1821 Digital Gallery
reading, book, woman
ΤΕΥΧΟΣ 776

Ελληνική λογοτεχνία από τις Εκδόσεις Βακχικόν

Μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα καθώς και ποιητικές συλλογές
© Priscilla Du Preez on Unsplash
8 προτάσεις βιβλίων ελληνικής λογοτεχνίας από τις εκδόσεις Βακχικόν

Ήμερες Ημέρες, διηγήματα, Μουράτης Κοροσιάδης
Ήμερες ημέρες, διηγήματα, Μουράτης Κοροσιάδης

Η δεύτερη συλλογή διηγημάτων του Μουράτη Κοροσιάδη, οι μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές του οποίοι, στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, αναφέρονται στις απόψεις του Αυστριακού φιλοσόφου L. Wittgenstein για τη γλώσσα, τα όριά της και τη σιωπή στην τέχνη, καθώς και με τα πολιτικά και εντροπικά χαρακτηριστικά της τέχνης του 19ου και 20ού αιώνα. Επίσης, έχει εκπονήσει μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ σχετικά με τα ίχνη και τη γενεαλογία του λαϊκισμού στην αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία.


Το κισσόσπιτο, μυθιστόρημα, Γιώργης Ξηρογιάννης
Το κισσόσπιτο
, μυθιστόρημα, Γιώργης Ξηρογιάννης
Ένα ερωτευμένο ζευγάρι αγοράζει έναν ακατοίκητο πύργο στη Μάνη, όταν όμως τον επισκέπτονται αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι και τόσο ακατοίκητος. Η εμβληματική μορφή που τους υποδέχεται είναι ο πρώην ιδιοκτήτης του πύργου αλλά φέρει και ένα ιδιαίτερο ιστορικό βάρος στους ώμους του. Είναι ο χωροφύλακας στον οποίο παραδόθηκε ο Π.Ν. Είναι ο μετέπειτα δεσμοφύλακάς του και εν τέλει ο θεματοφύλακας των τελευταίων υπαρξιακών ιδεών του μεγάλου επαναστάτη. Ο τελευταίος φίλος του.
Η γη τρέχει πιο γρήγορα, νουβέλα, Παναγιώτης Τσίτος
Η γη τρέχει πιο γρήγορα
, νουβέλα, Παναγιώτης Τσίτος
Με επιρροές από τα έργα των Καμύ, Κάφκα, Κέρουακ, καθώς και από τη φιλμογραφία του Ντέιβιντ Λιντς, το «Η γη τρέχει πιο γρήγορα» ξεδιπλώνεται ως μια νουβέλα που ακροβατεί ανάμεσα στο ρεαλιστικό και το σουρεαλιστικό. Ταυτόχρονα, η τριμερής διαίρεση του βιβλίου ακολουθεί το βασικό θέμα που διατρέχει όλη την πλοκή: το υπαρξιακό κενό, όπως αυτό βιώνεται από τον κεντρικό ήρωα.
Τα τεμάχια, μυθιστόρημα, Χρύσα Μαστοροδήμου
Τα τεμάχια
, μυθιστόρημα, Χρύσα Μαστοροδήμου
Η Κατερίνα γεννήθηκε λίγο πριν από την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και η ζωή της ταυτίζεται με τα πιο δύσκολα χρόνια της ελληνικής ιστορίας. Τώρα, στην εποχή της σύγχρονης οικονομικής κρίσης, αναμετράται ξανά με το παρελθόν της. Μέσα από τη δική της ματιά, θα καταγράψει τον αγώνα επιβίωσης των απλών ανθρώπων της ελληνικής υπαίθρου εκείνης της εποχής, οι οποίοι, ως «τεμάχια», αποτελούσαν φτηνό εργατικό δυναμικό για τις ανεπτυγμένες χώρες.
Η αργκό των αστεριών, ποιήματα, Μιλένα Σπανού
Η αργκό των αστεριών
, ποιήματα, Μιλένα Σπανού
Η Μιλένα Σπανού γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από Σάμο και Σμύρνη. Σπούδασε Ψυχολογία στο University of Maryland. Είναι οικονομική διευθύντρια σε εταιρεία λογιστών και συμβούλων επιχειρήσεων. Διακρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 με το τρίτο βραβείο στον 38ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης. Τον Νοέμβριο του 2020 διακρίθηκε με το τρίτο βραβείο στον Θ’ Διαγωνισμό Αμφικτιονίας Ελληνισμού.
Όταν παρεκτρέπεστε…, ποιήματα, Κώστας Δερμούσης
Όταν παρεκτρέπεστε…, ποιήματα, Κώστας Δερμούσης

Ο Κώστας Δερμούσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Άρχισε να γράφει ποιήματα από το Γυμνάσιο. Κανένα από αυτά δεν έχει διασωθεί. Ευτυχώς. Η ανά χείρας ποιητική συλλογή είναι η πρώτη που αποφάσισε να εκδώσει. Κείμενά του φιλοξενούνται κατά καιρούς σε ιστότοπους, ιστολόγια λογοτεχνίας και ανθολογίες.
Κύματα ακίνητα, ποιήματα, Κατερίνα Ζυγούρα
Κύματα ακίνητα, ποιήματα, Κατερίνα Ζυγούρα

H Κατερίνα Ζυγούρα γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Είναι απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Α.Π.Θ. Το 2014 εκδόθηκε η πρώτη της ποιητική συλλογή, για την οποία έλαβε το βραβείο «Μαρία Πολυδούρη».
Σκίτσα σε έκλειψη ηλίου, ποιήματα, Έλενος Χαβάτζας
Σκίτσα σε έκλειψη ηλίου, ποιήματα, Έλενος Χαβάτζας

Ο Έλενος Χαβάτζας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του μεταπτυχιακού προγράμματος «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα). Στο Λονδίνο έκανε μεταπτυχιακά στη Μοντέρνα Λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο Goldsmiths. Με την παρούσα έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές.

Σόλωνος 110, Αθήνα, 2103637867,  info@vakxikon.gr, ekdoseis.vakxikon.gr

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5