- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Poké: Το πιο εξωτικό street food της πόλης είναι στο Σύνταγμα
Aloha! Άλλος για χαβανέζικο sushi;
Πρωτοήρθαμε αντιμέτωποι με τον όρο «χαβανέζικο sushi» στο τελευταίο Athens Street Food Festival, όπου το Poké μας είχε στήσει καρτέρι με τις περίεργες λιχουδιές του. Τι είναι το χαβανέζικο sushi; Πώς προφέρεται το Poké; Τι είναι αυτό που τρώω; Είχαμε πολλές απορίες, αλλά καθόλου δεν μας ένοιαζε. Ό,τι κι αν ήταν, ήταν πεντανόστιμο.
Στο φεστιβάλ υπήρχαν μόνο δύο πιλοτικά πιάτα. Τώρα, στο μικροσκοπικό στενάκι της οδού Πετράκη, το Poké επιστρέφει με όλο το μεγαλείο της νοστιμιάς του, ένα φούξια ψάρι για σύμβολο, ροζ ταμπέλα νέον και μπλε τραπεζάκια. Το χαβανέζικο sushi, δεν έχει την ίδια όψη με το sushi που ξέρεις, έχει όμως τις ίδιες βασικές αρχές: ρύζι και ωμό ψάρι.
Η βάση είναι πάντα το sushi rice, που μπαίνει σε μικρό ή μεγάλο μπολάκι ανάλογα με την όρεξη. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν τέσσερα είδη ψαριών και θαλασσινών (σολομός, μαγιάτικο, γαρίδες και χταπόδι), εκτός κι αν το φεγγάρι τα θέλει αλλιώς. «Έχουμε πάντα μια επιλογή σε ελληνικό ψάρι και είναι πάντα φρέσκο. Αν δεν βρούμε φρέσκο μαγιάτικο, θα φέρουμε κάτι άλλο», λέει ο Γιάννης, ένας από τους τρεις ιδιοκτήτες του Poké. Αρχηγός στην κουζίνα είναι ο Γιάννης Κανδυλίδης (με θητεία στο Varoulko και στο 48 Urban Garden), συνέταιροι στο έγκλημα δύο καλοί του φίλοι, ο Γιάννης Μπινιάρης και ο Κωνσταντίνος Γιαννούτας.
Υπάρχουν δύο συνταγές για κάθε ψάρι, βαφτισμένες από υπαρκτά χαβανέζικα τοπωνύμια. Αν θες, όμως, μπορείς να παίξεις και να μπερδέψεις τα ψάρια με τις συνταγές κατά βούληση. Τα παιδιά πάντως προτείνουν με το σολομό τη συνταγή O’Ahu (με αβοκάντο, φύτρες φασολιών, crispy onions, nori, και soy sesame sauce) και την Pe’ Ahi (με ενταμάμε, πορτοκάλι, καραμελωμένα κρεμμύδια και citrus sauce). Για τη γαρίδα οι επιλογές είναι η συνταγή Honolua (με ανανά, δυόσμο, soy sesame sauce, wasabi mayo ή chili mayo) και η Hanalei (με μάνγκο, κόκκινο τσίλι, κάσιους, κόλιανδρο και coconut curry sauce), ενώ για το χταπόδι η Ai Ai (στα χαβανέζικα πάει να πει…«χταπόδι») με αμπελοφάσουλα και Aioli. Θα βρεις επίσης και μια vegan επιλογή με παντζάρι αντί για ψάρι.
Εγώ διάλεξα το μαγιάτικο, για το οποίο οι προτεινόμενες συνταγές είναι η Waikiki (με γλυκό τσίλι, καρότα, μανιτάρια shitake και soy sesame sauce) και η Waimea (με αβοκάνδο, μάνκο, red chili, κόλιανδρο και soy sesame sauce). Είπα να δοκιμάσω τη Waimea και τη βρήκα μούρλια! Ωραία ισορροπία ανάμεσα στο γλυκό μάνγκο και στο καυτερό τσίλι, καταπληκτικό το ολόφρεσκο, ελαφρώς μαριναρισμένο μαγιάτικο. Μπράβο και πάλι μπράβο! Τα ίδια λέει και ένας Χαβανέζος που πέρασε από εδώ (μα πού βρέθηκε;). «Μας είπε», λέει ο Γιάννης, «ότι του άρεσε πολύ!». Εσείς στη Χαβάη έχετε πάει; «Όχι, αλλά άμα πάει καλά το Poké …». Γελάμε και έπειτα δοκιμάζω λεμονάδα με ρούμι (πείτε «ναι», πάει τέλεια με το χαβανέζικο sushi). Α, δεν μπορώ να πω, είναι ωραία η ζωή εδώ στη Χονολουλού-Σύνταγμα.
Πετράκη 7, Σύνταγμα, 210 3226653, Fb: Poké Hawaiian Sushi, Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο: 13.00-23.00, Κυριακή κλειστά.
*Στις 30 Σεπτεμβρίου το Poké κάνει πάρτι με τίτλο «Ποκέ θα κάνει ξαστεριά;» (έχουν χιούμορ), με μερικά plus πιάτα και ωραία cocktails. Από τις 20.00 και μετά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς μια παραλία του Πηλίου γίνεται τρεντ μέχρι να πεις «καλοκαίρι» και ένας νοστιμότατος λόγος για να την επισκεφτείς
Στην Κορωνησία που δεν είναι νησί, ούτε στεριά, ούτε λίμνη, ούτε ακριβώς θάλασσα
Ο σεφ Αντώνης Μουστάκης έχει δημιουργήσει ένα contemporary μενού που συνδυάζει σύγχρονες γεύσεις και παραδοσιακές πινελιές
Πρόκειται για ένα από τα γνησιότερα concept brunch shops, μπορεί και σε όλη την Ελλάδα
Εδώ όπου η παράδοση συναντά τις νέες γευστικές τάσεις
Κομψότητα και νοστιμιά στο κέντρο της πόλης
Το αντισυμβατικό wine bistro της Θεσσαλονίκης
Χειροποίητα panini και απολαυστικά spritz στην πλατεία Αριστοτέλους
Εδώ η μαγειρική διαδικασία είναι ιερή
Η κουζίνα θα σας προτείνει πιάτα που βασίζονται στη μεσογειακή παράδοση με διεθνείς επιρροές, με έμφαση πάντα στη γεύση και με βάση την εποχικότητα και την επιλογή άριστων πρώτων υλών.
Κλείστε θέση στο πάσο και παρακολουθήστε πώς παρασκευάζονται πιάτα
Το εμβληματικό εστιατόριο επιστρέφει μεταμορφωμένο
Από τον σεφ-πατρόν Ανδρέα Γάβρη, μαζί και 700 ετικέτες κρασιού για ψαγμένους οινόφιλους
Από τις πιο αυθεντικές σελίδες στο καλοκαιρινό, ροδίτικο οδοιπορικό σου
Η Νίκη Σπανού έχει καταφέρει να κάνει το Μεϊντάνι της αρχηγείο, στρατηγείο και κατσαρόλα αναφοράς για όποιον αναζητά τη βεριτάμπλ γεύση της παράδοσης στη Ζαγορά
Σου σερβίρει με τη βούλα την πιο αυθεντική γεύση της Λήμνου
Ψαράκια, χταποδάκια, καλαμαράκια και λοιπά καλοκαιρινά δίπλα στη θάλασσα
Εδώ που η κατσαρόλα δεν έχει ανάγκη τη ΔΕΗ για να μπει στη φωτιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.