- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι οι νικητές των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες και σήμερα στην Τσεχία, και σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα από την καταμέτρηση δύο τρίτων των ψήφων, μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων, συγκεντρώνουν ποσοστό 22% (53 έδρες στο σύνολο των 200), αρκετά μικρότερο από εκείνο στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ενώ χαμηλό, μόλις 59%, είναι το ποσοστό συμμετοχής.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το νεόκοπο λαϊκιστικό και νεοφιλελεύθερο κίνημα ΑΝΟ 2011 του Τσέχου δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία, Αντρέι Μπάρμπις, με ποσοστό 18,7% (45 έδρες), με τρίτο το Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχίας και ποσοστό 16,5% (39 έδρες).
Ακολουθούν το επίσης νεοφιλελεύθερο κόμμα ΤΟΠ 09 του αριστοκρατικής καταγωγής πρώην υπουργού Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ με ποσοστό 10,3% (22 έδρες), το Χριστιανοδημοκρατικό-Λαϊκό Κόμμα με 7% (13-15 έδρες) και με το ίδιο ποσοστό το δεξιό κίνημα «Ξημέρωμα της Άμεσης Δημοκρατίας» του ιαπωνικής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματία Τόμιο Οκουμάρα.
Πανωλεθρία με ποσοστό 7% για το δεξιό Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών του πρώην πρωθυπουργού Πετρ Νέτσας ο οποίος είχε παραιτηθεί τον περασμένο Ιούνιο έπειτα από σκάνδαλα διαφθοράς και τηλεφωνικών υποκλοπών στα οποία εμπλέκονταν άνθρωποι του άμεσου περιβάλλοντός του.
Η σημερινή νίκη των Τσέχων Σοσιαλδημοκρατών δεν τους εξασφαλίζει την ανάληψη της εξουσίας, καθώς δεν διαθέτουν την απαραίτητη πλειοψηφία για αυτοδύναμη κυβέρνηση και η αναζήτηση εταίρου για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, θεωρείται σχεδόν αδύνατη.
Ως πιθανότερη εκδοχή εμφανιζόταν πριν από τις εκλογές ο σχηματισμός μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησής μειοψηφίας με την σιωπηρή ανοχή του τσεχικού ΚΚ, αλλά τα δύο κόμματα δεν φαίνεται τελικά να συγκεντρώνουν την απαραίτητη πλειοψηφία των 101 εδρών στο σύνολο των 200 της τσέχικης Βουλής. Δύσκολες διαγράφονται και ορισμένες άλλες δυνατότητες κυβερνητικού συνασπισμού, αφού το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έχει αποκλείσει μια κυβερνητική συνεργασία με το υπόλοιπο πολιτικό φάσμα των δεξιών και νεοφιλελεύθερων κομμάτων.
Γ.Δ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Αντιμετωπίζουν 59 συνολικά κατηγορίες
Στο επίκεντρο η αποκάλυψη των πηγών πίσω από τα δημοσιεύματα για το Air Force One
Κατάργηση ΦΠΑ στο ρεύμα και πακέτο 340 εκατ. λιρών για την αστεγία ανακοίνωσε ο νέος πρωθυπουργός
Έπαινοι της αμερικανικής διπλωματίας για την αποτελεσματικότητα της χώρας απέναντι στην τρομοκρατία
Πότε θα ξεκινήσει το μέτρο
Σφοδρός πολέμιος του Στάρμερ - Το who is who
Καρέ καρέ τα δραματικά δευτερόλεπτα
Η Ελλάδα καλείται να προσαρμόσει τον αμυντικό της σχεδιασμό στη νέα πραγματικότητα, όπου η ισχύς μετριέται πλέον σε ετοιμότητα, τεχνολογία και αντοχή
Μια ματιά στην κατάσταση της Μεγάλης Βρετανίας, με βάση νέα στοιχεία του YouGov και την επικαιρότητα
Δεν θα φιλοξενεί πλέον κοσμήματα και πολύτιμα αντικείμενα
Ιστορίες Αμερικανών που πίστεψαν την εικόνα της Ρωσίας ως καταφύγιο συντηρητικών αξιών και ανακάλυψαν τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής υπό τον Πούτιν.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.