Πολιτικη & Οικονομια

Αλέξης Τσίπρας από ΔΕΘ: Προτείνουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης από τον πρωθυπουργό που ξεκαθάρισε ότι η γ' αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
371216-766808.gif
MOTION TEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Για την ανάπτυξη, τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και την έξοδο της χώρας στις αγορές μίλησε μεταξύ άλλων από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση και θα ρίξει τους δείκτες ανεργίας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως για την καθυστέρηση  στη β’ αξιολόγηση δεν ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση, υπονοώντας ότι τα προβλήματα προκλήθηκαν από τους χειρισμούς του ΔΝΤ και της άκαμπτης στάσης του σε διάφορα κεντρικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης (αποκρατικοποιήσεις, συντάξεις). «Υπήρχαν θεσμοί που μας έδωσαν υποσχέσεις και τις πήραν πίσω» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «κάθε φορά που φθάναμε κοντά στα γκολποστ, αυτά μετακινούνταν μερικά μέτρα πιο 'κει».

Όσον αφορά στην γ’ αξιολόγηση ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί ταχύτητα, γνωστοποιώντας πως θα συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο για να επισπευτούν οι διαδικασίες. «Ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας» είπε, υπογραμμίζοντας ότι «το τέλος της ελληνικής κρίσης θα είναι ταυτόχρονα και το τέλος της ευρωπαϊκής κρίσης».

Αφού είπε ότι «θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί» όσον αφορά στο τρέχον πρόγραμμα και πως «τα χειρότερα είναι πίσω μας», ο πρωθυπουργός μίλησε για τον ρόλο του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο. Όπως είπε, «μπορούμε να ζήσουμε με το ΔΝΤ στον βαθμό που τηρεί τα συμφωνηθέντα» στη μεταξύ μας συμφωνία, προσθέτοντας πως «δεν μπορούμε να ζήσουμε με το Ταμείο, όταν είναι με το ένα πόδι μέσα και με το ένα έξω».

Εκλογές το 2019

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι «εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, το φθινόπωρο του 2019, όταν θα είμαστε μέσα στο λιμάνι και όχι εν πλω, σε τρικυμία».

«Η πραγματική σύγκριση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις θα μπορέσει να γίνει στο τέλος της τετραετίας και ο πολίτης θα μπορεί να κρίνει πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν, τι έχει γίνει με την εργασία, την ανάπτυξη, την καθημερινότητα του. Τώρα, και αυτό το αισθάνεστε όλοι, έχουμε πάρει στροφή. Περάσαμε τον κάβο. Έχει κυματισμό αλλά τον κάβο τον περάσαμε για το καλό του ελληνικού λαού» ανέφερε, καταλογίζοντας στη ΝΔ πως έχει σταθερή αντιπολιτευτική γραμμή και ζητά εκλογές «κάθε φορά που προκύπτουν δυσκολίες στη διαπραγμάτευση».

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του εκτίμησε ότι «η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και ανάκτηση εμπιστοσύνης» -δύο στοιχεία που θα οδηγήσουν στην επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Προς αυτήν την κατεύθυνση, υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει την αξιοπιστία της και «έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των καλόπιστων εταίρων» (που είναι η πλειονότητα τους, όπως διευκρίνισε). Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «η αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της» και του χρόνου ο ίδιος -ως πρωθυπουργός- θα δίνει συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ με την «Ελλάδα να βρίσκεται σε άλλο πλαίσιο».

Θέλουμε τις επενδύσεις

Αναφορικά με τις επενδύσεις, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι φιλική προς αυτές, αρκεί να σέβονται τον εργαζόμενο και το περιβάλλον. «Θέλουμε ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά θέλουμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον και τον εργαζόμενο» είπε, επισημαίνοντας πως η βασική διαφορά του από τους νεοφιλελεύθερους είναι το γεγονός ότι το παραγωγικό μοντέλο που προτείνει δεν βασίζεται στην «ένταση εργασίας» αλλά στην «ένταση γνώσης». «Να επενδύσουμε στη φύση. Αν καταστρέψουμε το περιβάλλον και το ανθρώπινο κεφάλαιο, δεν θα έχουμε ανάπτυξη» εξήγησε, προσθέτοντας ότι «ο εργαζόμενος είναι βασικός κρίκος στην παραγωγική διαδικασία» στο όραμά μας για μια «Ελλάδα της δημιουργίας και όχι της φούσκας, της λαμογιάς και της απατεωνιάς».

«Το 2016 έγινε ρεκορ σε άμεσες ξένες άμεσες επενδύσεις, με το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2009. Το 2017 αναμένεται να πάμε σε ακόμη μεγαλύτερο ρεκόρ» τόνισε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας: «Κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια να πολεμήσουμε παθογένειες, όπως η γραφειοκρατία και η καθυστέρηση στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων, που δεν έγιναν όμως κατά τη δική μας θητεία».

«Είμαστε αποφασισμένοι το επόμενο χρονικό διάστημα να βρεθούμε δίπλα στον κόσμο της παραγωγής» σημείωσε ο πρωθυπουργός, δίνοντας έμφαση στον χώρο της μεταποίησης. «Βλέπω μια Ελλάδα δημιουργική που αν επενδύσει στην καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες, μπορεί να κάνει θαύματα» πρόσθεσε, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «αυτήν την Ελλάδα θα την ενισχύσει η κυβέρνηση αυτή».

Βοήθησε η επίσκεψη Μακρόν

«Η θαρραλέα τοποθέτηση του Μακρόν για πολιτική εμβάθυνση της Ευρώπης μπορεί να δημιουργήσει μια νέα ελπίδα -και εγώ θα τη στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου και τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν για την Ευρώπη από την επίσκεψη αυτή.

Χωρίς να αρνηθεί πολιτικές διαφωνίες μαζί του, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την προοπτική οικοδόμησης μιας νέας Ευρώπης. «Η Ελλάδα έχει υποστεί μια τιμωρητική λογική. Το πρόβλημα είναι όταν οι κανόνες δεν ισχύουν για όλους και οι αποφάσεις παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες. Τότε γίνονται λάθη» συμπλήρωσε.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα επιστρέψουν τα δανεικά;

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τα οποία αγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι προκύπτουν δύο βασικά ερωτήματα τα οποία παραμένουν αναπάντητα: «Θα τα επιστρέψουν στον ελληνικό λαό;» και « Πού πήγαν τα χρήματα αυτά;».

«Εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε στη λειτουργία της Δημοκρατίας, καθώς τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις» είπε, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι θα πληρωθούν τα δάνεια των παρατάξεων και συνέχισε: «Υπάρχει όμως ένα ηθικό ζήτημα. Αν σκοπεύουν να τα ξεπληρώσουν, εάν αισθάνονται ότι είναι χρήματα των φορολογουμένων που τα χρωστάνε και το δεύτερο είναι πού πήγαν αυτά τα χρήματα αυτά. Τόσο ακριβές ήταν οι προεκλογικές εκστρατείες; Ποιοι είναι αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση και εμφανίζονται τώρα σαν οι νοικοκύρηδες που θα έρθουν να νοικοκυρέψουν τα πράγματα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «μεγάλο σκάνδαλο» και κατηγόρησε τα δυο κόμματα ότι «διαλέγουν τη σιωπή».

Για το επίμαχο άρθρο και τη φερόμενη ταύτισή του με τον Ανδρέα Παπανδρέου

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός εστίασε και στις αντιδράσεις που προκάλεσε το άρθρο του, το οποίο δημοσίευτηκε στις 3 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της επετείου από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

«Το άρθρο προκάλεσε υπερβολικές αντιδράσεις και δέχθηκα επιθέσεις. Για όποιον το διάβασε είναι ξεκάθαρο πως οι διαφορές είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού» είπε, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν με το άρθρο του για τον Ανδρέα Παπανδρέου επιχειρούσε να ταυτιστεί μαζί του.

«Εκείνο που ενόχλησε» συνέχισε ο πρωθυπουργός, «ήταν μια παράγραφος που μιλούσε για την ομοιότητα της πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα της περιόδου του 1981 και της περιόδου που ζούμε σήμερα». Και εξήγησε: «Αναφερόμουν στον συστημικό φόβο ενός συστήματος εξουσίας που τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε ονομάσει κατεστημένο της Δεξιάς. Τότε ήταν άλλες εποχές, τώρα είναι ένα κατεστημένο διαπλοκής που έχει μεγάλη ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας. Αναφερόμουν στον συστημικό φόβο απέναντι σε κάτι που θέλει να αλλάξει τα πράγματα και εμπνέει όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Στις μέρες μας, (είναι) ο συστημικός φόβος απέναντι στα προτάγματα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της λαϊκής κυριαρχίας, της δημοκρατίας και της εθνικής ανεξαρτησίας. Πιστεύουμε σε αυτά τα προτάγματα και δίνουμε μάχη».

Για τις εκλογές στην Κεντροαριστερά

Ερωτηθείς για το εάν έχει προτίμηση σε κάποια υποψηφιότητα από αυτές που έχουν τεθεί για την ηγεσία του χώρου της Κεντροαριστεράς, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχει κάποια συγκεκριμένη.

Εξέφρασε, όμως, την έκπληξή του που τόσοι πολλοί άνθρωποι θέλουν να γίνουν αρχηγοί ενός κόμματος πριν να ξεκαθαρίσει ο ιδεολογικός του προσανατολισμός και η πολιτική του στόχευση.

«Θα περίμενα να μετατραπεί η συζήτηση από συζήτηση προσώπων σε πολιτική συζήτηση για τα προβλήματα και το μέλλον της χώρας» δήλωσε.

«Λάθος» η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

Ερωτώμενος για το ποια θα είναι η θέση της κυβέρνησης στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα τεθούν επί τάπητος, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «λάθος τακτικό και στρατηγικό» να σταματήσουν οι συνομιλίες με την Άγκυρα.

Όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας πρέπει να συνεχιστούν και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει «να κλείνουμε την πόρτα» ως Ευρώπη. Σχολιάζοντας την πρόσφατη δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ για το ενδεχόμενο να μπει ένα «stop» στις συνομιλίες Βρυξελλών-Άγκυρας, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε πως πριν από τις εκλογές συνηθίζεται να υπάρχουν τοποθετήσεις που εξυπηρετούν επικοινωνιακές σκοπιμότητες. Ως παράδειγμα ανέφερε τις ολλανδικές εκλογές, όταν και ανέβηκε κατακόρυφα η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης λόγω της απαγόρευσης συγκεντρώσεων –παρουσία Τούρκων βουλευτών- υποστηρικτών του ΝΑΙ στο αμφιλεγόμενο τουρκικό δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του συντάγματος.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η θέση της Ελλάδας είναι σταθερή απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα: «Να σταματήσει η Άγκυρα τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να αλλάξει στάση στο Κυπριακό» ξεκαθάρισε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ