Κοσμος

Τον Μάικ Πενς στην Τουρκία στέλνει εσπευσμένα ο Τραμπ

Για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη βόρεια Συρία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μάικ Πένς
Μάικ Πένς/©EPA/YURI GRIPAS

«Εντός των επόμενων 24 ωρών» φεύγει εσπευσμένα για την Τουρκία ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς για να διαπραγματευτεί μια κατάπαυση του πυρός.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς θα αναχωρήσει για την Τουρκία «εντός των επόμενων 24 ωρών», με την ελπίδα να διαπραγματευτεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των τουρκικών και των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία. Αυτό δήλωσε την Τρίτη Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

«Ο πρωταρχικός στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τη διπλωματία μας για να επιχειρήσουμε να επιτύχουμε μια κατάπαυση του πυρός και να φέρουμε την κατάσταση υπό έλεγχο μετά την επιχείρηση της Άγκυρας» ανέφερε ο αξιωματούχος αυτός σε δημοσιογράφους, με τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ο Μάικ Πενς, ο οποίος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα επισκεφθεί προσεχώς την Τουρκία, αφού του το ζήτησε ο Ντόναλντ Τραμπ, θα συνοδεύεται από τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Ρόμπερτ Ο Μπράιαν και τον Αμερικανό απεσταλμένο για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι.

Νέες κυρώσεις αν δεν συμφωνήσει ο Ερντογάν

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τη διπλωματική πίεση στην Τουρκία, απειλώντας την Άγκυρα με επιπλέον κυρώσεις.

Μια εβδομάδα μετά την ανατροπή της αμερικανικής πολιτικής και την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία -εξέλιξη που επέτρεψε στην Τουρκία να επιτεθεί στους Κούρδους (σ.σ. σύμμαχοι της Ουάσινγκτον)- ο Τραμπ ανακοίνωσε μια δέσμη κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας. Ωστόσο, η τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία συνεχίστηκε κανονικά.

Μιλώντας σε μια ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε πως η τουρκική εισβολή έχει προκαλέσει «ένα χάος» σε αυτό που κάποτε ήταν ένα σχετικά σταθερό τμήμα της βόρειας Συρίας, όπως ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον εντείνει την πίεση της για να σταματήσει την τουρκική επέμβαση.

«Το σχέδιο είναι να συνεχιστεί η πίεση στην Τουρκία καθώς αξιολογούμε τις πιθανότητές μας να επαναφέρουμε την κατάσταση στην κανονικότητα. Ένα βασικό στοιχείο αυτής της επιστροφής στην κανονικότητα θα ήταν η κατάπαυση του πυρός» σημείωσε ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Και με κατάπαυση του πυρός εννοώ οι χερσαίες δυνάμεις να σταματήσουν να κινούνται στο πεδίο. Σίγουρα οι τουρκικές δυνάμεις, και νομίζω ότι μάλλον μπορούμε να μιλήσουμε και για τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF)» πρόσθεσε.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ