- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Πρέπει να αντικρίσεις την αλήθεια, η «Φυγή» δεν είναι λύση
Το νέο συναρπαστικό μυθιστόρημα του Χάρλαν Κομπέν σε προκαλεί (εκδ. Bell)
Η Κέλλη Κρητικού διαβάζει το μυθιστόρημα «Φυγή» του Χάρλαν Κομπέν που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell.
Ο Χάρλαν Κομπέν δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Πολυγραφότατος και με τεράστιες επιτυχίες στο ενεργητικό του, πρωτοεμφανίστηκε στην αστυνομική λογοτεχνία με τα θρίλερ "Play Dead" και "Miracle Cure" και έκτοτε συναρπάζει με κάθε του βιβλίο. Είναι ο πρώτος συγγραφέας στην ιστορία που έχει τιμηθεί και με τα τρία σημαντικότερα βραβεία αστυνομικής λογοτεχνίας: το Έντγκαρ, το Σέιμους και το Άντονι, ενώ τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 43 γλώσσες. Στις 30 Ιανουαρίου ανέβηκε στην πλατφόρμα Netflix η σειρά «The stranger» («Ο Ξένος»), που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημά του, με πρωταγωνιστές τους Richard Armitage και Jennifer Saunders, που καθηλώνει το φανατικό τηλεοπτικό κοινό. Το νέο του βιβλίο, «Φυγή», ανεβάζει ακόμα περισσότερο τον πήχη, παίζει με την αγωνία σου και ετοιμάζει το έδαφος για μια ακόμα επιτυχημένη τηλεοπτική μεταφορά. Ο μάγος της έντασης και των εξαιρετικά ενορχηστρωμένων ανατροπών είναι εδώ και σε προκαλεί να ζήσεις την εμπειρία.
Ο Σάιμον Γκριν και η Ίνγκριντ έχουν μια όμορφη οικογένεια και τρία παιδιά, τον Σαμ την Πέιτζ και την Άνια. Τον τελευταίο χρόνο όμως όλα έχουν αλλάξει δραματικά. Η εθισμένη στα ναρκωτικά Πέιτζ έχει εξαφανιστεί παρέα με τον Άαρον, τον ναρκομανή φίλο της, και κανείς δεν μπορεί να μάθει κάτι γι αυτήν. Μέχρι που ένας γείτονας του Σάιμον τον ενημερώνει πως την έχει δει να παίζει κιθάρα στο Σέντραλ Παρκ. Με αναπτερωμένες τις ελπίδες, σπεύδει να τη συναντήσει αλλά το κορίτσι που συναντά δεν θυμίζει σε τίποτα το κοριτσάκι του. Είναι εκείνη χωρίς να είναι. Ένα φάντασμα που τον διαλύει. Την πλησιάζει και την παρακαλεί να επιστρέψει σπίτι αλλά εκείνη διαφεύγει και πάλι, με τη βοήθεια του Άαρον. Ο Σάιμον δεν μπορεί όμως πια να περιμένει με σταυρωμένα χέρια. Αποφασίζει να αναλάβει δράση. Μόνο που οι εξελίξεις τον προλαβαίνουν. Και τώρα πρέπει να χαθεί στα σκοτάδια της παρανομίας και των ουσιών, ενώ η Ελένα Ραμίρεζ προσπαθεί να εξιχνιάσει μια παράξενη εξαφάνιση και το δίδυμο των Ας και Ντι-Ντι σκορπούν τον θάνατο γύρω τους.
Η ιστορία απλώνει τα πλοκάμια της σταδιακά και με ύπουλο τρόπο. Βρίσκεσαι ξαφνικά αντιμέτωπος με τρεις παράλληλες ιστορίες που είναι φαινομενικά ασύνδετες μεταξύ τους, αλλά και με πολλούς χαρακτήρες με έντονες προσωπικότητες. Καθώς τα γεγονότα τρέχουν, αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι εν μέρει κάποιους συσχετισμούς και να σχηματίζεις αμυδρά μια γενική εικόνα. Με τον Κομπέν όμως δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος. Ποτέ ασφαλής. Καθώς νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως, νέα ερωτήματα προκύπτουν και νέες απορίες γεννιούνται. Οι ενδείξεις όχι μόνο δεν οδηγούν εκεί που φαντάζεσαι αλλά σκάνε μπροστά σου σαν πυροτεχνήματα και ρίχνουν φως σε άλλες παραμέτρους που δεν είχες καν σκεφτεί.
Την ίδια στιγμή, ο Ας και η Ντι-Ντι είναι εκεί για να βάλουν φωτιά, με την κυνικότητά και τις ψυχρές εκτελέσεις τους, εξυπηρετώντας τις πτυχές του θρίλερ και της δράσης, ενώ η Ελένα Ραμίρεζ, με το αστυνομικό της δαιμόνιο, στέκει αμείλικτη και έτοιμη να ενώσει τα κομμάτια του παζλ για να φτάσει στους ενόχους.
Η «Φυγή» συνδυάζει το οικογενειακό δράμα, τον φρενήρη ρυθμό και την έκρηξη αδρεναλίνης σε απρόβλεπτο χρόνο και χώρο. Επίκαιρο και ευαίσθητο, με τα μάτια στραμμένα στο χάσμα γονέων και παιδιών που μπορεί να γιγαντωθεί, να ξεπεράσει τα όρια και να εκτραχυνθεί, προβάλλει την αγάπη που δεν γνωρίζει από φραγμούς και καταλύει κάθε όριο. Ο συγγραφέας εστιάζει στη μάστιγα των ναρκωτικών και πυροδοτεί ηθικά διλήμματα, ψέματα και μυστικά που παγώνουν την ατμόσφαιρα. Η αφήγησή του διαγράφει μεγάλους ομόκεντρους κύκλους συστήνοντας τους ήρωες, το παρελθόν τους, τις ενοχές που κουβαλούν και οδηγώντας αριστοτεχνικά τις καταστάσεις στο κέντρο, εκεί όπου όλα θα φανερωθούν και θα αποκαλυφθούν.
«Το ένα ψέμα φέρνει τ’ άλλο, ακόμα κι αν ο λόγος που είπαμε ψέματα ήταν ο καλύτερος στον κόσμο. Κι έπειτα όλα αυτά τα ψέματα μαζεύονται και γίνονται ένα ορμητικό ποτάμι που πνίγει την αλήθεια».
Η απόγνωση και η αβεβαιότητα κυριαρχούν σε όλες τις σελίδες της «Φυγής». Ακόμα και όταν το πέπλο προστασίας καίγεται και μένει ατόφια η αμείλικτη αλήθεια, τα παιχνίδια της μοίρας στέκονται έτοιμα να καταστρέψουν και πάλι τα πάντα. Και αυτή τη φορά η απόφαση είναι στο χέρι τους. Έχουν το περιθώριο να επιλέξουν. Και σε προκαλούν να έρθεις να τους συναντήσεις την ώρα της μεγάλης απόφασης. Τόλμησέ το.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αγαπημένη σταρ του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου μέσα από τις αναμνήσεις του αδελφού της, που έζησε από κοντά τις πιο προσωπικές και σημαντικές στιγμές της ζωής της
Στο πρώτο βιβλίο της τριλογίας «Ως τα πέρατα της γης», ένα πλοίο σαλπάρει από την Αγγλία για την Αυστραλία, στα πρώτα χρόνια του 19ου αιώνα.
Τι λένε ένας συγγραφέας, ένας κβαντικός φυσικός και ένας φιλόσοφος του 18ου αιώνα για το σύμπαν
Η εκδήλωση αποτέλεσε αφορμή για μια ευρύτερη συζήτηση γύρω από τις αιτίες της κυκλοφοριακής ασφυξίας
Δείτε πώς συζητούν δύο συγγραφείς μεταξύ τους.
20 χρόνια μετά το «Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων», ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός μιλά για τη μετανάστευση, την ελληνική κοινωνία και τις νέες πατρίδες
Ο καθηγητής και συγγραφέας Κάρλο Μασάλα μιλά στην ATHENS VOICE για τη στάση του Τραμπ και για το στοίχημα της Μόσχας στην κόπωση της Ευρώπης
Συναντήσαμε τον διάσημο Ελβετό συγγραφέα και φιλόσοφο και μιλήσαμε για τον έρωτα, την ευτυχία και την παιδική ηλικία
Ο συγγραφέας του «Λίνε» και podcaster της ATHENS VOICE μιλά για τα παιδιά, τα «πρέπει» που μαθαίνουμε από μικροί κι εκείνες τις μικρές «καμπύλες» που μας βοηθούν να ανακαλύψουμε ποιοι είμαστε.
Ένα μυθιστόρημα-λαβύρινθος που γοητεύει, τρομάζει, συναρπάζει και τέρπει, με άφθονα στοιχεία μύθου, παραλογισμού, χιούμορ και συγκίνησης
Από την έκδοση του Δόκτορα Ζιβάγκο το 1957 μέχρι την υπόθεση της Σάλι Ρούνεϊ και τη ματαίωση εκδήλωσης για την εβραϊκή λογοτεχνία στη Θεσσαλονίκη
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Στο Καφέ Φίλιον - Με τη συμμετοχή Ευάγγελου Βενιζέλου, Σπύρου Βούγια και Νίκης Λυμπεράκη
Οι τίτλοι που αγαπήσαμε περιμένουν την ψήφο μας
Ένα βιβλίο εκλαϊκευμένης επιστήμης από τον επιδραστικό Ιταλό φυσικό
Η σκληρή πραγματικότητα μιας απλήρωτης «δουλειάς»... ή μήπως μιας απλής απασχόλησης... ή ενός χόμπι;
Δευτέρα 19 Οκτωβρίου στο Καφέ Φίλιον - Με ομιλητές Βενιζέλο, Βούγια και Λυμπεράκη
Ένα οικουμενικό έργο, παιγνιώδες, που αναδεικνύει ζητήματα κοινωνικού φύλου και γλώσσας, διαστέλλοντας τα όρια των λέξεων
Ποιους συγγραφείς θεωρεί πιο ρεαλιστικούς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.