- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Χάρι Πότερ διάβασε σε μαθητές στη Μονή Καισαριανής η Καμίλα (εικόνες)
Την ελληνική μετάφραση διάβασε η Λυδία Κονιόρδου
Τη Μονή Καισαριανής επισκέφτηκε η δούκισσα Κορνουάλης, Καμίλα. Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου υποδέχθηκε τη δούκισσα η οποία ξεναγήθηκε στους χώρους και της Μονής, ενώ συμμετείχε σε εκπαιδευτική δραστηριότητα με μαθητές από τη σχολή Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου.
Κύριο θέμα ήταν το βιβλίο «Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος». Η δούκισσα της Κορνουάλης διάβασε στους μαθητές από το πρωτότυπο αγγλικό κείμενο το Κεφάλαιο 6 του βιβλίου (Το ταξίδι από την πλατφόρμα 9 και 3/4 ). Είναι η σκηνή που φεύγει ο Χάρι Πότερ για να πάει στη σχολή μάγων του Χόγκουαρτς. Ακολούθησε η ανάγνωση του ίδιου κεφαλαίου στα ελληνικά, από τη Λυδία Κονιόρδου.
Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν οι μαθητές οι οποίοι παρουσίασαν την αντίστοιχη θεατρική σκηνή. Στο τέλος εισέπραξαν το θερμό χειροκρότημα της δούκισσας στην οποία δώρισαν έναν πίνακα ζωγραφικής.
Αφορμή για το συγκεκριμένο δρώμενο ήταν η ανακήρυξη της Αθήνας ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018.
H Μονή Καισαριανής είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Παναγίας και ιδρύθηκε μεταξύ 11ου και 12ου αιώνα στα ερείπια αρχαίου ναού, πιθανότατα της Δήμητρας. Πέριξ του ναού λειτουργούσε φιλοσοφική σχολή, η οποία διαλύθηκε με διάταγμα του Ιουστινιανού το 529 μ. Χ. Ο αρχαίος ναός μετατράπηκε σε χριστιανικό μοναστήρι ορθοδόξων τον 7ο αιώνα.
Ονομάζεται επίσης και Κριός Μονή (Μονή του Κριαριού), από τη μαρμάρινη κεφαλή κριαριού στην κρήνη στο ανατολικό τείχος της μονής. Το πιο γνωστό από τα μετόχια της μονής στην Αττική είναι μες στο κέντρο της Αθήνας, το μετόχι του Ηριδανού ή Μικρό Μοναστήρι, το πολύ γνωστό μας Μοναστηράκι.
Αποτελεί δημόσιο μνημείο από τις αρχές του 20ού αιώνα και σήμερα είναι επισκέψιμος, ιστορικά και αρχιτεκτονικά διατηρητέος, χώρος. Ο περιβάλλων χώρος, που ονομάζεται Αισθητικό Δάσος Καισαριανής, είναι διατηρητέο μνημείο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Μάλιστα υπάρχει και μια ιστορία που συνδέει τη δούκισσα της Κορνουάλης με τη Μονή Καισαριανής. Ο πατέρας του συζύγου της, Φίλιππος, είναι πρώτος εξάδελφος του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ. Η αδελφή του Κωνσταντίνου, Ειρήνη, δηλαδή η θεία του Κάρολου, χρησιμοποιούσε ως ησυχαστήριο ένα κελί του μοναστηριού!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα λυρικό και την ίδια στιγμή ένα σκληρά ρεαλιστικό μυθιστόρημα για τη Θεσσαλονίκη που την κατάπιαν οι φλόγες
Ο Κωνσταντίνος Τσικλέας μιλάει στην ATHENS VOICE για τους ξεχασμένους ήρωες της μουσικής και τις ιδιαίτερες ιστορίες τους
Η συγγραφέας μιλάει στην ATHENS VOICE με αφορμή τη συλλογή διηγημάτων «Τους χαιρετισμούς μου στην Ιθάκη»
Ξαναδιαβάζοντας την Ιλιάδα, σε μετάφραση Παναγιώτη Γιαννακόπουλου, από τις Εκδόσεις Κάκτος
Η ταινία φέρνει ξανά στο προσκήνιο την Αρχαία Ελλάδα
Ο δημιουργός του Αστερίξ, του Ιζνογκούντ και του Μικρού Νικόλα και βασικός σεναριογράφος του Λούκυ Λουκ
Η Κατερίνα Αγυιώτη μιλάει για το βιβλίο της «Η τσουλήθρα και άλλες ιστορίες» (εκδόσεις Τεχνοδόμιον), για τη ζωή της, τη γραφή, την έμπνευση και το παράδοξο
Γιατί κάθε εποχή ξαναγράφει την προϊστορία για να καταλάβει το παρόν της
Το ποίημα της ημέρας είναι από τη νέα ποιητική συλλογή «Ως κινούμενη άμμος»
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
Το μυθιστόρημα της Ελευθερίας Τίγκα για την κακοποίηση των γυναικών βασίζεται σε αληθινή ιστορία
Το ποίημα της ημέρας είναι από τη συλλογή «Ικέτες των απλών πραγμάτων», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιωλκός
Άνθρωπος της επικοινωνίας και του βιβλίου, επανέρχεται με τη νέα του ποιητική συλλογή «Ως κινούμενη άμμος» από τις εκδόσεις Αρμός
Από το σπίτι μέχρι το νησί και την παραλία, αυτές είναι οι βιβλιο-επιλογές μας
«Στον δρόμο μάς φωνάζουν αλλιώς»: Μια ιστορία για το πώς είναι να ζεις ως δύο διαφορετικοί άνθρωποι, μέσα και έξω από το σπίτι, και για όσα κληροδοτεί αυτή η αυτολογοκρισία στα παιδιά
Αυξήθηκαν οι δανεισμοί, πόσο «παλιά» είναι τα βιβλία που δανείζονται
Τα βιβλία «Ο ήλιος πάγωσε» και «Υπόθεση Πολέτη» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν
Φυσιογνωμία του ελευθεριακού κινήματος και σφοδρός επικριτής της καταναλωτικής κοινωνίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.