Βιβλιο

Είμαι ακόμα ζωντανός: Κόμικ για τη ζωή του «φυλακισμένου» Ρομπέρτο Σαβιάνο

Μια βιογραφία του Ιταλού συγγραφέα και δημοσιογράφου από τον Ισραηλινό κομίστα Asaf Hanuka

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Roberto Saviano
© EPA/ETTORE FERRARI

Ρομπέρτο Σαβιάνο: Η βιογραφία του σε ένα κόμικ του Ισραηλινού Asaf Hanuka με τίτλο «Είμαι ακόμα ζωντανός»

Ο Ιταλός συγγραφέας Ρομπέρτο Σαβιάνο ζει εδώ και δεκαπέντε χρόνια σε «ασφαλές μέρος» υπό αστυνομική προστασία: το 2006, όταν εκδόθηκε το βιβλίο του για την Καμόρρα (με τον τίτλο «Γόμορρα»: στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη), η μαφία τον καταδίκασε σε θάνατο· ο 43χρονος σήμερα συγγραφέας έχει ζήσει το ένα τρίτο της ζωής του σε κρυψώνες σε διάφορα μέρη της Ιταλίας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Αυτές τις μέρες κυκλοφόρησε στα αγγλικά και στα γαλλικά η βιογραφία του σε ένα κόμικ του Ισραηλινού Asaf Hanuka, γνωστού από τα κόμικς «Bipolar» (μαζί με τον αδερφό του Tomer Hanuka) και «Pizzeria Kamikaze» (μαζί με τον Etgar Keret.)

«Είμαι ακόμα ζωντανός»: Το κόμικ-βιογραφία του Asaf Hanuka για τον Ρομπέρτο Σαβιάνο

Ο Ρομπέρτο Σαβιάνο γεννήθηκε στη Νάπολη όπου σπούδασε φιλοσοφία και εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε διάφορα περιοδικά μεταξύ των οποίων το Diario, το Sud και το Il Manifesto, ενώ συμμετείχε σε ερευνητική ομάδα του Παρατηρητηρίου Παρανομίας για την Καμόρρα. Το βιβλίο του «Γόμορρα» όπου αποκάλυπτε τις εγκληματικές δραστηριότητες της μαφίας στη Νότια Ιταλία, πούλησε πάνω από 1,8 εκατομμύρια αντίτυπα και έγινε αιτία να μπει στη λίστα θανάτου ― τόσο το βιβλίο, όσο και η ταινία του Matteo Garrone που ακολούθησε το 2008 παρουσίαζαν τους μαφιόζους χωρίς το γκλάμουρ που τους συνοδεύει στις χολιγουντιανές αναπαραστάσεις. Οι μαφιόζοι του Σαβιάνο είναι όπως στην πραγματικότητα: ανόητοι, άσχημοι, κτήνη ― και επιπλέον βαρετοί.

Παρότι σ’ αυτή την περιπέτεια όλοι οι πνευματικοί άνθρωποι στον κόσμο στήριξαν και στηρίζουν τον Ρομπέρτο Σαβιάνο, η απειλή για τη ζωή του παραμένει υπαρκτή: κάπου κάπου εμφανίζεται δημοσίως με ισχυρή ομάδα σωματοφυλάκων, αλλά δεν ξέρουμε πού ζει ―το πιθανότερο είναι ότι αλλάζει τόπο διαμονής κάθε λίγες εβδομάδες― κι όταν, σπανίως, τον επισκέπτεται κάποιος δεν γνωρίζει με ακρίβεια πού τον οδηγεί η ομάδα προστασίας. Συνήθως, οι συναντήσεις γίνονται σε άγνωστα ξενοδοχεία, σε απομονωμένα χωριά.

«Είμαι ακόμα ζωντανός»: Το κόμικ-βιογραφία του Asaf Hanuka για τον Ρομπέρτο Σαβιάνο
Ο Asaf Hanuka αφηγείται τη ζωή του Σαβιάνο σαν ένα προσωπικό ημερολόγιο: τι κάνει την κάθε μέρα, πώς περνάει; Με τι ασχολείται ένας άνθρωπος που είναι εντελώς μόνος επί πάνω από δεκαπέντε χρόνια; Καθώς ο Σαβιάνο δεν έχει τίποτα να αφηγηθεί γι’ αυτά τα χρόνια όπου σπανίως βλέπει άλλους ανθρώπους εκτός από τους επτά φρουρούς του, το κόμικ επικεντρώνεται στο εσωτερικό του τοπίο, στις σκέψεις και στους φόβους του. Άξιζε η υπόθεση της Καμόρρα τέτοια θυσία; Τι σώζει τον φυλακισμένο από την απόγνωση; Ποιες είναι οι ελπίδες του; Μπορεί κανείς να ζήσει γράφοντας μονάχα; Το κόμικ έχει τίτλο «Είμαι ακόμα ζωντανός».

Το πιο πρόσφατο βιβλίο του Σαβιάνο που μεταφράστηκε στα ελληνικά είναι το «Άγριο φιλί» (εκδόσεις Πατάκη, μετάφραση Μαρία Οικονομίδου).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ