξουν για υιοθεσία  δύο χαριτωμένα δίδυμα από ορφανοτροφείο της Ουκρανίας. 

Η δεκαετία του '90 ήταν πολύ καλή για το ζευγάρι και τα παιδιά τους. Πετούσαν με ιδιωτικά τζετ, πήγαιναν σε όλα τα θέρετρα. Τα παιδιά είχαν νταντά, μπάτλερ, μάγειρα, σοφέρ και συνοδούς ασφαλείας. Αλλά το χρήμα που έρεε από την Γουόλ Στριτ, τα ακριβά αμάξια και οι πολυτελείς επαύλεις δε μπόρεσαν να κρατήσουν τα προβλήματα μακριά από τον γάμο των Άμον. Ενώ η Τζενερόζα απολάμβανε τα πλούτη, είχε αρχίσει να έχει υποψίες ότι ο Τεντ την απατούσε. Και μάλιστα ότι είχε αποκτήσει και παιδί με την ερωμένη του. Αυτό ήταν ένα πολύ ευαίσθητο θέμα και πυροδοτούσε πολλούς καβγάδες στο ζευγάρι. Η εκρηκτική ιδιοσυγκρασία της που αρχικά είχε τραβήξει τον Τεντ κοντά της, τώρα είχε αρχίσει να τον απωθεί.

Σε μια προσπάθεια να σώσουν το γάμο τους, οι Άμον μετακόμισαν στο σπίτι στην Αγγλία το 1999. Αλλά ο Τεντ περνούσε μεγάλο μέρος του χρόνου του στη Νέα Υόρκη για δουλειές. Η Τζενερόζα, σίγουρη ότι ο Τεντ είχε φιλενάδα, προσέλαβε ιδιωτικό ντετέκτιβ για να τον παρακολουθεί και με τα στοιχεία που βρήκε υπέβαλε αίτηση διαζυγίου το 2000. Ο Τεντ προσπάθησε να κρατήσει κόσμια τη διαδικασία κάνοντας ρυθμίσεις για τη Τζενερόζα και τα παιδιά. Είχε αγοράσει ένα διαμέρισμα στο Μανχάταν πιστεύοντας ότι εκεί θα μετακόμιζαν εκείνη και τα παιδιά μετά το διαζύγιο.  Όμως η Τζενερόζα αποφάσισε ότι της άρεσε ένα άλλο ακίνητο, το αρχοντικό ξενοδοχείο «Στάνχοπ» στο Μανχάταν που χρειαζόταν ανακαίνιση. Η ανακαίνιση κόστισε στον Τεντ 9 εκατομμύρια δολάρια. 

Τα εκατομμύρια για την ανακαίνιση ήταν μέρος μιας στρατηγικής διαζυγίου. Αφού οι δικηγόροι της πείσθηκαν ότι ο Άμον είχε χάσει πολλά εκατομμύρια τη «Μαύρη Δευτέρα» του χρηματιστηρίου τον Οκτώβριο του 1987 -και η περιουσία του δεν ήταν 300.000.000, όπως πίστευε η Τζενερόζα, αλλά 80.000.000- η Τζενερόζα συμφώνησε να εισπράξει τη μισή, υπογράφοντας τα χαρτιά για την έκδοση του διαζυγίου. Για την ανακαίνιση του ξενοδοχείου είχε προσλάβει έναν ηλεκτρολόγο, τον Ντάνι Πελόζι, που ανέλαβε όλη τη δουλειά. Ο Πελόζι δεν είχε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (είχε όμως σύζυγο, παιδιά και μεγάλη ανάγκη να δουλέψει). Η Τζενερόζα τον βρήκε γοητευτικό κι οι δυο τους έγιναν ζευγάρι. Όταν ο Ντάνι έφτιαξε το «Στάνχοπ» για να ζήσει εκεί η Τζενερόζα σαν βασίλισσα, τη θέση του βασιλιά πήρε ο ίδιος. Διασκέδαζαν, έτρωγαν, έπιναν και ξόδευαν τα εκατομμύρια του Άμον. Η καλύτερη εκδίκηση για τη Τζενερόζα, που τα κουτσομπολιά έλεγαν ότι της άρεσε η ζωή της υψηλής κοινωνίας και οι άντρες… της χαμηλής.

The Murder in East Hampton | Ted Ammon | Crime Documentaries

Την εποχή που ο Τεντ ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου, τα πολλά εκατομμύρια του ήταν το διακύβευμα σε ένα άσχημο διαζύγιο. Ήταν μια ιστορία που πουλούσε φυλλάδες και οι αστυνομικοί άρχισαν να την ερευνούν. Επειδή το διαζύγιο δεν είχε οριστικοποιηθεί και η διαθήκη του Τεντ Άμον δεν είχε αλλάξει, η Τζενερόζα κληρονόμησε το 50 τοις εκατό της περιουσίας του, σύμφωνα με τη διαθήκη, και το υπόλοιπο πήγε στο Ίδρυμα Άμον. Τέσσερις μήνες μετά το θάνατο του Τεντ, στις 15 Ιανουαρίου 2002, η Τζενερόζα (που οι φυλλάδες της εποχής αποκαλούσαν «Εύθυμη Χήρα») παντρεύτηκε τον Ντάνι Πελόζι και στη συνέχεια πούλησε τα ακίνητα που είχε από κοινού με τον Άμον.  

Με τα νέα για τη δολοφονία, κυκλοφόρησαν πολλές φήμες ότι ο Τεντ είχε σκοτεινές επιχειρηματικές συναλλαγές και είχε κάνει εχθρούς, ότι ήταν ομοφυλόφιλος και τον σκότωσε ένας παρτενέρ για σεξ (εκδοχή που οι φίλοι του Άμον θεωρούσαν τελείως ανυπόστατη και προσβλητική, αφού ήταν ετεροφυλόφιλος με πολλές κατακτήσεις στις γυναίκες). Οι περισσότερες όμως από αυτές τις ψευδείς φήμες διοχετεύονταν στα ΜΜΕ από το περιβάλλον της Τζενερόζα. Για την αστυνομία ήταν μυστήριο που οι κάμερες ασφαλείας είχαν απενεργοποιηθεί τις επίμαχες ώρες της δολοφονίας. Το σύστημα με τις εννέα κάμερες (υποτίθεται για να καταγραφεί ο Τεντ με φιλενάδες) είχε εγκαταστήσει ο Πελόζι. Οι δικηγόροι του είπαν στην αστυνομία ότι ο πελάτης τους ότι ήταν σε γαμήλιο πάρτι εκείνο το Σαββατοκύριακο. Ο Πελόζι και η Τζενερόζα παρείχαν δείγματα DNA, αλλά αρχικά δεν ανακρίθηκαν.

Αντίθετα, η αστυνομία συνέχιζε να καταδιώκει τον Πελόζι για άλλα αδικήματα, όπως παραβιάσεις αποφυλάκισης υπό όρους, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Μετά τον γάμο τους, ο Πελόζι με τη Τζενερόζα και τα δίδυμα μετακόμισαν στην έπαυλη στην Αγγλία με τα 22 δωμάτια. Είχαν σχεδιάσει να κάνουν μια νέα αρχή, αλλά δεν πέτυχε. Ο Πελόζι αναγκάστηκε να επιστρέψει ένα μήνα αργότερα για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και τελικά φυλακίστηκε για τέσσερις μήνες. Την άνοιξη του 2002 η Τζενερόζα και τα δίδυμα επέστρεψαν στη Νέα Υόρκη και ζούσαν σε ένα λιτό σπίτι στο Λονγκ Άιλαντ. Τον Μάιο του 2002 η Τζενερόζα άρχισε να υποφέρει από λιποθυμίες. Μέχρι τον Ιούνιο είχε διαγνωστεί με καρκίνο και ξεκίνησε χημειοθεραπείες. Πέθανε στις 22 Αυγούστου 2003. Πριν πεθάνει, η Τζενερόζα έκοψε τον Πελόζι από τη διαθήκη της, αφήνοντάς του μόνο 2.000.000 δολάρια για νομικά έξοδα. 

Hamptons intrigue: Daniel Pelosi talks Ted Ammon murder conviction

Στις 24 Μαρτίου 2004 ο Ντάνι Πελόζι συνελήφθη για τη δολοφονία του Τεντ Άμον. Οι εισαγγελείς διατύπωσαν τη θεωρία ότι ο Πελόζι σκότωσε τον Άμον για να εξασφαλίσει τον νέο τρόπο ζωής του, επειδή ανησυχούσε ότι ίσως έχανε την πρόσβαση στα χρήματα, αν η Τζενερόζα υπέγραφε τη συμφωνία διαζυγίου. Ο Ντάνι Πελόζι κατέθεσε ο ίδιος για την υπεράσπισή του στο δικαστήριο, κόντρα στις συμβουλές των συνηγόρων του. Διασύροντας την υπόληψη της νεκρής Τζενερόζα, είπε ότι κατ’ επανάληψη του είχε ζητήσει να δολοφονήσει τον Τεντ Άμον, αλλά εκείνος αρνιόταν. 

Οι ένορκοι προβληματίστηκαν από την έλλειψη φυσικών αποδεικτικών στοιχείων. Δεν υπήρχε αίμα, τρίχες ή οποιοδήποτε βιολογικό υλικό με το DNA του Πελόζι στον τόπο του εγκλήματος. Δεν μπόρεσαν να αγνοήσουν και τον σκληρό δίσκο που είχε αφαιρεθεί και που θα μπορούσε να έχει καταγράψει εικόνες από τη δολοφονία. Μετά από πολύωρες συσκέψεις, κατέληξαν σε ετυμηγορία για φόνο δευτέρου βαθμού.  

Τον Ιανουάριο 2004 ο Ντάνι Πελόζι καταδικάστηκε σε ισόβια με δυνατότητα αποφυλάκισης υπό επιτήρηση σε 25 χρόνια. 

Η δολοφονία του Τεντ Άμον είχε όλα τα απαραίτητα στοιχεία (χρήμα, απιστία, σεξ) για συναρπαστικά δημοσιογραφικά ρεπορτάζ (“40 Hours”, “Power, Privilege and Justice”, “Court TV”, “dr Phil” κ.ά.) και τηλεταινίες (“Mystery of the Murdered Millionaire”, “Murder in the Hamptons” κ.ά.) 

Ο Ντάνι Πελόζι, πάντα φλύαρος, παρορμητικός και ο χειρότερος εχθρός του εαυτού του, δίνει κατά καιρούς συνεντεύξεις από τη φυλακή διατυπώνοντας διάφορες εκδοχές για το έγκλημα και επιμένοντας ότι είναι αθώος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ