Κοσμος

Δικάζεται ξανά ο Κάρλος το «Τσακάλι»

Η νέα δίκη θα αφορά μόνο το μέγεθος της ποινής

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο τρομοκράτης Κάρλος το Τσακάλι
Ο τρομοκράτης Κάρλος το Τσακάλι ©ΕPA Pool

Ο Ιλιτς Ραμίρες Σάντσες γνωστός ως Κάρλος, που έχει καταδικασθεί δύο φορές σε ισόβια κάθειρξη για την επίθεση αυτή, δικάζεται εκ νέου στο Παρίσι.

Σαράντα επτά χρόνια μετά την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στο Drugstore Publicis στο Παρίσι, η τρίτη δίκη του Ιλιτς Ραμίρες Σάντσες, του γνωστού ως Κάρλος, που έχει καταδικασθεί δύο φορές σε ισόβια κάθειρξη για την επίθεση αυτή, άρχισε σήμερα στο Ειδικό Κακουργοδικείο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η νέα δίκη, που διατάχθηκε τον Νοέμβριο 2019 από το Εφετείο, θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα αφορά μόνο το μέγεθος της ποινής, αφού η ενοχή του κατηγορουμένου έχει κριθεί οριστικά από την γαλλική δικαιοσύνη.

Λευκά μαλλιά και μουστάκι, μάσκα κάτω από το σαγόνι, σκούρο κοστούμι ο Κάρλος κάθησε στο εδώλιο χαμογελαστός, χαιρετώντας τα γνώριμα πρόσωπα που έβλεπε γύρω του.

«Βρίσκομαι σε αναγκαστικές διακοπές στην Γαλλία εδώ και είκοσι επτάμισι χρόνια», δήλωσε το πρόσωπο της «αντιιμπεριαλιστικής» τρομοκρατίας της δεκαετίας 1970-1980, που είναι φυλακισμένος στην Γαλλία από το 1994, αφού διέφευγε επί είκοσι χρόνια.

Ο αυτόκλητος «επαγγελματίας επαναστάτης», σήμερα 71 ετών, διαμαρτυρήθηκε στην συνέχεια για την σωματική έρευνα στην οποία υποβλήθηκε κατά την άφιξή του στο δικαστικό μέγαρο και διαβεβαίωσε ότι από την έναρξη της φυλάκισής του στην Γαλλία, τίποτε παράνομο δεν έχει βρεθεί επάνω του».

Ο Κάρλος, ο οποίος δικάζεται για τελευταία φορά, καταδικάσθηκε τον Μάρτιο 2017 σε ισόβια κάθειρξη για την επίθεση με χειροβομβίδα στο κατάστημα Drugstore Publicis του Παρισιού. Η ποινή του επικυρώθηκε έναν χρόνο αργότερα σε δεύτερο βαθμό.

Ομως, το Εφετείο αναίρεσε εν μέρει την απόφαση του Κακουργοδικείου, το οποίο είχε κρίνει τον Κάρλος ένοχο για δολοφονίες και απόπειρες δολοφονιών μέσω εκρηκτικού μηχανισμού, αλλά επίσης και για την μεταφορά χειροβομβίδας χωρίς νόμιμο λόγο και ανέπεμψε την υπόθεση μόνο για τον προσδιορισμό της διάρκειας της ποινής.

Η επίθεση του Drugstore Publicis, με 2 νεκρούς και 34 τραυματίες, πραγματοποιήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1974 στο Παρίσι: στις 17.10, χειροβομβίδα ρίχτηκε από το εστιατόριο που βρισκόταν στον ημιώροφο στο εμπορικό κατάστημα στο ισόγειο, στην γωνία των οδών Σεν Ζερμέν και Ρεν.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η επίθεση είχε ως στόχο την επιτάχυνση της απελευθέρωσης του Ιάπωνα που είχε συλληφθεί στο αεροδρόμιο του Ορλί και ανήκε στον Ιαπωνικό Κόκκινο Στρατό και προσκείμενο στο Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP). Ο Κάρλος είχε την διοίκηση της πτέρυγας Εξωτερικών Επιχειρήσεων του FPLP και δραστηριοποιήθηκε στην Ευρώπη.

Ο Κάρλος έχει καταδικασθεί δύο φορές σε ισόβια κάθειρξη από την γαλλική δικαιοσύνη για τριπλή δολοφονία το 1975 στο Παρίσι και για τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις που διέπραξε στην Γαλλία το 1982 και 1983 (11 νεκροί και 191 τραυματίες).

Ο βίος και η πολιτεία του «Τσακαλιού»

Ο Ιλιτς Ραμίρεζ Σάντσες  το 1973 άρχισε τη συνεργασία του με τους Παλαιστινίους του Λαϊκού Μετώπου, αναλαμβάνοντας δράση κατά ισραηλινών ή φιλοϊσραηλινών στόχων (βόμβα στο Λονδίνο, παγιδεύσεις με εκρηκτικά κάποιων οχημάτων στο Παρίσι, κ.ά.). Το αποκορύφωμα της καριέρας του θεωρείται η επίθεση στον ΟΠΕΚ, το 1975 στη Βιέννη, όταν συνέλαβε και κράτησε σε κατάσταση ομηρίας συνέδρους, μάλιστα σκοτώνοντας και τρεις.

Με την αποπομπή του και από τον κύκλο συνεργατών της παλαιστινιακής αντίστασης δημιούργησε τη δική του οργάνωση η οποία είχε μέλη Αραβες διαφόρων υπηκοοτήτων, αλλά και Γερμανούς. Ήταν η περίοδος που ανέπτυξε σχέσεις με τη μυστική υπηρεσία της Ανατολικής Γερμανίας, την εξίσου διαβόητη με αυτόν Στάζι. Η συνέχεια της δράσης του δεν είναι παρά μία βεντέτα με το γαλλικό κράτος, που δημιουργήθηκε έπειτα από τη σύλληψη της γυναίκας του, το 1982, στη Γαλλία. Τότε ο Κάρλος χτύπησε ξανά επί γαλλικού εδάφους και έβαλε βόμβες σε τρένα και σε αυτοκίνητα, αφήνοντας πίσω του δεκάδες σκοτωμένους. 

Η σύλληψή του κατέστη δυνατή ύστερα από συντονισμένες ενέργειες πρακτόρων της Γαλλίας αλλά και των ΗΠΑ, οι οποίοι τον είχαν εντοπίσει στο Σουδάν.

Ο Κάρλος κατέφυγε εκεί για να βρει ένα ασφαλές κρησφύγετο, αλλά οι ντόπιοι κυβερνώντες τον παρέδωσαν, θέλοντας να ξεφορτωθούν τις υποψίες των Δυτικών ότι συνεργάζονταν μαζί του. Παγιδεύτηκε από τους Γάλλους και πιάστηκε. Η συνέχεια δόθηκε στα γαλλικά δικαστήρια από τα οποία εισέπραξε ποινές ισόβιας κάθειρξης για τετελεσμένα εγκλήματα και ανθρωποκτονίες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ