Κοσμος

Ερντογάν - Πενς: Το κλίμα βαρύ, βλέμματα βλοσυρά

Δίωρη η συνάντηση στην Άγκυρα - Μίλησε η γλώσσα του σώματος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
US VP Pence Meets Turkey's President Erdogan, Announces Cease-fire in Turkish Assault in Syria

Η συνάντηση Ερντογάν - Πενς για τις εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία διεξήχθη σε κλίμα ψυχρό, όπως ήταν αναμενόμενο.

Ολοκληρώθηκε η σχεδόν δίωρη συνάντηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς, που έγινε στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

Η κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των δύο ανδρών ξεκίνησε στις 15:40 και έληξε 1 ώρα και 40 λεπτά αργότερα. Ακολούθησαν συζητήσεις τουρκικών και αμερικανικών αντιπροσωπειών. Δεν υπήρξε επίσημο ανακοινωθέν έπειτα το πέρας της συνάντησης.

Ο Μάικ Πενς μετέβη στην Άγκυρα υπό το βάρος των εξελίξεων στη βορειοανατολική Συρία μετά την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης». 

Οι δύο πολιτικοί αρκέστηκαν σε μια χειραψία και λίγες φωτογραφίες για τα ΜΜΕ. Η γλώσσα του σώματος μίλησε: το κλίμα μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ είναι βαρύ και ψυχρό.

Στη συνέχεια, οι δύο πολιτικοί πέρασαν στο σαλόνι. Η κατάσταση δεν μεταβλήθηκε στο παραμικρό. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάθισε στην πολυθρόνα του, προσπαθώντας να παραπέμψει στη γνώριμη χαλαρή στάση του σουλτάνου, ενώ ο Μάικ Πενς ήταν σαφές ότι δεν είχε την παραμικρή επιθυμία για αυτή τη συνάντηση.

Αναλυτές παρατήρησαν ότι έλειπε από το φωτογραφικό πλάνο η αστερόεσσα. Σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας, κάτι τέτοιο επιβλήθηκε από το πρωτόκολλο, καθώς ο Μάικ Πενς δεν είναι ομόλογος του Ερντογάν.

21769320.jpg
Ερντογάν - Πενς / © EPA/HANDOUT/PRESIDENTIAL PRESS OFFICE

Ο Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δεν έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους πριν την έναρξη της συνάντησης με τον Ερντογάν, ωστόσο ένας Τούρκος αξιωματούχος είπε στο Reuters πως πιθανότατα διαβίβασαν τις ίδες απαιτήσεις που έχει διατυπώσει τις τελευταίες μέρες η Ουάσινγκτον αναφορικά με την τουρκική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία.

21769329.jpg
Ερντογάν -Πενς / © EPA/HANDOUT/PRESIDENTIAL PRESS OFFICE

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ