- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τις συνέπειες των πολιτικών που εφάρμοσαν οι Τσίπρας-Βαρουφάκης το 2015, οι οποίες οδήγησαν την Ελλάδα χρόνια πίσω και το μακρύ διάστημα που απαιτείται ακόμη και τώρα, που παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης, επισημαίνει η γερμανική FAZ.
Ενώ η Ευρωζώνη ανακάμπτει πλέον στο σύνολό της, «η Ελλάδα παραμένει μια ιδιάζουσα περίπτωση» συμπεραίνει η μηνιαία οικονομική ανάλυση της Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «μέχρι πρότινος η χώρα περνούσε βαθιά ύφεση ενώ και πέρσι η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,2% και ήταν η μοναδική οικονομία της Ευρωζώνης με αρνητικό πρόσημο.
Τα αίτια (…) θα πρέπει να αναζητηθούν στην πολιτική των τελευταίων ετών υποστηρίζει ο Κάρστεν Μπρεζέσκι, επικεφαλής οικονομολόγος στην τράπεζα ING Diba. Ιδίως τα λάθη της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπό τους Τσίπρα και Βαρουφάκη το 2015 γύρισαν τη χώρα πίσω. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο δεν υπάρχουν ελπίδες ότι επίκειται ένα μικρό οικονομικό θαύμα.
Όπως επισημαίνει ο Κάρστεν Μπρεζέσκι, παρά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης την τρέχουσα χρονιά αλλά και τα πρωτογενή πλεονάσματα, «ενδεχομένως να χρειαστούν χρόνια μέχρι η χώρα να καλύψει το χάσμα που τη χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρωζώνη», όπως λέει.
Στην κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της αυστριακής Der Standard. Υπό τον τίτλο «Το κράτος αναλαμβάνει τη φροντίδα των προσφύγων: Χάος στην Ελλάδα» η εφημερίδα σημειώνει: «Λιγότεροι γιατροί, πολλά κενά: η κυβέρνηση πήρε τη θέση ΜΚΟ και των ΗΕ αναλαμβάνοντας τη φροντίδα των μεταναστών» χωρίς να έχει προνοήσει όμως εγκαίρως για το αναγκαίο προσωπικό.
Όπως αναφέρει η Der Standard «αυτές τις μέρες το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στη βόρεια Αθήνα προχωρά σε μαζικές προσλήψεις. Η δημόσια υπηρεσία έχει προκηρύξει 850 θέσεις ορισμένου χρόνου για γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Ανήκουστο για την Ελλάδα της κρίσης και των περικοπών. Ο χώρος εργασίας δεν είναι βέβαια ιδιαίτερα ελκυστικός. Το ιατρικό προσωπικό χρειάζεται για τα προσφυγικά καταλύματα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Από τη στιγμή που η κυβέρνηση ανέλαβε τον προπερασμένο μήνα τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στη θέση των πολυάριθμων διεθνών και τοπικών οργανώσεων αρωγής, δημιουργούνται τουλάχιστον κάποιες ευκαιρίες για τους Έλληνες: νέες δουλειές που χρηματοδοτούνται από προϋπολογισμούς εκατομμυρίων της ΕΕ που χρηματοδοτούσαν προηγουμένως τις οργανώσεις αρωγής.
Για τους 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες αντίθετα τα πράγματα είναι χειρότερα εάν πιστέψει κανείς την κριτική των ΜΚΟ αλλά και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Στις αρχές του μήνα η ύπατη αρμοστεία κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στους υπερπλήρεις καταυλισμούς, μεταξύ άλλων, σε Λέσβο και Κω.
Από τη στιγμή που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση υπάρχουν παντού κενά. Μετά τις πρώτες βροχές αυτή την εβδομάδα οι σκηνές στο μεγαλύτερο κέντρο υποδοχής στη Μόρια της Λέσβου πλημμύρισαν, λες και ήταν η αρχή της προσφυγικής κρίσης το 2015».
ΠΗΓΗ: www.dw.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κατηγορείται για απόπειρα λαθρεμπορίας - Αυξάνεται η ζήτηση στην Ευρώπη και την Ασία
Η Βιέννη ενεργοποιεί μέτρα για να πέσει η τιμή στην αντλία
Καλείται να δώσει εξηγήσεις για τους χειρισμούς της και τις κατηγορίες περί συγκάλυψης
Η ένταση των ισραηλινών επιθέσεων στο Ιράν κλιμακώνεται
Οι ποινές μπορούν να περιλαμβάνουν έως και δύο χρόνια φυλάκισης
Η σταθερή δημοτικότητα της Εθνικής Συσπείρωσης και το μεγάλο λάθος των Σοσιαλιστών
Οι αρχές αναζητούν τρόπους για να αυξηθούν οι γάμοι και να τονωθεί η κατανάλωση
Τραυματισμοί ναυτών και δυσλειτουργίες στις υποδομές πλήττουν το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο του κόσμου
Μηδενική ανοχή από τους μουλάδες, μπαράζ συλλήψεων πολιτών στους δρόμους της Τεχεράνης
Πρόκειται για δύο 19χρονους, έναν 18χρονο και έναν 17χρονο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας
Δυτικές χώρες κατηγορούν επί χρόνια την Τεχεράνη ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας υπόσχεται μια «λιγότερο οπισθοδρομική» χώρα
Η πρώην Δούκισσα του Γιορκ επισκέφθηκε τον Έπσταϊν λίγες μέρες μετά την αποφυλάκισή του
«Ψευδές» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δημοσίευμα των New York Times
Οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ οι αρχές ερευνούν την έκταση των καταστροφών
Η κηδεία του προβλέπεται να γίνει στις 12:30 (ώρα Ελλάδας) στην ιρανική πρωτεύουσα
Εκτιμάται πως το έγκλημα είχε διαπραχθεί εβδομάδες νωρίτερα
4,9 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών πέθαναν το 2024
Πρόκειται για την έβδομη εκτέλεση στις ΗΠΑ από την αρχή της χρονιάς
Χωρίς να έχουν διευκρινιστεί οι ακριβείς συνθήκες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.