Κοσμος

Ρωσία, Κίνα κι άλλοι σύμμαχοι-κλειδιά που στηρίζουν τον Μαδούρο

Η Μόσχα κατηγορεί την Ουάσινγκτον για «σφετερισμό εξουσίας που θα οδηγήσει σε αιματοχυσία»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βενεζουέλα, Νικολάς Μαδούρο
Βενεζουέλα, Νικολάς Μαδούρο / © Edilzon Gamez/Getty Images/Ideal Images

Η Ρωσία κατηγορεί τις χώρες της διεθνούς κοινότητας που αναγνώρισαν ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Χουάν Γκουαϊδό. Η ρωσική κυβέρνηση κάνει χαρακτηριστικά λόγο για «σφετερισμό της εξουσίας», για μια ενέργεια που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και οδηγεί στο «μονοπάτι της αιματοχυσίας».

Τη στήριξή του στις «νόμιμες αρχές της Βενεζουέλας» μετέφερε ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Νικολάς Μαδούρο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA που επικαλείται πηγές του Κρεμλίνου, οι δύο άνδρες επαναβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν να συνεργάζονται σε «διάφορες σφαίρες», ενώ σύμφωνα με το Russia Today, o πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι η ξένη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας, συνιστά «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Νέα στήριξη από Ερντογάν

Είναι αδύνατον για την Τουρκία να εγκρίνει τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι ο λαός της Βενεζουέλας θα συνεχίσει να στηρίζει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μαλτέζο ομόλογό του στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε «σοκαρισμένος» από τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη λατινοαμερικανική χώρα, σημειώνοντας ότι είναι αναγκαίο οι δημοκρατίες να σέβονται τα εκλογικά αποτελέσματα.

Νωρίτερα το πρωί, ο Ερντογάν τηλεφώνησε στον Μαδούρο, την αποχώρηση του οποίου από την εξουσία ζητούν η αντιπολίτευση και η Ουάσινγκτον, για να του εκφράσει την υποστήριξή του.

Ο Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας την Τετάρτη ενώπιον διαδηλωτών της αντιπολίτευσης και αναγνωρίστηκε αμέσως από τις Ηνωμένες Πολιτείες κι άλλες χώρες. Οι επτά χώρες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για άμεση αναγνώριση του Γκουαϊδό είναι: Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Περού, Εκουαδόρ, Αργεντινή και Παραγουάη.

Ο πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, προχώρησε σε διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Βενεζουέλας με τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δεν προχώρησε στην αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου και απηύθυνε έκκληση για την άμεση διενέργεια δημοκρατικών εκλογών.

Η βρετανική κυβέρνηση αναφέρθηκε στις εκλογές «νοθείας» του περασμένου Μαΐου στη λατινοαμερικανική χώρα και χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κίνηση Μαδούρο να διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις με την Ουάσινγκτον.

Στον αντίποδα, Μεξικό, Βολιβία και Κούβα ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτήρισε τον Μαδούρο «αδελφό». «Αδελφέ μου Μαδούρο, κρατήσου όρθιος. Είμαστε δίπλα σου», έγραψε στο Twitter ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην Ελλάδα την αμέριστη στήριξη στον Νικολάς Μαδούρο εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Η Κίνα, εκ των μεγαλύτερων επενδυτών στη Βενεζουέλα, ανακοίνωσε ότι είναι αντίθεση σε κάθε «εξωτερική επέμβαση στα εσωτερικά» της νοτιοαμερικανικής χώρας.

Ο Μαδούρο ανήλθε στην εξουσία το 2013 μετά τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες και ορκίστηκε στον προεδρικό θώκο για τη δεύτερη θητεία του πριν από ένα μήνα. Στις εκλογές του Μαΐου ήταν μεγάλη η αποχή της αντιπολίτευσης, ενώ δεν έλειψαν οι καταγγελίες από διεθνείς παρατηρητές για «νοθεία». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ