Κοσμος

H μετάλλαξη Όμικρον θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη, εκτιμά το ECDC

Στην Κρήτη το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιθανό να εκτοπίσει τη μετάλλαξη Δέλτα, σύμφωνα με το ECDC
Εργαστήριο ανάλυσης δειγμάτων για κορωνοϊό © Pixabay

Το ECDC δεν αποκλείει η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού να κυριαρχήσει στην Ευρώπη, εκτοπίζοντας τη μετάλλαξη Δέλτα.

H μετάλλαξη Όμικρον δεν αποκλείεται να κυριαρχήσει στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). 

Σε έγγραφό του που δόθηκε στη δημοσιότητα, επισημαίνει ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η μετάλλαξη Όμικρον θα αρχίσει να εκτοπίζει τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία είναι κυρίαρχη αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη.

Το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία. Επιστήμονες έχουν συγκεντρώσει τα πρώτα στοιχεία και ήδη υπάρχουν τρία βασικά σενάρια που απαντούν στο ερώτημα «από πού προήλθε η Όμικρον;».

«Με βάση μαθηματικά μοντέλα που επεξεργάστηκε το ECDC, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ομικρον είναι πιθανόν να προκαλεί τους προσεχείς μήνες περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των μολύνσεων με τον SARS-CoV-2 στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο που περιλαμβάνει τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ και την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία» αναφέρει το έγγραφο.

«Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν σημαντικό πλεονέκτημα» της νέας παραλλαγής σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα, ξεκαθαρίζει το ECDC.

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ