Κοσμος

Μετάλλαξη Όμικρον: 42 κρούσματα συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε δέκα χώρες της Ένωσης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτης με μάσκα
Πολίτης με μάσκα © Unsplash

Σαράντα δύο κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον έχουν επιβεβαιωθεί σε 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε σήμερα ότι 42 κρούσματα μόλυνσης με την παραλλαγή Όμικρον έχουν επιβεβαιωθεί σε δέκα χώρες της ΕΕ.

Η Αντρέα Αμόν, η οποία προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC), δήλωσε σε διάσκεψη, που οργανώθηκε από τη σλοβενική προεδρία της ΕΕ και πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, πως οι αρχές στις ΕΕ αναλύουν άλλες έξι «πιθανές» περιπτώσεις.

Η ίδια δήλωσε πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι ήπια ή χωρίς συμπτώματα, αν και καταγράφονται σε νεότερες ηλικιακές ομάδες.

«Για να εκτιμηθεί αν (η Όμικρον) διαφεύγει της ανοσίας, θα πρέπει ακόμη να περιμένουμε μέχρι να πραγματοποιηθούν οι έρευνες στα εργαστήρια με δείγματα από ανθρώπους που ανέρρωσαν. Αυτές αναμένονται μέσα σε δύο εβδομάδες», πρόσθεσε.

ΠΟΥ: «Συναγερμός» για τη Μετάλλαξη Όμικρον - Υψηλός ο κίνδυνος

«Συναγερμός» έχει σημάνει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με αφορμή την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός κάλεσε τα 194 μέλη του να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων κατά του κορωνοϊού και να «καταρτίσουν σχέδια μετριασμού» προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες τους.

«Η Όμικρον έχει έναν πρωτόγνωρο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα της, κάποιες από τις οποίες προκαλούν ανησυχία για την ενδεχόμενη επίπτωσή τους στην πορεία της πανδημίας», προειδοποίησε ο ΠΟΥ. «Συνολικά ο παγκόσμιος κίνδυνος από το νέο στέλεχος ανησυχίας Όμικρον εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός», τόνισε.

Ωστόσο ο οργανισμός εκτίμησε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες προκειμένου να κατανοηθεί η ικανότητα του Όμικρον να διαφεύγει της προστασίας που προκαλούν τα εμβόλια και προηγούμενες μολύνσεις από άλλα στελέχη του κορωνοϊού, εξηγώντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.

«Κρούσματα κορωνοϊού και μολύνσεις αναμένονται σε εμβολιασμένους, αν και σε μικρότερο και αναμενόμενο ποσοστό», κατέληξε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ