Κοσμος

Επιμένει ο Ερντογάν για Αγία Σοφία: Διορθώσαμε το λάθος του 1934

Ο Τούρκος πρόεδρος επικαλείται προγόνους και κάνει λόγο για «επαναφορά στις ρίζες»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν/ © EPA/TURKISH PRESIDENT OFFICE HANDOUT

Ερντογάν για Αγία Σοφία: «Το 1934 κάναμε λάθος να γίνει μουσείο και τη μετατρέπουμε ξανά σε τζαμί» - Τι θα αλλάξει στο ιστορικό μνημείο.

Νέα προκλητική δήλωση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Αγία Σοφία, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για τη μετατροπή της σε τζαμί.

«Επαναφέροντάς την στις ρίζες της», η Τουρκία θα προστατέψει την πολιτιστική κληρονομιά της Αγίας Σοφίας, όπως έκαναν οι πρόγονοί της, δήλωσε την Τρίτη 14 Ιουλίου 2020 ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ενώ θα καταστήσουμε την Αγία Σοφία ταιριαστή με την θεμελίωσή της και πάλι, θα διατηρήσουμε το χαρακτηριστικό της πολιτιστικής κληρονομιάς όπως έκαναν και οι πρόγονοί μας» πρόσθεσε ο Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα. «Μετατρέψαμε την Αγία Σοφία σε μουσείο (το 1934) με μια λανθασμένη απόφαση και την μετατρέπουμε ξανά σε τζαμί» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Και γνωστοποίησε ότι υπάρχουν τετραπλάσιοι έως πενταπλάσιοι χώροι λατρείας στην Τουρκία για μη μουσουλμάνους απ' ό,τι η Ευρώπη έχει για μουσουλμάνους. «Υπάρχει κατά μέσο όρο ένας χώρος λατρείας για κάθε 460 μη μουσουλμάνους, ενώ στην Ευρώπη υπάρχει κατά μέσο όρο ένας χώρος λατρείας για κάθε 2.000 μουσουλμάνους» είπε.

Η Αγία Σοφία γίνεται τζαμί - Τι θα αλλάξει

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, αποδέχθηκε αίτηση διαφόρων οργανώσεων και ακύρωσε κυβερνητική απόφαση του 1934 που απέδιδε στην Αγία Σοφία το καθεστώς μουσείου.

Μόλις η απόφαση αυτή δημοσιοποιήθηκε, ο πρόεδρος Ερντογάν έσπευσε να ανακοινώσει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ανακοίνωσε πανηγυρικά ότι οι πρώτες συλλογικές μουσουλμανικές προσευχές θα πραγματοποιηθούν στις 24 Ιουλίου 2020.

Νωρίτερα, σήμερα, Τρίτη 14 Ιουλίου 2020, η τουρκική Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) ανακοίνωσε πως η Αγία Σοφία θα παραμείνει ανοικτή στους επισκέπτες εκτός από τις ώρες της μουσουλμανικής προσευχής, κατά τη διάρκεια της οποίας οι χριστιανικές εικόνες θα πρέπει να καλύπτονται, ανακοίνωσε σήμερα η Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων στην Τουρκία.

Οι χριστιανικές αναπαραστάσεις του ναού «δεν αποτελούν εμπόδιο στη διεξαγωγή των προσευχών» υπογράμμισε η τουρκική αρχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ