Tip of the day

Πού θα βρεις χειροποίητα μακραμέ για να διακοσμήσεις το σπίτι σου;

Για μία πιο cozy ατμόσφαιρα και γήινη αισθητική

mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
19’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
μακραμέ διακοσμητικό

Macramedeco_athens: custom made xειροποίητα διακοσμητικά και χρηστικά μακραμέ 

Ζητάς μια αλλαγή από τα συνηθισμένα έργα τέχνης σε κορνίζα; Ένα κρεμαστό τοίχου μακραμέ μπορεί να είναι μια ανανεωμένη εναλλακτική λύση. Το μακραμέ -ή αλλιώς κομποδετική- είναι μια μορφή κλωστοϋφαντουργίας που παράγεται με τη χρήση τεχνικών κόμπων -φαντάσου ένα σχοινί γεμάτο «καλλιτεχνικούς» κόμπους. Δεν υφαίνουμε με αργαλειό, ούτε πλέκουμε με βελόνες. Γίνεται αποκλειστικά και μόνο με τα χέρια –στην κυριολεξία χειροποίητο. Αυτό είναι και το θαυμαστό σε αυτή την τέχνη, αφού μπορεί κανείς να δημιουργήσει χωρίς πολύπλοκο εξοπλισμό ή προετοιμασία, αρκεί η φαντασία και το μεράκι. Στοιχεία τα οποία διαθέτει η Όλγα Τίτοβετς, η δημιουργός του macramedeco_athens, ενός instagram account που μπορείς να βρεις ή να ζητήσεις όποιο σχέδιο μακραμέ θελήσεις.

Πριν δύο χρόνια η Όλγα ξεκίνησε το ταξίδι της στον κόσμο του μακραμέ. Η πολύωρη παραμονή στο σπίτι λόγω καραντίνας την ώθησε να σκεφτεί τρόπους να το κάνει πιο ζεστό και φιλόξενο δίνοντας ταυτόχρονα μία artsy πινελιά. Έτσι ξεκίνησε το μακραμέ, τόσο ως διακοσμητική όσο και ως λειτουργική μορφή τέχνης.

Στο macramedeco_athens θα βρεις από επιδαπέδια φωτιστικά, κουρτίνες, μαξιλάρια και διακοσμητικά τοίχου μέχρι κασπό για φυτά, σουπλά-σουβέρ και καλαθάκια μπάνιου για τα καλλυντικά ή κουζίνας για τα φρούτα. Εννοείται πως υπάρχουν και μεγάλες shopping bags. Τσέκαρε, επίσης, τα διακοσμητικά rainbows προσωποποιημένα με όνομα – μια όμορφη προσθήκη που θα δώσει χρώμα στο παιδικό δωμάτιο. Και αν ετοιμάζεσαι για γάμο ή βάφτιση, σου έχω την πιο boho μπομπονιέρα- made with love by Olga.  Όλα τα έργα στο macramedeco_athens έχουν δύο κοινά: το υλικό (από μακραμέ) και την καλαισθησία. Τα σχοινιά είναι αγορασμένα από ελληνικά μαγαζιά και το ακατέργαστο ξύλο –που πολλές φορές συνοδεύει το μακραμέ- συλλεγμένο από τη φύση.

«Το όμορφο σχετικά με το μακραμέ είναι οι οργανικές και αυθεντικές του ιδιότητες. Κανένα προϊόν μακραμέ δεν είναι ίδιο», αναφέρει η Όλγα. Μπορεί να συμπληρώσει τα αντικείμενα, τα σχήματα και την αισθητική του χώρου σου, δίνοντας σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού μια γήινη και μποέμ διάσταση. Μπορείς να παραγγείλεις όποιο σχέδιο θες –ακόμα και χριστουγεννιάτικα στολίδια! Μία απαραίτητη προϋπόθεση; Να είναι από μακραμέ.

Instagram account: macramedeco_athens


Fun fact: Το μακραμέ δεν είναι new thing, αλλά έχει μεγάλη ιστορία. Πιστεύεται ότι ξεκίνησε από τις αραβικές υφάντρες του 13ου αιώνα και αργότερα,  μετά τις μαυριτανικές κατακτήσεις εξαπλώθηκε σιγά-σιγά στην Ευρώπη. Τη δεκαετία του 70΄είχε την τιμητική του, «έσβησε» όμως πολύ γρήγορα. Πριν από δύο χρόνια, το μακραμέ έκανε δυναμικά την επάνοδο του, στην πιο ανανεωμένη του μορφή δοσμένη από τους σύγχρονους χειροτέχνες που βάζουν τη δική τους πινελιά δημιουργικότητας σε αυτή την πανάρχαια και τόσο ενδιαφέρουσα τέχνη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ